• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Tlučený baklažán
Napište svůj komentář k receptu

Tlučený baklažán

autor: zdravy mlsal
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 2
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Tlučený baklažán
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      ks lilek
    • 0,50
      lžička sůl
    • 1
      stroužek česnek
    • citron šťáva z 1/2 citronu
    • 1
      lžíce sezamová pasta (tahine)

Postup přípravy receptu

1
Baklažán upečeme v troubě, mikrovlnce nebo na plynovém hořáku (zabalený v alobalu) do měkka. Necháme trochu zchladnout, ještě teplý oloupeme, dáme na cedník a nasypeme na něj několik kostek ledu, aby neztmavnul. Po rozpuštění ledu z něj tlakem odstraníme přebytečnou tekutinu, roztlučeme dřevěnou paličkou, rozmixujeme nebo rozmačkáme lžící, přidáme sůl, citronovou šťávu a rozmícháme.
2
Postupně za stálého míchání přidáváme tahine, až dosáhneme konsistence hustší kaše. Dáme do misky, lžící vyhloubíme, aby povrch byl konkávní, polijeme olivovým olejem a ozdobíme špetkou mleté papriky (rozdrobeným granátovým jablkem).
3
Podává se ke grilovaným masům, k řeckému salátu s olivami nebo jen tak, jako dip s čerstvým pečivem.
4
Je to recept z libanonské kuchyně a jeho historie prý sahá až do starověku. Stejným způsobem se dá připravit cizrna.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Smažený baklažán (tykvička) s rajčaty (bulharská kuchyně)

Smažený baklažán (tykvička) s rajčaty…

Baklažán na kostky

Baklažán na kostky

Baklažan půlený zapékaný

Baklažan půlený zapékaný

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Marcela Vrabcová | 24. 11. 2005 20:01

    TAHIN je sezamova pasta. Videla jsem ji treba v Carefouru, pridava se do jidel po troskach, my mame doma 0,5,litrovou sklenici pres rok, takze to pak zas neni takova velka investice. Vzdycky pred pouzitim se musi promichat, protoze dole je husta usazenina. Jinak jsem prave vyzkousela s granatovym jablkem a bylo to prijemne osvezeni.

  • Jarka z Bratislavy | 24. 11. 2005 18:59

    Prosím, vysvetlite, čo je tahine

  • Helena | 24. 11. 2005 16:30

    S arasidovym maslem jsem to nezkousela,libanonci tvrdi,ze jejich recepty jsou dlouhymi stoletimi dovedeny k dokonalosti,takze se na nich neda nic menit,ale tim,ze clovek zkousi se dochazi k vyvoji.Me se zda ,ze baklazan se neda zkazit.Zkuste to a dejte vedet.Ta sezmova pasta je zdrava a vhodna do hodne jidel(napr se sekanou,do salatu,na taratur.Je dobre ji mit.

  • Marcela Vrabcová | 24. 11. 2005 16:21

    Mnam, polotovar na tuhle dobrotu se da koupit v plechovce i v Cechach u ruznych cizich prodejcu zeleniny. Jmenu je se "Baba chanouge". Poprve jsem to jedla v jedne cajovne v Brne. Davame do nej jeste strouzek cesneku. A nejlip se ji, kdyz ho rozprostrete na misku, polijete olejem a pak proste namacite bagetu. Namazane na chlebe to uz nema svoje kouzlo... Ale autorovi dekuju za vnuknuti toho granatoveho jablka. Az ted, kdyz jsem si prohlizela tu plechovku jsem si vsimla, ze je tam zobrazeno. Takze urcite vyzkousim.

  • Airan Novakova | 24. 11. 2005 15:04

    Tak tohle je neco pro mne, baklazan muzu na jakykoli spusob, dekuji autorovi nebo autorce, skoda ze neni podpis. Myslim ze se nic nestane kdyz misto tahine pouziju arasidove maslo, co vy na to:-))

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zelenina
Pokrmy Ze zeleniny Vaření Libanon Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Citron Lilek Sezamová pasta Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Smradlavoučká topinka

Smradlavoučká topinka

Humrové chlebíčky

Humrové chlebíčky

Kelímková bábovka z jogurtu

Kelímková bábovka z jogurtu

Bramborové placky

Bramborové placky

Měsíční krajina

Měsíční krajina

Koláč inspirován tiramisu

Koláč inspirován tiramisu

Muffiny s lentilkami

Muffiny s lentilkami

Kokosové řezy - krémové s polevou

Kokosové řezy - krémové s polevou

Guláš

Guláš

Doporučujeme

40 minut
Ratatouille IV.

Ratatouille IV.

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

51
Ratatouille IV.
Ratatouille IV.
44
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
36
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
35
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
35
Česnekové kotlety na špeku
Česnekové kotlety na…

Zajímavé články

7 oblíbených letních tvarohových dezertů: Využijte naplno tajnou ingredienci našich babiček
7 oblíbených letních tvarohových dezertů:…
Ledový čaj: Recept na domácí variantu bez zbytečného cukru a umělých aromat
Ledový čaj: Recept na domácí variantu bez…
Grilovaná zelenina: Jak ji připravit, aby chutnala božsky?
Grilovaná zelenina: Jak ji připravit, aby…
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených polévek
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených…
KVÍZ: Jak zdatný jste houbař? Otestujte se!
KVÍZ: Jak zdatný jste houbař? Otestujte se!
AHA.cz Dominika kontra Ivana! Válku Gottových zvrátil osud

Dominika kontra Ivana! Válku Gottových zvrátil osud

Mimibazar Micelární voda: Více než jen odlíčení? Zjistěte, proč si ji zamilovaly miliony žen

Micelární voda: Více než jen odlíčení? Zjistěte, proč si ji zamilovaly miliony žen

Dáma.cz Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Blesk pro ženy Módní přiznání Petry Černocké: Nakupuji v Sapě! A k čemu se nikdy nesníží?

Módní přiznání Petry Černocké: Nakupuji v Sapě! A k čemu se nikdy nesníží?

Ženy.cz Přestaňte mi cpát hormony. Jak těžké je pochopit, že antikoncepci nechci?

Přestaňte mi cpát hormony. Jak těžké je pochopit, že antikoncepci nechci?

Blesk.cz Veronika Žilková naletěla na podvodnou SMS: Okradli ji o obří částku!

Veronika Žilková naletěla na podvodnou SMS: Okradli ji o obří částku!

SportRevue.cz FOTO: Leryn Franco – (bývalá) oštěpařka s postavou sexy modelky

FOTO: Leryn Franco – (bývalá) oštěpařka s postavou sexy modelky

Maminka.cz Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Blesk Horoskopy Největší stíhačky podle horoskopu: Která znamení patří k nejžárlivějším?

Největší stíhačky podle horoskopu: Která znamení patří k nejžárlivějším?

  • Recepty.cz
  • Tlučený baklažán
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact