• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Třezalkový olej
Napište svůj komentář k receptu

Třezalkový olej

autor: kalicha
0.0
moje hodnoceni
3.5
hodnotilo: 10
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Třezalkový olej
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 80
      g třezalka-květ
    • 250
      ml olivový olej

Postup přípravy receptu

1
Květy třezalky tečkované dáme do zavařovací sklenice, zalejeme odměřeným olejem a dobře uzavřeme. Žlutý olej se rázem začne zbarvovat do ruda. Je to tím, že květy obsahují krvavě rudé přírodní barvivo. Sklenici necháme stát 5 dní na slunci a každý den protřepeme. Pak necháme celou směs dalších 5 týdnů stát. Nakonec scedíme do tmavé lahvičky.
2
Třezalkový olej je výborný a vysoce účinný lék na bolavé svaly a na masírování spánků při bolestech hlavy. Také lze užít vnitřně pár kapek na špatnou náladu :-) Pozor jen na jednu věc! Po aplikaci třezalky se vyhýbejte přímému sluníčku, jelikož by vás mohla postihnout nepěkná vyrážka. Třezalku je nejlépe sbírat 24. června na sv. Jana - tehdy má třezalka nejsilnější léčivou moc! :-)
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Bylinkový olej

Bylinkový olej

Červený olej

Červený olej

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Peter | 13. 11. 2015 11:21

    Třezalku je nutné před naložením nechat zavadnout. Jinak pustí v oleji vodu a zkazí se to (objeví se takové "šlemy"). Používá se celá nať, nádržky s léčivou silicí jsou všude. Jsou to drobné tečky na listech, proto se nazývá tečkovaná. Tyto silice se rozpustí v oleji, který pak krásně zčervená.

  • Sára | 1. 9. 2012 18:28

    Dobrý den, zkusila jsem vyrobit třezalkový olej, ale po pár týdnech se na sklenici objevily nějaké řasy, nejsem si jistá, zda to není plíseň. Jsou jenom na sklenici, olej i květy jsou v pořádku. Máte s tím někdo zkušenosti? Uškodí to oleji?

  • autorka Liška | 10. 6. 2008 16:40

    Všestranné využití oleje: při bolesti zad, čerstvých zraněních, bolestech v kříži, revmatizmu, ischiazmu, popáleninách, atd. Vnitřně nakapaný na kostku cukru při bolestech hlavy, na posílení nervů a pro povzbuzení chuti k jídlu. Ještě je výborná třezalková tinktura,pokud bude zájem, můžu dolnit sem na stránky:-)

  • autorka Liška | 9. 6. 2008 15:33

    Naštěstí zkušenosti s vyrážkou jsem se vyhnula, ale teta, ta si opravdu užila :-)

  • ladislava staffenová | 9. 6. 2008 11:48

    taky mě tu přezdívají "baba bylinkářka",protože každý rok až do zimy obíhám Jizerky a jiné končiny kvůli bylinkám a pak doma suším,mrazím,zpracovávám, vyrábím a hltám každou zmínku o dalším využití.V knihovně mám řadu knížek našich bylinkářů a je to prima vyžití.Bohužel mám jen mrňavý balkoneček,ale vyxužitý i bylinkami do posledního místečka:))A není nad řpřeávané zkušenosti :))A lištičko - to se prima zbavuješ těch skvrn viď:-)))

  • autorka Liška | 9. 6. 2008 11:30

    Jsem ráda, že se rozbíhá diskuze. Laďko, doufám, že jsi poznala, že jsem to myslela v dobrém. Oceňuji a vítám jakýkoli postřeh a také budu ráda, až tu necháte "vzkazíček", jak jste s olejíčkem spokojeni. Já osobně "třezalkuji" každý rok.

  • autorka Liška | 9. 6. 2008 11:26

    No tak koukám, že se Laďka chopila diskuze za mě :-) No jen je člověk pár dnů pryč :-) Každopádně s ní musím souhlasit. Třezalkový olej je opravdu také velice účinný lék na ošetření popálenin a co se alergií týče, tak samozřejmě každý z nás se zná nejlépe. Pro Wendy: Ano, opravdu celý výrobní proces probíhá na slunci.

  • ladislava staffenová | 9. 6. 2008 11:07

    S tím čajem máte 100% pravdu,je to výborné antidepresivum a přírodní !!!,jen bych přidala ještě mátu a meduňku a máte skvělý zklidňující čaj jak při problémech s žaludkem tak při nesoavosti a "nervech".Samotná třezalka může kromě té antikoncepce působit špatně i na alergiky,v kombinaci s ostatními bylinkami se riziko sniží.

  • Ifuška | 9. 6. 2008 09:31

    Ten anonym jsem já, Ifuška. Nechci být anonym, jen jsem to špatně vyplnila.

  • Anonym | 9. 6. 2008 09:30

    Třezalku také suším a dělám čaj - je výborný, ale pozor! Vnitřně by ji také neměl užívat ten, kdo bere antikoncepci! Říkala mi to magistra v lékárně.

  • ladislava staffenová | 9. 6. 2008 08:46

    Wendy,když to vyrábíte - tak opravdu na sluníčku, v ledničce pak ten olej uchovávám,aby jednak byl opravdu při ruce při nehodách v kuchyni a hlavně!! aby vydržel čerstvý. To se týká ale všech bylinkových olejů,teplem rychle žluknou a těžko si třeba bazalkový žluklý olej dáte na špagety :-)))Jinak třezalkový olej na ty spáleniny a opařeniny vydrží od sezony do sezony,letos už se těším na čerstvou třezalku.:).a jiné bylinky,z kterých dělám oleje, octíky. L

  • Wendy | 7. 6. 2008 20:05

    Prosím, těch 5 týdnů to má stát opět na sluníčku? Z předchozího příspěvku jsem pochopila (správně?), že se má uchovávat v chladničce? Děkuji

  • ladislava staffenová | 7. 6. 2008 14:04

    Souhlasím s autorem,třezalku takto využívám každoročně,jen ještě jedno velmi důležité použití pro kuchařinky:je skvělý na ošetření spálenin i opaření v kuchyni!!Proto mám vždy lahvičku v ledničce,jakmile se spálíte nebo opaříte,okamžitě si na to nakapejte tento olej - nedělají se puchýře,bolest se výrazně sníží a hojí se to daleko rychleji. Autor to určitě ví také,jen to nenapsal.Mám zkušenost - manžel si na břicho převrhl pánev vroucího oleje,já mu na místo hned!nalilla tento olej a i na tento jinak dost vážný případ to funguje! Důležitá je rychlost a mít olej po ruce.S tím sluníčkem - pravda-hlavně pozor -kdo je světlý(blonďák),to je dost zlé.Ale jinak nemá chybuA v té kuchyni,to taky znaly naše babičky :)) .L.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nápoje
Nápoje Jiné Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Olivový olej Třezalka-květ
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bábovka s jablky a ořechy

Bábovka s jablky a ořechy

Zapečené špagety II.

Zapečené špagety II.

Zeleninová směs na špagety

Zeleninová směs na špagety

Fazolový salát univerzál

Fazolový salát univerzál

Pečené kuře na zelí s medem

Pečené kuře na zelí s medem

Kuřecí prsa v slanině

Kuřecí prsa v slanině

Štrúdl s jablky, tvarohem a mandlemi

Štrúdl s jablky, tvarohem a mandlemi

Čokoládové suflé

Čokoládové suflé

Nejlehčí pečené kuře a brambory

Nejlehčí pečené kuře a brambory

Doporučujeme

50 minut
Francouzské brambory s pórkem

Francouzské brambory s pórkem

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

35 minut
Kapie plněné kuřecím masem

Kapie plněné kuřecím masem

30 minut
Ostružiny s mandlovou drobenkou

Ostružiny s mandlovou drobenkou

80 minut
Ratatouille

Ratatouille

40 minut
Krémová polévka s fazolkami a koprem

Krémová polévka s fazolkami a koprem

80 minut
Cuketová bábovka

Cuketová bábovka

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

65
Hruškový koláč s tvarohovým těstem a žmolenkou
Hruškový koláč s…
54
Papriky se šlehanou sekanou s rajskou omáčkou
Papriky se šlehanou…
39
Mechový dort s mascarpone
Mechový dort s mascarpone
32
Kukuřičný vdolek kynutý, základní recept
Kukuřičný vdolek kynutý,…
30
Čočková polévka ze zbylé čočky na kyselo
Čočková polévka ze zbylé…

Zajímavé články

Aronie je trpká, ale velmi zdravá: Tipy, jak ji využít v kuchyni, aby vám chutnala
Aronie je trpká, ale velmi zdravá: Tipy, jak ji…
Máte velkou úrodu rajčat? 3 recepty, jak je uchovat na zimu
Máte velkou úrodu rajčat? 3 recepty, jak je…
Jak na dokonalé krevety? Od výběru přes loupání až po senzační recepty
Jak na dokonalé krevety? Od výběru přes loupání…
11 rajčatových polévek, které budete milovat. Ta ze školní jídelny jim nesahá ani po paty!
11 rajčatových polévek, které budete milovat. Ta…
Claudia Schiffer jedla v dětství stále dokola jedno jídlo. Do dietního jídelníčku byste ho asi nezařadili
Claudia Schiffer jedla v dětství stále dokola…
AHA.cz Zdrcený Vydra od Bouškové: Smutné, ale tohle je prostě život

Zdrcený Vydra od Bouškové: Smutné, ale tohle je prostě život

Mimibazar Královna pozdního léta: Vše, co jste nevěděli o švestkách

Královna pozdního léta: Vše, co jste nevěděli o švestkách

Dáma.cz 5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

Blesk pro ženy Trendy podzimní šaty podle stylistky: Které jsou kritické k postavě a co naopak lichotí?

Trendy podzimní šaty podle stylistky: Které jsou kritické k postavě a co naopak lichotí?

Ženy.cz Nesnesitelný hluk v hlavě aneb Můj tragikomický boj s tinnitem

Nesnesitelný hluk v hlavě aneb Můj tragikomický boj s tinnitem

Blesk.cz Fotograf slavných Robert Vano (77): První fotky po operaci krkavic! Cigárko si však neodpustil

Fotograf slavných Robert Vano (77): První fotky po operaci krkavic! Cigárko si však neodpustil

SportRevue.cz FOTO: Krásky z greenů. Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

FOTO: Krásky z greenů. Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

Maminka.cz Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Blesk Horoskopy Bohyní po padesátce? Odbornice prozrazuje rituály, které změní váš pohled na stárnutí!

Bohyní po padesátce? Odbornice prozrazuje rituály, které změní váš pohled na stárnutí!

  • Recepty.cz
  • Třezalkový olej
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact