• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Tažený jablkový závin
Napište svůj komentář k receptu

Tažený jablkový závin

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 11
doba přípravy: 40 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
6fotografií
Nahrát fotku
 

Král mezi štrúdly vyznačující se tenoučkým a křehkým těstem, naplněný voňavou směsí nejlépe navinulých jablek, cukru, skořice, nasekaných ořechů a rozinek.

Suroviny

2 porce
    • 300
      g hladká mouka + na podsypání
    • 200
      ml vlažná voda
    • 50
      ml rostlinný olej
    • 8
      ks jablka kyselejší, 6-8 jablek
    • 3
      lžíce třtinový cukr 3-4 lžíce
    • 2
      lžička skořice
    • 3
      hrst vlašské ořechy nasekané
    • 1
      hrst rozinky
    • 3
      lžíce rozpuštěné máslo
    • 3
      lžíce strouhanka 3-4 lžíce
    • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

1
Mouku nasypte do mísy, přilijte vodu, olej a rukou míchejte, aby se suroviny spojily. Jakmile získáte kompaktní hmotu, začněte ji zpracovávat na hladké nelepivé těsto. Je to otázka několika minut a dá se to zvládnout pouze rukou. Uvedené množství je na dvě nohavice závinu, takže těsto rozdělte na poloviny, z každé části těsta vytvarujte bochánek, potřete ho olejem, dejte do misky vytřené olejem a zakryjte fólií. Nechte 3–4 hodiny odležet na teplejším místě, nebo přes noc v ledničce.

RADA: Jak připravit těsto na nejlepší tažený štrúdl? Víme, jak na to, aby bylo dokonalé!

2
Mezitím oloupejte jablka, nakrájejte je na malé kostičky, přidejte cukr, skořici, nasekané ořechy a rozinky. Promíchejte v míse a nechte odstát.
3
Připravte si čistou utěrku, položte ji ideálně na vyšší prkénko zhruba o velikosti, na kterou bude mít roztažené těsto. Utěrku po celé ploše důkladně posypte moukou. Jeden bochánek těsta položte na utěrku a válečkem ho začněte pomalu a zlehka rozvalovat do stran. Mělo by to jít poměrně snadno, správné těsto je velmi pružné. Těsto rozvalujte od středu směrem ke hranám prkénka. Jakmile se přiblížíte požadovanému tvaru a váleček toho už víc nezmůže, zapojte ruce. Pomalu, kousek po kousku, vytahujte okraje těsta a „zahákněte“ je vždy za okraj prkénka. Postupujte pomalu a opatrně, těsto bude stále tenčí, mělo by přes něj být vidět. Pokud se objeví trhlinka, nic se neděje.

RADA: Jak na třenou bábovku, která vydrží 14 dní vláčná

4
Roztažené těsto po celé ploše pokapejte rozehřátým máslem. K delšímu okraji blíže u sebe nasypte takřka po celé délce strouhanku – ponechte volný okraj asi o šířce náplně. Na strouhanku navršte asi polovinu pokrájených jablek (pokud pustily šťávu, slijte ji). Pomocí utěrky přes náplň přehrňte volný okraj, těsto přes utěrku přimáčkněte k náplni a pokračujte v rolování: utěrkou těsto rolujte a při každém překlopení vždy závin trochu po celé délce stiskněte, aby držel tvar. Současně se zbavujte mouky, kterou je posypaná utěrka, stačí ji průběžně sfoukávat nebo odstraňovat štětečkem. Před posledním otočením pomažte závin máslem, aby držel pohromadě. Těsto, které zbylo na koncích, odstraňte, pevným stiskem těsto slepte k sobě.
5
Utěrku uchopte každou rukou za jeden konec a závin „jako v kolébce“ přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Vyklopte ho spojem dospod. Omeťte přebytečnou mouku a celý závin včetně spojů pomažte zbytkem rozpuštěného másla. Stejným způsobem připravte druhý závin. Záviny pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30–35 minut. Nechte ho alespoň trochu vychladnout, pocukrujte a opatrně krájejte, nejlépe jemně vroubkovaným nožem.
6
Poznámka: Ingredience jsou na dva záviny.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Tažený štrůdl (závin)

Tažený štrůdl (závin)

Otevřený jablečný závin s punčem

Otevřený jablečný závin s punčem

Mini štrúdly

Mini štrúdly

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Štrůdly FOOD
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hladká mouka Jablka Moučkový cukr Rostlinný olej Rozinky Rozpuštěné máslo Skořice Strouhanka Třtinový cukr Vlašské ořechy Vlažná voda

Třená bábovka podle Sandtnerové

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Vídeňský řízek

Vídeňský řízek

Pierogi ‒ pirožky

Pierogi ‒ pirožky

Lehký letní salát

Lehký letní salát

Ňadra v růžovém negližé (oběd za 15 minut)

Ňadra v růžovém negližé (oběd za 15…

Tatarský biftek podle časopisu F.O.O.D.

Tatarský biftek podle časopisu F.O.O…

Luxusní tiramisu

Luxusní tiramisu

Báječná (nejen) broskvová roláda

Báječná (nejen) broskvová roláda

"Tataráček" z Romadůru

"Tataráček" z Romadůru

Gurmánská krkovička

Gurmánská krkovička

Doporučujeme

30 minut
Těstoviny s pečenými rajčaty, cuketou a grilovanou kukuřicí

Těstoviny s pečenými rajčaty, cuketou…

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Třená bábovka podle Sandtnerové

Poslední sledované recepty

64
Těstoviny s pečenými rajčaty, cuketou a grilovanou kukuřicí
Těstoviny s pečenými…
54
Domácí rybízová marmeláda
Domácí rybízová marmeláda
25
Znojemské okurky
Znojemské okurky
24
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí
Švestkový koláč s…
24
Klasické lečo
Klasické lečo

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Chutné a jednoduché večeře z jednoho hrnce
Od pondělí do pátku: Chutné a jednoduché večeře z…
Tatarská omáčka není jen chutný doplněk. Tipy, jak ji využít při přípravě oběda nebo večeře
Tatarská omáčka není jen chutný doplněk. Tipy,…
Moučníky ze zakysané smetany: Vyzkoušejte 5 osvědčených receptů, na kterých si pochutnáte!
Moučníky ze zakysané smetany: Vyzkoušejte 5…
Poctivá koprovka s vejcem jako od babičky: Tuhle bude milovat celá rodina
Poctivá koprovka s vejcem jako od babičky: Tuhle…
Žebra na grilu: Jak je vybrat, naložit a připravit, aby chutnala jako z restaurace
Žebra na grilu: Jak je vybrat, naložit a…
AHA.cz Rolins už pravdu neskrývá: KONEC KVŮLI NEDVĚDOVI

Rolins už pravdu neskrývá: KONEC KVŮLI NEDVĚDOVI

Mimibazar Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Dáma.cz Přání k narozeninám: Vyberte si z 20 textů hodících se do SMS i na papír

Přání k narozeninám: Vyberte si z 20 textů hodících se do SMS i na papír

Blesk pro ženy Tereza Kostková: V teplákách nejdu ani na zahradu! A co ji naučila maminka?

Tereza Kostková: V teplákách nejdu ani na zahradu! A co ji naučila maminka?

Ženy.cz Co znamená LGBTQ+? Malý tahák pro ty, co se v tom ztrácí jako já

Co znamená LGBTQ+? Malý tahák pro ty, co se v tom ztrácí jako já

Blesk.cz Emily Bluntová změnila kvůli natáčení vizáž: Ďábel nosí blond! Po 20 letech

Emily Bluntová změnila kvůli natáčení vizáž: Ďábel nosí blond! Po 20 letech

SportRevue.cz Pavel Horváth a spol. Toto je 23 nejbáječnějších „tlusťochů“ ve fotbalové historii

Pavel Horváth a spol. Toto je 23 nejbáječnějších „tlusťochů“ ve fotbalové historii

Maminka.cz Zdravotní sestra adoptovala 14letou maminku i s jejími trojčaty: 'Je to ta nejlepší teenagerská máma!'

Zdravotní sestra adoptovala 14letou maminku i s jejími trojčaty: 'Je to ta nejlepší teenagerská máma!'

Blesk Horoskopy Rozený vítěz, showman, nebo zamyšlený introvert? Poznejte své dítě podle dne narození!

Rozený vítěz, showman, nebo zamyšlený introvert? Poznejte své dítě podle dne narození!

Další doporučené recepty:

Tatrankové vánoční kuličky
Tatrankové vánoční kuličky
Tatranské kuře
Tatranské kuře
Tatranské pracny
Tatranské pracny
Tažený štrůdl (závin)
Tažený štrůdl (závin)
Telecí hrudí plněné risi-pisi
Telecí hrudí plněné risi-pisi
Telecí kapsa nadívaná žampiony
Telecí kapsa nadívaná žampiony
  • Recepty.cz
  • Tažený jablkový závin
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact