Vajíčka k snídani jsou skvělá a v kombinaci s jogurtem až překvapivě lahodná. A navíc směšně jednoduchá! Tato turecká specialita zvaná Çılbır (čteno: čylbyr), která se podává k snídani nebo také jako předkrm a je čím dál populárnější, víc než mile překvapí. Nebojte se ji vyzkoušet.
V hluboké misce smíchejte hustý řecký jogurt s jemně prolisovaným česnekem a částí nasekaného čerstvého kopru. Ochutnejte, dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a směs nechte odstát při pokojové teplotě.
V menším rendlíku rozpusťte na mírném ohni máslo. Přidejte mletou papriku a chilli, promíchejte a odstavte z ohně.
3
Dále připravte ztracená vejce. V menším hrnci zahřejte vodu téměř k varu a přidejte do ní vinný ocet a sůl. Voda nesmí začít klokotat, stačí, když se objeví první bublinky. Jedno vejce rozklepněte do hrníčku nebo ještě lépe jemného sítka a trochu jím zatřeste, aby odtekla tekutá část bílku. Vodu v hrnci vařečkou zamíchejte a vytvořte malý vír, do kterého vajíčko opatrně vylijte. Voda nesmí bublat, jinak by se bílek rozpadl. Vařte 3 minuty a pak vajíčko opatrně vyndejte děrovanou naběračkou, položte na talíř vyložený papírovou utěrkou a nechte okapat. Stejným způsobem připravte i ostatní vejce.
Do dvou misek či hlubších talířů rozdělte jogurt, položte na něj vejce, přelijte je ochuceným teplým máslem a zasypte zbytkem kopru. Podávejte s čerstvou zeleninou a topinkami.
5
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ TURECKÝCH VAJEC:
• Vodnatý bílek a rozpadlé vejce: Nejčastější příčinou bývá použití starých vajec, která mají vodnatější bílek. Další příčinou může být příliš klokotající voda, která vejce při vaření roztrhá.
• Sražený jogurt: Stává se to, když nalijete teplé máslo na studený jogurt. Nechte proto jogurtovou směs odstát při pokojové teplotě. Tím minimalizujete teplotní rozdíl a jogurt si udrží svou krémovou, hladkou texturu.
• Spálené máslo a hořké koření: Paprika a chilli obsahují přírodní cukry a pigmenty, které se při vysoké teplotě snadno spálí a získají hořkou a nepříjemnou chuť. Po přidání koření do horkého másla ho tedy hned odstavte z ohně, případně máslo odstavte ještě předtím, než do něj přidáte koření.
6
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK:
• Místo řeckého jogurtu můžete použít hustou zakysanou smetanu nebo tradiční libanonský čerstvý krémový sýr labneh.
• Milovníci výrazných chutí mohou přidat špetku římského kmínu, který je typický pro tureckou kuchyni.
• Pro rychlou a pohodlnou přípravu lze pošírovaná vejce nahradit sázenými vejci, která se připraví na pánvi. Žloutek by měl zůstat tekutý.
• Turecká vejce se tradičně podávají s křupavým pečivem, které je ideální pro namáčení do jogurtové omáčky a tekutého žloutku. Skvěle se hodí opečený pita chléb, křupavá bageta nebo plátky kváskového chleba. Pokrm se zdobí čerstvými bylinkami, jako je kopr, petrželka nebo máta.
• Pro plnohodnotné jídlo, například k obědu, lze turecká vejce podávat i se svěžím zeleninovým salátem.