• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Svíčková dle babičky
Napište svůj komentář k receptu

Svíčková dle babičky

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.8
hodnotilo: 15
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Svíčková dle babičky
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg hovězí svíčková nebo zvěřina
    • 150
      g slanina
    • 400
      g kořenová zelenina mrkev, petržel, celer
    • 1
      ks cibule velká
    • 1
      lžíce ocet
    • 1
      lžíce cukr
    • 1
      špetka sůl
    • 4
      ks pepř celý kuličky
    • 4
      ks nové koření kuličky
    • 2
      ks bobkový list
    • 1
      kelímek smetana hustá
    • 1
      ks citron
    • 1
      lžíce brusinky
    • šlehačka

Postup přípravy receptu

1
Maso odblaníme a omyjeme, prošpikujeme slaninou, dáme do vysokého hrnce či vysokého pekáče s pokličkou. Do kousku hadříku zabalíme nové koření, pepř, bobkový list a vložíme do hrnce. Cibuli oloupeme a rozkrojíme na čtvrtky a rovněž vložíme do hrnce. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky a maso celé zasypeme. Připravíme si octovou vodu se špetkou soli a vše zalijeme tak, aby bylo vše ponořené cca 6 cm pod hladinou. Necháme přes noc uležet v chladnu.
2
Druhý den dáme hrnec do trouby a pečeme při 225 °C cca 3hodiny (záleží na kvalitě masa). Až je maso měkké, vyjmeme ho a nakrájíme na plátky. Vyndáme z hrnce ubrousek s kořením a vše zbylé v hrnci rozmixujeme, zahustíme smetanou a dochutíme dle vlastní chuti cukrem a solí. Vůbec není potřeba použít na zahuštění mouku, zelenina a smetana to zvládnou.
3
Tento postup není vůbec pracný, je to pohodlé, sice časově náročné, ale výsledek stojí za to!
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Svíčková dle Ládi Hrušky

Svíčková dle Ládi Hrušky

Svíčková dle Bělky Macík Trojanové

Svíčková dle Bělky Macík Trojanové

Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry

Staročeská svíčková od babičky,…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Dežo | 21. 4. 2015 04:37

    Maso prošpikuji špekem, na na másle s olejem zprudka opeču ze všech stran aby se zatáhlo, vyndám. Na výpeku s přídavkem trochu nakrájeného špeku orestuji dozlatova zeleninu a cibuli s kořením (5nové koření, 5celý pepř, 3bobkový list, špetka tymiánu - v tuku pustí chuť a provoní to), přidám 2 lžíce cukru aby zkaramelizoval (kdo se bojí aby ho nepřipálil, může ho připravit zvlášť a pak rozředit vodou a přidat k základu). Maso vrátím k zelenině, přidám lžíci plnotučné hořčice, 2lžíce octa, zaliju asi do 2/3 vodou a dám do trouby - peču při nízké teplotě (120-150°C) 1 až 2 hodiny dle kvality a velikosti masa. Občas poleju výpekem a asi v polovině času maso obrátím, popř. doleju vodu. Pak vyndám maso a koření, zeleninu rozmixuji, popř. dochutím citronem, přimíchám smetanu 33% (šlehačku), lehce nechám přejít varem (po přidání smetany majda trochu ještě zhoustne). Podávám s houskovým knedlíkem, navrch lžíci brusinek z kompotu. <:-)

  • ich | 20. 9. 2014 18:14

    Tymian a horcice...oboje velmi opatrne

  • Dan Kopička | 23. 3. 2011 12:31

    Přátelé, doporučuji na závěr zjemnit kostkou másla. 8-)

  • Kuchtík | 2. 3. 2011 18:07

    Něco mi tam chybí, bylo to takové plané jakoby tam chybělo nějaké kořeníčko. Nějaká rada??

  • .............. | 6. 2. 2011 16:47

    A to se to tam peče i s tim hadrem? :-P

  • jares | 4. 11. 2010 08:59

    Chtěl jsem překvapit manželku, podařilo se. Akorát koření jsem dal tak dvojnásobek a nebalil, prostě jsem si pak dal práci a vybral ho. Poměr kořenové zeleniny jsem zvolil 180 g mrkve, 110 g celeru a 110 g petržele, to bylo tak akorát. Akorát s octem jsem to trochu přehnal.

  • Velinda | 28. 8. 2007 16:44

    A jaky je pomer octa a vody?

  • Jarka | 16. 8. 2007 13:29

    Jaký je poměr kořenové zeleniny? Děkuji předem za odpověď.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Svíčková Maso & ryby & mořské plody Hovězí
Maso Hovězí Oběd Večeře Pečení Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Brusinky Cibule Citron Cukr Hovězí svíčková Kořenová zelenina Nové koření Ocet Pepř celý Slanina Šlehačka Smetana Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Smažené vepřové řízky na čínský způsob

Smažené vepřové řízky na čínský způsob

Pangasius zapečený se sýrem

Pangasius zapečený se sýrem

Česnekovo-žampionové masíčko: minutka

Česnekovo-žampionové masíčko: minutka

Sojová směs na topinky, těstoviny...

Sojová směs na topinky, těstoviny...

Pečená zelenina - výborná

Pečená zelenina - výborná

Cizrnový salát s rajčaty a chorizem

Cizrnový salát s rajčaty a chorizem

Kuřecí roláda s dýní

Kuřecí roláda s dýní

Smažák z hrnku podle Ládi Hrušky

Smažák z hrnku podle Ládi Hrušky

Řízky z hlívy

Řízky z hlívy

Doporučujeme

30 minut
Mexický hrnec s rýží

Mexický hrnec s rýží

55 minut
Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky z bramborového…

20 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

Domácí kečup

Domácí kečup

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Poslední sledované recepty

116
Dýňová tortila
Dýňová tortila
82
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
80
Máslové řízky
Máslové řízky
39
Jarní salát Jaroslaw
Jarní salát Jaroslaw
31
Klasické lečo
Klasické lečo

Zajímavé články

Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát, září jako duha a je doslova nabitý živinami
Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát,…
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři suroviny!
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři…
Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které připravíte do půl hodiny
Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které…
Co vařit dětem o prázdninách aneb 15 tipů na recepty pro zoufalé babičky
Co vařit dětem o prázdninách aneb 15 tipů na…
Kouzlo nostalgie: Americká cukrářka slaví úspěch se starou technikou zdobení dortů
Kouzlo nostalgie: Americká cukrářka slaví úspěch…
AHA.cz 5 let po smrti Hany Krampolové (†59): O její hrob se nikdo nestará

5 let po smrti Hany Krampolové (†59): O její hrob se nikdo nestará

Mimibazar Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Dáma.cz Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Blesk pro ženy Look Jany Plodkové do chladného léta: Omladí, zeštíhlí a sluší každé věkové kategorii

Look Jany Plodkové do chladného léta: Omladí, zeštíhlí a sluší každé věkové kategorii

Ženy.cz Sex po 40: Unavená, ztracená, nebo právě na startovní čáře?

Sex po 40: Unavená, ztracená, nebo právě na startovní čáře?

Blesk.cz Blonďatá fanynka ukázala snímky z dovolené: Romantika s Miraiem!

Blonďatá fanynka ukázala snímky z dovolené: Romantika s Miraiem!

SportRevue.cz Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Maminka.cz Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Blesk Horoskopy 5 nejvíce empatických znamení zvěrokruhu: Kdo nemyslí jen na sebe a umí se vcítit do druhých?

5 nejvíce empatických znamení zvěrokruhu: Kdo nemyslí jen na sebe a umí se vcítit do druhých?

  • Recepty.cz
  • Svíčková dle babičky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact