• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Tlučený baklažán
Napište svůj komentář k receptu

Tlučený baklažán

autor: zdravy mlsal
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 2
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Tlučený baklažán
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      ks lilek
    • 0,50
      lžička sůl
    • 1
      stroužek česnek
    • citron šťáva z 1/2 citronu
    • 1
      lžíce sezamová pasta (tahine)

Postup přípravy receptu

1
Baklažán upečeme v troubě, mikrovlnce nebo na plynovém hořáku (zabalený v alobalu) do měkka. Necháme trochu zchladnout, ještě teplý oloupeme, dáme na cedník a nasypeme na něj několik kostek ledu, aby neztmavnul. Po rozpuštění ledu z něj tlakem odstraníme přebytečnou tekutinu, roztlučeme dřevěnou paličkou, rozmixujeme nebo rozmačkáme lžící, přidáme sůl, citronovou šťávu a rozmícháme.
2
Postupně za stálého míchání přidáváme tahine, až dosáhneme konsistence hustší kaše. Dáme do misky, lžící vyhloubíme, aby povrch byl konkávní, polijeme olivovým olejem a ozdobíme špetkou mleté papriky (rozdrobeným granátovým jablkem).
3
Podává se ke grilovaným masům, k řeckému salátu s olivami nebo jen tak, jako dip s čerstvým pečivem.
4
Je to recept z libanonské kuchyně a jeho historie prý sahá až do starověku. Stejným způsobem se dá připravit cizrna.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Smažený baklažán (tykvička) s rajčaty (bulharská kuchyně)

Smažený baklažán (tykvička) s rajčaty…

Baklažán na kostky

Baklažán na kostky

Baklažan půlený zapékaný

Baklažan půlený zapékaný

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Marcela Vrabcová | 24. 11. 2005 20:01

    TAHIN je sezamova pasta. Videla jsem ji treba v Carefouru, pridava se do jidel po troskach, my mame doma 0,5,litrovou sklenici pres rok, takze to pak zas neni takova velka investice. Vzdycky pred pouzitim se musi promichat, protoze dole je husta usazenina. Jinak jsem prave vyzkousela s granatovym jablkem a bylo to prijemne osvezeni.

  • Jarka z Bratislavy | 24. 11. 2005 18:59

    Prosím, vysvetlite, čo je tahine

  • Helena | 24. 11. 2005 16:30

    S arasidovym maslem jsem to nezkousela,libanonci tvrdi,ze jejich recepty jsou dlouhymi stoletimi dovedeny k dokonalosti,takze se na nich neda nic menit,ale tim,ze clovek zkousi se dochazi k vyvoji.Me se zda ,ze baklazan se neda zkazit.Zkuste to a dejte vedet.Ta sezmova pasta je zdrava a vhodna do hodne jidel(napr se sekanou,do salatu,na taratur.Je dobre ji mit.

  • Marcela Vrabcová | 24. 11. 2005 16:21

    Mnam, polotovar na tuhle dobrotu se da koupit v plechovce i v Cechach u ruznych cizich prodejcu zeleniny. Jmenu je se "Baba chanouge". Poprve jsem to jedla v jedne cajovne v Brne. Davame do nej jeste strouzek cesneku. A nejlip se ji, kdyz ho rozprostrete na misku, polijete olejem a pak proste namacite bagetu. Namazane na chlebe to uz nema svoje kouzlo... Ale autorovi dekuju za vnuknuti toho granatoveho jablka. Az ted, kdyz jsem si prohlizela tu plechovku jsem si vsimla, ze je tam zobrazeno. Takze urcite vyzkousim.

  • Airan Novakova | 24. 11. 2005 15:04

    Tak tohle je neco pro mne, baklazan muzu na jakykoli spusob, dekuji autorovi nebo autorce, skoda ze neni podpis. Myslim ze se nic nestane kdyz misto tahine pouziju arasidove maslo, co vy na to:-))

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zelenina
Pokrmy Ze zeleniny Vaření Libanon Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Citron Lilek Sezamová pasta Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Roštěnky se smetanovou omáčkou

Roštěnky se smetanovou omáčkou

Kokosky jako z cukrárny

Kokosky jako z cukrárny

Muffiny pro vnučku

Muffiny pro vnučku

Tatarka

Tatarka

Škvarkové tyčinky

Škvarkové tyčinky

Jablečný koktejl

Jablečný koktejl

Frankfurtská polévka s hlívou

Frankfurtská polévka s hlívou

Hovězí šuej ču

Hovězí šuej ču

Vydatná česnečka z uzených žeber

Vydatná česnečka z uzených žeber

Doporučujeme

50 minut
Dýňová laksa s rýžovými nudlemi a kuřetem

Dýňová laksa s rýžovými nudlemi a…

50 minut
Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

30 minut
Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem

Smažená rýže se zeleninou a krůtím…

40 minut
Hrnková dýňová roláda

Hrnková dýňová roláda

40 minut
Polévka z pečené mrkve a červené čočky

Polévka z pečené mrkve a červené čočky

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Poslední sledované recepty

147
Dušený uzený květák s těstovinami
Dušený uzený květák s…
70
Rychlovka z těstovin
Rychlovka z těstovin
26
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
23
Znojemské okurky
Znojemské okurky
19
Pečený květák s uzenou paprikou
Pečený květák s uzenou…

Zajímavé články

Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým to zvládnete raz dva
Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým…
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si ho můžete vyrobit doma?
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si…
5 nejlepších receptů na dýňovou polévku: Se smetanou, kokosovým mlékem, kari i opečenou slaninou
5 nejlepších receptů na dýňovou polévku: Se…
Nejlepší snídaně pro školáka: Zapomeňte na cereálie a koláče, máme 5 lepších tipů!
Nejlepší snídaně pro školáka: Zapomeňte na…
Všechny chutě F.O.O.D. pikniku
Všechny chutě F.O.O.D. pikniku
AHA.cz Skandál Rolins s Nedvědem: Drsný ortel Soukupa nad Méďou

Skandál Rolins s Nedvědem: Drsný ortel Soukupa nad Méďou

Mimibazar Příběh Veroniky: Rakovina děložního čípku změnila můj život. Kéž bych věděla víc o HPV

Příběh Veroniky: Rakovina děložního čípku změnila můj život. Kéž bych věděla víc o HPV

Dáma.cz Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Blesk pro ženy Óda na radost: 50 nejkrásnějších podzimních šatů pro S i XXL postavy

Óda na radost: 50 nejkrásnějších podzimních šatů pro S i XXL postavy

Ženy.cz Proč vám „já-pohled“ ničí vztahy a jak to změnit?

Proč vám „já-pohled“ ničí vztahy a jak to změnit?

Blesk.cz Petr Novotný (78) 12 let po mrtvici: Užíval si oslavu!

Petr Novotný (78) 12 let po mrtvici: Užíval si oslavu!

SportRevue.cz Jedou z kopce. 9 slavných fotbalistů, jejichž kdysi zářivá kariéra padá strmě dolů

Jedou z kopce. 9 slavných fotbalistů, jejichž kdysi zářivá kariéra padá strmě dolů

Maminka.cz Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Blesk Horoskopy Největší šprti zvěrokruhu: Kdo má nejlepší předpoklady pro studium a musí uspět za každou cenu?

Největší šprti zvěrokruhu: Kdo má nejlepší předpoklady pro studium a musí uspět za každou cenu?

  • Recepty.cz
  • Tlučený baklažán
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact