• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Uzbecký plov
Napište svůj komentář k receptu

Uzbecký plov

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 7
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Uzbecký plov
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg maso 1-1,5 kg
    • 1
      kg rýže
    • 250
      ml olej
    • 600
      g mrkev
    • 700
      g cibule
    • 2
      lžička dřišťál
    • česnek Velká hlavička
    • 2
      lžička římský kmín
    • pepř mletý
    • sůl
    • cibulová nať Na posypání

Postup přípravy receptu

1
Nejdříve je třeba nakrájet mrkev, abychom je měli připravenou. Čím větší, tím lépe se krájí. Nejdříve podélně na tenčí plátky, pak se jich vždy několik vezme, položí se a krájejí se šikmo, aby tak vznikly tenoučké hranolky téměř jako sirky, ale delší. Když to je hotovo, rozpálíme olej, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a usmažíme ji. Mezitím si nakrájíme maso na větší kousky. Když má cibule dost tmavou barvu, přidáme maso a sůl a prudce opékáme asi 10 minut, ale dáváme pozor, aby se to nepálilo. Přidáme mrkev a pečeme dalších asi 10 minut.
2
Mezitím si dáme vařit asi 2 litry vody. Když je mrkev osmahnutá, přidáme koření, promícháme a za chvíli přilijeme asi litr vody a hlavičku česneku vcelku, kterou jsme očistili od vnějších slupek. Zmírníme oheň, přikryjeme a vaříme, dokud maso není téměř měkké. Pak přidáme rýži, ale nemícháme, a opatrně dolijeme vařící vodu, aby byla rýže dobře potopena. Rýži pečlivě rozprostřeme dorovna, přikyjeme a vaříme asi 40 minut. Chvílemi kontrolujeme, zda se nám to nepálí, a obrácenou lžicí děláme do rýže díry, aby se voda mohla dostat ke dnu, podle potřeby doléváme vařící vodu.
3
Hotové jídlo promícháme a na talířích posypeme cibulovou natí. Možno jíst s kečupem, feferonkami a podobně, a přikusovat pečivo typu baget. Pije se k tomu čaj, ale i pivo nebo víno, a silnější povahy si mohou dovolit i vodku (je to dost mastné).
4
**Poznámka autora:** Je to jídlo rozšířené po střední Asii a jí se i při slavnostních příležitostech (svatby apod.). Nejlépe je použít skopové či jehněčí maso, ale běžně se dělá i z hovězího a dá se dělat i z vepřového. Používají se do něj dva druhy koření, které u nás není příliš obvyklé, a to 1) kuličky dřišťálu (barbaris), které maj kyselou chuť a které se mohou s klidem vynechat, a 2) římský kmín (cuminum cyminum, též zira nebo indonésky djintan), který se dá koupit v orientálních obchodech, ale i v lepších samoobsluhách. Upozorňuji, že se nedá nahradit obyčejným kmínem, protože má úplně jinou chuť i vůni. Plov se dělá tradičně v půlkulatém litinovém kotlíku zvaném kazan, ale jde udělat i ve velkém kastrolu, nejlépe teflonovém, aby se nepálil.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Plov (Pilaf) - Ázerbájdžánské národní jídlo

Plov (Pilaf) - Ázerbájdžánské národní…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Anton | 7. 5. 2017 13:04

    Zde video recept : https://www.youtube.com/watch?v=u6iXbfgz6EI

  • Vlasta Novák | 2. 7. 2012 09:27

    Opraveno, díky za upozornění.

  • Miroslav | 30. 6. 2012 10:06

    Toho oleje není 1 litr (to je chyba), ale asi 250 ml. Recept jsem dával na internet kdysi já a několikrát mi ho zkopírovali.

  • dan | 26. 11. 2011 07:56

    právě jsem se vrátil z taškentu a v každém plovu musí být rozinky!:)

  • ilona | 12. 8. 2004 13:43

    je to vyborne delali jsme si to v USA s uzbeckymi prateli,ji se hlevne na svatbach kde byva i 500 hostu ,ji se rukama,pridava se tuk ze skopoveho,pry se uzbeci potom jen olizuji je to jejich narodni jidlo

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Rýže Maso & ryby & mořské plody Zelenina
Maso Pokrmy Z rýže Ze zeleniny Oběd Večeře Smažení Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Cibule Cibulová nať Dřišťál Maso Mrkev Olej Pepř mletý Římský kmín Rýže Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Tiramisu po česku III.

Tiramisu po česku III.

Avokádo zapečené se sýrem

Avokádo zapečené se sýrem

Obrácená buchta z jablek

Obrácená buchta z jablek

Bavorský knedlík

Bavorský knedlík

Segedínský guláš III.

Segedínský guláš III.

Makovec V.

Makovec V.

Cheesecake čokoládový

Cheesecake čokoládový

Přírodní maso se žampionovým přelivem

Přírodní maso se žampionovým přelivem

Řízky z hlívy

Řízky z hlívy

Doporučujeme

30 minut
Rybí karbanátky s bylinkovými bramborami

Rybí karbanátky s bylinkovými…

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

355
Bramborový guláš se smetanou
Bramborový guláš se…
232
Mayská horká čokoláda s chilli
Mayská horká čokoláda s…
69
Cukeťáčky s uzeným masem (bramboráky z cukety)
Cukeťáčky s uzeným masem…
66
Ječné oplatky, základní recept
Ječné oplatky, základní…
38
Nepečený ostružinový dort
Nepečený ostružinový dort

Zajímavé články

Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na pánvi
Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na…
10 nejlepších receptů z letních rajčat: Od polévky až po šťavnatý koláč
10 nejlepších receptů z letních rajčat: Od…
Tipy na večeři nebo oběd na všední dny: 5 snadných receptů od pondělí do pátku
Tipy na večeři nebo oběd na všední dny: 5…
Je libo švestičky ze zahrádky? Poradíme vám, jak je zpracovat
Je libo švestičky ze zahrádky? Poradíme vám, jak…
Amatérská cukrářka vyrábí neskutečné dorty: Dokáže udělat sladký bazén, ostrov i vázu s květinami
Amatérská cukrářka vyrábí neskutečné dorty:…
AHA.cz Kordula Stropnická to rozjela u bazénu: Co na tohle řekne Žilková?

Kordula Stropnická to rozjela u bazénu: Co na tohle řekne Žilková?

Mimibazar Ostružiny: Proč využít jejich sezónu naplno

Ostružiny: Proč využít jejich sezónu naplno

Dáma.cz Největší smolaři v lásce podle zvěrokruhu: Tato znamení nikdo nechce

Největší smolaři v lásce podle zvěrokruhu: Tato znamení nikdo nechce

Blesk pro ženy Menstruační plavky už nejsou sci-fi! Prošly naším křtem ohněm?

Menstruační plavky už nejsou sci-fi! Prošly naším křtem ohněm?

Ženy.cz Mít, nebo nemít dítě? Nerozhodnost se ženám neodpouští

Mít, nebo nemít dítě? Nerozhodnost se ženám neodpouští

Blesk.cz Nova už má náhradu za Kašpárka: V Hell’s Kitchen bude řádit Hranáč z VyVolených!

Nova už má náhradu za Kašpárka: V Hell’s Kitchen bude řádit Hranáč z VyVolených!

SportRevue.cz FOTO: Vzpomínáte? 28 krásek, které jsme sledovali na olympiádě v Pchjongčchangu

FOTO: Vzpomínáte? 28 krásek, které jsme sledovali na olympiádě v Pchjongčchangu

Maminka.cz Zdravotní sestra adoptovala 14letou maminku i s jejími trojčaty: 'Je to ta nejlepší teenagerská máma!'

Zdravotní sestra adoptovala 14letou maminku i s jejími trojčaty: 'Je to ta nejlepší teenagerská máma!'

Blesk Horoskopy Pijavice, vůdkyně, hasička konfliktů… Co prozradí den, kdy jste se narodila?

Pijavice, vůdkyně, hasička konfliktů… Co prozradí den, kdy jste se narodila?

  • Recepty.cz
  • Uzbecký plov
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact