• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Uzbecký plov
Napište svůj komentář k receptu

Uzbecký plov

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 7
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Uzbecký plov
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg maso 1-1,5 kg
    • 1
      kg rýže
    • 250
      ml olej
    • 600
      g mrkev
    • 700
      g cibule
    • 2
      lžička dřišťál
    • česnek Velká hlavička
    • 2
      lžička římský kmín
    • pepř mletý
    • sůl
    • cibulová nať Na posypání

Postup přípravy receptu

1
Nejdříve je třeba nakrájet mrkev, abychom je měli připravenou. Čím větší, tím lépe se krájí. Nejdříve podélně na tenčí plátky, pak se jich vždy několik vezme, položí se a krájejí se šikmo, aby tak vznikly tenoučké hranolky téměř jako sirky, ale delší. Když to je hotovo, rozpálíme olej, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a usmažíme ji. Mezitím si nakrájíme maso na větší kousky. Když má cibule dost tmavou barvu, přidáme maso a sůl a prudce opékáme asi 10 minut, ale dáváme pozor, aby se to nepálilo. Přidáme mrkev a pečeme dalších asi 10 minut.
2
Mezitím si dáme vařit asi 2 litry vody. Když je mrkev osmahnutá, přidáme koření, promícháme a za chvíli přilijeme asi litr vody a hlavičku česneku vcelku, kterou jsme očistili od vnějších slupek. Zmírníme oheň, přikryjeme a vaříme, dokud maso není téměř měkké. Pak přidáme rýži, ale nemícháme, a opatrně dolijeme vařící vodu, aby byla rýže dobře potopena. Rýži pečlivě rozprostřeme dorovna, přikyjeme a vaříme asi 40 minut. Chvílemi kontrolujeme, zda se nám to nepálí, a obrácenou lžicí děláme do rýže díry, aby se voda mohla dostat ke dnu, podle potřeby doléváme vařící vodu.
3
Hotové jídlo promícháme a na talířích posypeme cibulovou natí. Možno jíst s kečupem, feferonkami a podobně, a přikusovat pečivo typu baget. Pije se k tomu čaj, ale i pivo nebo víno, a silnější povahy si mohou dovolit i vodku (je to dost mastné).
4
**Poznámka autora:** Je to jídlo rozšířené po střední Asii a jí se i při slavnostních příležitostech (svatby apod.). Nejlépe je použít skopové či jehněčí maso, ale běžně se dělá i z hovězího a dá se dělat i z vepřového. Používají se do něj dva druhy koření, které u nás není příliš obvyklé, a to 1) kuličky dřišťálu (barbaris), které maj kyselou chuť a které se mohou s klidem vynechat, a 2) římský kmín (cuminum cyminum, též zira nebo indonésky djintan), který se dá koupit v orientálních obchodech, ale i v lepších samoobsluhách. Upozorňuji, že se nedá nahradit obyčejným kmínem, protože má úplně jinou chuť i vůni. Plov se dělá tradičně v půlkulatém litinovém kotlíku zvaném kazan, ale jde udělat i ve velkém kastrolu, nejlépe teflonovém, aby se nepálil.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Plov (Pilaf) - Ázerbájdžánské národní jídlo

Plov (Pilaf) - Ázerbájdžánské národní…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Anton | 7. 5. 2017 13:04

    Zde video recept : https://www.youtube.com/watch?v=u6iXbfgz6EI

  • Vlasta Novák | 2. 7. 2012 09:27

    Opraveno, díky za upozornění.

  • Miroslav | 30. 6. 2012 10:06

    Toho oleje není 1 litr (to je chyba), ale asi 250 ml. Recept jsem dával na internet kdysi já a několikrát mi ho zkopírovali.

  • dan | 26. 11. 2011 07:56

    právě jsem se vrátil z taškentu a v každém plovu musí být rozinky!:)

  • ilona | 12. 8. 2004 13:43

    je to vyborne delali jsme si to v USA s uzbeckymi prateli,ji se hlevne na svatbach kde byva i 500 hostu ,ji se rukama,pridava se tuk ze skopoveho,pry se uzbeci potom jen olizuji je to jejich narodni jidlo

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Rýže Maso & ryby & mořské plody Zelenina
Maso Pokrmy Z rýže Ze zeleniny Oběd Večeře Smažení Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Cibule Cibulová nať Dřišťál Maso Mrkev Olej Pepř mletý Římský kmín Rýže Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Vepřové ragú z mletého masa

Vepřové ragú z mletého masa

Domácí Pribináček

Domácí Pribináček

Maďarská variace

Maďarská variace

Gnocchi s kuřecím masem a boloňskou omáčkou

Gnocchi s kuřecím masem a boloňskou…

Dort "Hlava koně"

Dort "Hlava koně"

Sušenky z ovesných vloček s kokosem

Sušenky z ovesných vloček s kokosem

Mrkvové šátečky s povidly

Mrkvové šátečky s povidly

Grilovaný řapíkatý celer

Grilovaný řapíkatý celer

Francúzska cibuľová polievka

Francúzska cibuľová polievka

Doporučujeme

30 minut
Lečo s fazolemi a klobásou

Lečo s fazolemi a klobásou

55 minut
Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky z bramborového…

20 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

Domácí kečup

Domácí kečup

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Poslední sledované recepty

105
Dýňová tortila
Dýňová tortila
83
Maďarský guláš po našem
Maďarský guláš po našem
57
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…
49
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
36
Vepřové maso s celerem
Vepřové maso s celerem

Zajímavé články

Co ještě udělat z cuket? Zkuste tyto univerzální cuketové palačinky!
Co ještě udělat z cuket? Zkuste tyto univerzální…
Lečo: Vyzkoušejte naše osvědčené recepty na oblíbenou prázdninovou večeři!
Lečo: Vyzkoušejte naše osvědčené recepty na…
Moderní zavařování: Top 5 receptů, které letos musíte vyzkoušet
Moderní zavařování: Top 5 receptů, které letos…
Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát, září jako duha a je doslova nabitý živinami
Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát,…
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři suroviny!
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři…
AHA.cz Janda už ani nedoufal: Velká radost z následovníka

Janda už ani nedoufal: Velká radost z následovníka

Mimibazar Román Návrat do zátoky: Ideální kniha pro letní dny. Prožijte příběh plný lásky a romantiky!

Román Návrat do zátoky: Ideální kniha pro letní dny. Prožijte příběh plný lásky a romantiky!

Dáma.cz Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Blesk pro ženy Proměny účesu první dámy: Kadeřnice Evy Pavlové odhaluje detaily i překvapivou inspiraci

Proměny účesu první dámy: Kadeřnice Evy Pavlové odhaluje detaily i překvapivou inspiraci

Ženy.cz Opalování nahoře bez: Proč je to pořád tak kontroverzní?

Opalování nahoře bez: Proč je to pořád tak kontroverzní?

Blesk.cz Zdrcený Brad Pitt (61): Zemřela nejdůležitější žena jeho života!

Zdrcený Brad Pitt (61): Zemřela nejdůležitější žena jeho života!

SportRevue.cz Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Maminka.cz 7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

Blesk Horoskopy Kdo je ze zvěrokruhu největší sobec? Jsou to tahle znamení!

Kdo je ze zvěrokruhu největší sobec? Jsou to tahle znamení!

  • Recepty.cz
  • Uzbecký plov
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact