• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Tažený štrůdl (závin)
Napište svůj komentář k receptu

Tažený štrůdl (závin)

autor: RauM
0.0
moje hodnoceni
3.2
hodnotilo: 25
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Tažený štrůdl (závin)
Tažený štrůdl (závin)
Tažený štrůdl (závin)
Tažený štrůdl (závin)
Tažený štrůdl (závin)
Tažený štrůdl (závin)
Tažený štrůdl (závin)
5fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
  • Těsto
    • 280
      g hladká mouka
    • 100
      ml teplá voda
    • 2
      lžíce olej
    • 0,50
      lžička citronová šťáva nebo ocet
    • 1
      ks vejce
    • sůl špetka
  • Náplň
    • 1
      kg jablka
    • rozinky dle chuti
    • 4
      lžíce strouhanka
    • cukr dle chuti
    • skořice dle chuti nebo skořicový cukr
    • ořechy nemusí být
  • Na potření
    • 100
      g máslo nebo Hera

Postup přípravy receptu

1
1. Do mísy prosijte mouku a utvořte v ní důlek. Rozmíchejte vejce, vodu,olej, sůl a citronovou šťávu a vlijte do důlku. Hmotu začněte zpracovávat od středu, nejdříve s pomocí nože, poté už rukama. Připravte měkké, nepříliš lepivé těsto. Pokud je moc suché, přidejte trochu vody, v opačném případě přisypte mouku.
2
2. Těsto propracovávejte na podložce tak dlouho, dokud není hladké, lesklé a nelepivé. Pak utvořte 2 nízké bochánky a nejméně na půl hodiny ho schovejte pod nahřátý hrnec, na nějž položíte další hrnec s horkou vodou pokličkou. Mezitím si oloupejte jalbka, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte nahrubo.
3
3. Z poloviny odpočatého těsta rozválejte na lehce pomoučněné podložce na co nejtenčí obdélník, poté přeneste na čistou velkou utěrku nebo ubrus a začněte plát vytahovat hřbety rukou. Opatrnými pohyby vytahujte těsto do všech směrů, dokud jím není dobře vidět vzor na utěrce. Nakonec odkrojte případné silnější okraje.
4
4. Potřete plát rozpuštěným máslem, trochu posypte strouhankou a rozprostřete na něj polovinu jablek. Z každé strany přitom nechte volný asi dvoucentimetrový okraj. Podél jedné z kratších stran – u té, kde budete končit se zavinováním – můžete nechat ještě víc místa. Takto připravený štrúdl lehce poprašte cukrem i skořicí, a pokud máte rádi rozinky nebo ořechy, přidejte také je.
5
5. S pomocí utěrky, která leží pod těstem, začněte závin postupně rolovat, a to od kratší strany. Až dojdete na konec, přeneste ho na utěrce na plech a nechte na něj závin sklouznout tak, aby část se spojem skončila vespod. Pak zahněte okraje dolů a celý závin opět potřete máslem. Pokud je plech menší, můžete štrúdl ohnout nebo ho ještě na utěrce překrojit na dvě poloviny a ty pak samostatně přenést na plech. S druhou polovinou těsta postupujte stejně.
6
6. Závin pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, u horkovzdušné na 180 °C, zhruba padesát minut až hodinu.
7
(já pekla na horkovzduch 180 stupnů a 50 min)
8
DŮLEŽITÉ!!!
9
V průběhu pečení i po upečení a vytažení z trouby závin potírejte rozpuštěným máslem-herou (já dělala asi každých 15 min). Před krájením nechte moučník minimálně aspoň půl hodiny odpočinout a pak ho pocukrujte.
10
ale lépe je vydržet tak hodinu až 2, než moučník navlhne a změkne. Ihned po vytažení z trouby působí totiž velice tvrdě a hodně se při brzkém krájení láme!
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Tradiční tažený štrůdl

Tradiční tažený štrůdl

Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

Mandlový štrůdl (závin)

Mandlový štrůdl (závin)

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Simca | 13. 2. 2012 11:13

    Já jsem naopak ráda za tenhle recept, je to mnohem lépe napsaný, než ten druhý :). Takže jdu na to :)

  • RauM
    RauM | 31. 1. 2012 09:50

    Jani, já vím, že tady už recept je, ale myslím si, že upřesnění vody a jiný poměr surovin neznamená, že jsem ten váš "obšlehla". Chtěla jsem dělat podle vašeho, ale prootže jsem si netroufla odhadovat od oka množství vody, našla jsem ho jinde na internetu, kde byla postup popsán pro mne lépe. Tudíž ani netvrdím, že je můj, ale myslím si, že nepodělit se o něj by byla škoda. Hezký den

  • Jana | 30. 1. 2012 08:10

    Tradiční tažený štrůdl, Jana z VM

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Štrůdly Nejlepší dezerty
Moučníky Záviny Dopolední svačina Svačina Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová šťáva Cukr Hladká mouka Jablka Máslo Olej Ořechy Rozinky Skořice Strouhanka Sůl Teplá voda Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Tvarohové knedlíky

Tvarohové knedlíky

Fofr cuketa na řecký způsob

Fofr cuketa na řecký způsob

Višňová bublanina s mákem

Višňová bublanina s mákem

"Paličkové" cukroví - (nejen) linecké

"Paličkové" cukroví - (nejen) linecké

Plněné cukety s ementálem

Plněné cukety s ementálem

Chřestový salát s kozím sýrem

Chřestový salát s kozím sýrem

Dipy ke grilovanému masu - z červené řepy

Dipy ke grilovanému masu - z červené…

Mléčná žampionová polévka

Mléčná žampionová polévka

Pečené kuře s rýží

Pečené kuře s rýží

Doporučujeme

30 minut
Fajitas v tortille

Fajitas v tortille

180 minut
Vláčná máslová vánočka

Vláčná máslová vánočka

30 minut
Rumové kuličky nepečené a snadné

Rumové kuličky nepečené a snadné

40 minut
Malinová vosí hnízda

Malinová vosí hnízda

30 minut
Vídeňský bramborový salát

Vídeňský bramborový salát

60 minut
Vosí hnízda

Vosí hnízda

90 minut
Vánoční jihočeský kuba

Vánoční jihočeský kuba

40 minut
Rafaelo kuličky

Rafaelo kuličky

40 minut
Bramborový salát

Bramborový salát

Poslední sledované recepty

59
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
28
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
25
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
20
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
17
Vosí hnízda
Vosí hnízda

Zajímavé články

Dokonalá vánočka podle cukráře Josefa Maršálka: Recept a 8 rad, díky kterým se vám určitě povede
Dokonalá vánočka podle cukráře Josefa Maršálka:…
Rychlé nepečené cukroví na poslední chvíli: Udělejte sladký salámek, roládu nebo kuličky
Rychlé nepečené cukroví na poslední chvíli:…
Bramborový salát podle Pavla Berkyho: Rozbouchnuté brambory a domácí majonéza z něj dělají opravdový skvost
Bramborový salát podle Pavla Berkyho:…
Slané cukroví: Výborná alternativa pro chvíle, kdy už máte sladkého dost
Slané cukroví: Výborná alternativa pro chvíle,…
Nejlepší krémy do vánočního cukroví: 8 osvědčených receptů, které zvládnou i začátečníci
Nejlepší krémy do vánočního cukroví: 8…
AHA.cz Poslední přání P. Hezuckého: Byl bys moc šťastný, lásko, vzkázala do nebe vdova Nikola

Poslední přání P. Hezuckého: Byl bys moc šťastný, lásko, vzkázala do nebe vdova Nikola

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Blesk pro ženy Nečekaná návštěva o Vánocích? Pohodlné a stylové outfity, ve kterých vás nikdo nezaskočí

Nečekaná návštěva o Vánocích? Pohodlné a stylové outfity, ve kterých vás nikdo nezaskočí

Ženy.cz 3 osvědčené tipy, jak o Vánocích nepřibrat

3 osvědčené tipy, jak o Vánocích nepřibrat

Blesk.cz Leoš Mareš týden po pohřbu Hezuckého (†55): Konec truchlení a změny v Ranní show!

Leoš Mareš týden po pohřbu Hezuckého (†55): Konec truchlení a změny v Ranní show!

SportRevue.cz FOTO: Divoké kočky z ringů a klecí. Podívejte se na 22 nejkrásnějších zápasnic všech dob

FOTO: Divoké kočky z ringů a klecí. Podívejte se na 22 nejkrásnějších zápasnic všech dob

Maminka.cz První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která nesnášejí sex: Kdo si postelové hrátky opravdu neužívá?

5 znamení zvěrokruhu, která nesnášejí sex: Kdo si postelové hrátky opravdu neužívá?

Další doporučené recepty:

Tatranské kuře
Tatranské kuře
Tatranské pracny
Tatranské pracny
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Telecí hrudí plněné risi-pisi
Telecí hrudí plněné risi-pisi
Telecí kapsa nadívaná žampiony
Telecí kapsa nadívaná žampiony
Telecí kapsa plněná sýrem a šunkou
Telecí kapsa plněná sýrem a šunkou
  • Recepty.cz
  • Tažený štrůdl (závin)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact