• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Uzbecký plov
Napište svůj komentář k receptu

Uzbecký plov

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 7
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Uzbecký plov
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg maso 1-1,5 kg
    • 1
      kg rýže
    • 250
      ml olej
    • 600
      g mrkev
    • 700
      g cibule
    • 2
      lžička dřišťál
    • česnek Velká hlavička
    • 2
      lžička římský kmín
    • pepř mletý
    • sůl
    • cibulová nať Na posypání

Postup přípravy receptu

1
Nejdříve je třeba nakrájet mrkev, abychom je měli připravenou. Čím větší, tím lépe se krájí. Nejdříve podélně na tenčí plátky, pak se jich vždy několik vezme, položí se a krájejí se šikmo, aby tak vznikly tenoučké hranolky téměř jako sirky, ale delší. Když to je hotovo, rozpálíme olej, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a usmažíme ji. Mezitím si nakrájíme maso na větší kousky. Když má cibule dost tmavou barvu, přidáme maso a sůl a prudce opékáme asi 10 minut, ale dáváme pozor, aby se to nepálilo. Přidáme mrkev a pečeme dalších asi 10 minut.
2
Mezitím si dáme vařit asi 2 litry vody. Když je mrkev osmahnutá, přidáme koření, promícháme a za chvíli přilijeme asi litr vody a hlavičku česneku vcelku, kterou jsme očistili od vnějších slupek. Zmírníme oheň, přikryjeme a vaříme, dokud maso není téměř měkké. Pak přidáme rýži, ale nemícháme, a opatrně dolijeme vařící vodu, aby byla rýže dobře potopena. Rýži pečlivě rozprostřeme dorovna, přikyjeme a vaříme asi 40 minut. Chvílemi kontrolujeme, zda se nám to nepálí, a obrácenou lžicí děláme do rýže díry, aby se voda mohla dostat ke dnu, podle potřeby doléváme vařící vodu.
3
Hotové jídlo promícháme a na talířích posypeme cibulovou natí. Možno jíst s kečupem, feferonkami a podobně, a přikusovat pečivo typu baget. Pije se k tomu čaj, ale i pivo nebo víno, a silnější povahy si mohou dovolit i vodku (je to dost mastné).
4
**Poznámka autora:** Je to jídlo rozšířené po střední Asii a jí se i při slavnostních příležitostech (svatby apod.). Nejlépe je použít skopové či jehněčí maso, ale běžně se dělá i z hovězího a dá se dělat i z vepřového. Používají se do něj dva druhy koření, které u nás není příliš obvyklé, a to 1) kuličky dřišťálu (barbaris), které maj kyselou chuť a které se mohou s klidem vynechat, a 2) římský kmín (cuminum cyminum, též zira nebo indonésky djintan), který se dá koupit v orientálních obchodech, ale i v lepších samoobsluhách. Upozorňuji, že se nedá nahradit obyčejným kmínem, protože má úplně jinou chuť i vůni. Plov se dělá tradičně v půlkulatém litinovém kotlíku zvaném kazan, ale jde udělat i ve velkém kastrolu, nejlépe teflonovém, aby se nepálil.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Plov (Pilaf) - Ázerbájdžánské národní jídlo

Plov (Pilaf) - Ázerbájdžánské národní…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Anton | 7. 5. 2017 13:04

    Zde video recept : https://www.youtube.com/watch?v=u6iXbfgz6EI

  • Vlasta Novák | 2. 7. 2012 09:27

    Opraveno, díky za upozornění.

  • Miroslav | 30. 6. 2012 10:06

    Toho oleje není 1 litr (to je chyba), ale asi 250 ml. Recept jsem dával na internet kdysi já a několikrát mi ho zkopírovali.

  • dan | 26. 11. 2011 07:56

    právě jsem se vrátil z taškentu a v každém plovu musí být rozinky!:)

  • ilona | 12. 8. 2004 13:43

    je to vyborne delali jsme si to v USA s uzbeckymi prateli,ji se hlevne na svatbach kde byva i 500 hostu ,ji se rukama,pridava se tuk ze skopoveho,pry se uzbeci potom jen olizuji je to jejich narodni jidlo

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Rýže Maso & ryby & mořské plody Zelenina
Maso Pokrmy Z rýže Ze zeleniny Oběd Večeře Smažení Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Cibule Cibulová nať Dřišťál Maso Mrkev Olej Pepř mletý Římský kmín Rýže Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Krevety v těstíčku

Krevety v těstíčku

Tvarohový koláč s citronem

Tvarohový koláč s citronem

Krkovička pro vítanou návštěvu

Krkovička pro vítanou návštěvu

Smetanovo-bramborový krém

Smetanovo-bramborový krém

Svíčková Stroganoff

Svíčková Stroganoff

Bazalkové tofu

Bazalkové tofu

Kabirův pečený česnek Čeněk

Kabirův pečený česnek Čeněk

Kuřecí prsa s pomeranči

Kuřecí prsa s pomeranči

Vrstvený koláč

Vrstvený koláč

Doporučujeme

30 minut
Vepřová krkovice s fazolovým hummusem a rajčatovou salsou

Vepřová krkovice s fazolovým hummusem…

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

251
Schwarzwaldská brokolice s mozzarellou
Schwarzwaldská brokolice…
91
Tvarohové řezy s mákem
Tvarohové řezy s mákem
40
Vepřové s pepřovou omáčkou
Vepřové s pepřovou…
34
Knedlíkové nebo toustové kapsy
Knedlíkové nebo toustové…
32
Ovesný pudink, základní recept
Ovesný pudink, základní…

Zajímavé články

Moučníky ze zakysané smetany: Vyzkoušejte 5 osvědčených receptů, na kterých si pochutnáte!
Moučníky ze zakysané smetany: Vyzkoušejte 5…
Poctivá koprovka s vejcem jako od babičky: Tuhle bude milovat celá rodina
Poctivá koprovka s vejcem jako od babičky: Tuhle…
Žebra na grilu: Jak je vybrat, naložit a připravit, aby chutnala jako z restaurace
Žebra na grilu: Jak je vybrat, naložit a…
Letní drinky bez alkoholu: Zkuste Virgin Mojito, Mango Lassí nebo nealko Gin Tonic
Letní drinky bez alkoholu: Zkuste Virgin Mojito,…
7 oblíbených letních tvarohových dezertů: Využijte naplno tajnou ingredienci našich babiček
7 oblíbených letních tvarohových dezertů:…
AHA.cz Všechno je jinak! Sandeva ohlásila konec!

Všechno je jinak! Sandeva ohlásila konec!

Mimibazar Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Dáma.cz Tyto kozačky ovládnou podzim: Zvolíte rebelský styl, eleganci, nebo pohodlí?

Tyto kozačky ovládnou podzim: Zvolíte rebelský styl, eleganci, nebo pohodlí?

Blesk pro ženy Chantal Poullain vypadá rok před 70. úžasně! Co se naučit z jejího francouzského stylu?

Chantal Poullain vypadá rok před 70. úžasně! Co se naučit z jejího francouzského stylu?

Ženy.cz Co znamená LGBTQ+? Malý tahák pro ty, co se v tom ztrácí jako já

Co znamená LGBTQ+? Malý tahák pro ty, co se v tom ztrácí jako já

Blesk.cz Zemřela hvězda Supermana Terence Stamp (†87): Ikonický Zod se málem stal Bondem!

Zemřela hvězda Supermana Terence Stamp (†87): Ikonický Zod se málem stal Bondem!

SportRevue.cz FOTO, VIDEO: To musíte vidět! Fanynka Zlatana Ibrahimoviče v akci

FOTO, VIDEO: To musíte vidět! Fanynka Zlatana Ibrahimoviče v akci

Maminka.cz Zdravotní sestra adoptovala 14letou maminku i s jejími trojčaty: 'Je to ta nejlepší teenagerská máma!'

Zdravotní sestra adoptovala 14letou maminku i s jejími trojčaty: 'Je to ta nejlepší teenagerská máma!'

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo se stane obětí závisti a koho čekají zásnuby?

Horoskop na další týden: Kdo se stane obětí závisti a koho čekají zásnuby?

  • Recepty.cz
  • Uzbecký plov
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact