• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...
Napište svůj komentář k receptu

Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.4
hodnotilo: 46
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Dle chuti:
    • hnědý rum
    • skořice
    • hřebíček
    • citron : kůra i šťáva
    • badyán
    • hnědý cukr nebo krupicový
    • švestky - vypeckované

Postup přípravy receptu

1
Množství záleží na tom, kolik chceme mít zásob na zimu.
2
Rozvar se dá udělat 100% švestkový, čili žádné další doslazování ani ochucování, nebo podle chuti můžeme přidat koření, rum a cukr. Doporučuji cukr třtinový, ale pokud dáte krystal nebo krupici, nic nezkazíte.
3
Očištěné švestky vypeckujeme, pomeleme nebo rozmixujeme a dáme do hrnce se širokým dnem, nejlépe s nepřilnavým povrchem. Za občasného promíchání přivedeme k varu, pak plamen ztlumíme a za použití síťové poklice proti prskání necháme pomalu vařit, aby se nám odpařovala přebytečná tekutina.
4
Čím déle vaříme, tím častěji mícháme, protože nám švestkový rozvar bude houstnout. Doba varu záleží na množství a vodnatosti švestek. Pokud budeme chtít dochucovat například kořením (nejlépe mletým), přidáme ho již na začátku. Cukr (pokud je třeba) až ke konci, zabráníme tím připalování. Ke konci vaření také lépe poznáme, jak jsou švestky kyselé nebo sladké.
5
Správnou hustotu poznáme tak, že uprostřed hrnce se švestkovým rozvarem (marmeládou) uděláme vařečkou hlubokou cestičku, která se nám bude velmi pomalu za vařečkou opět uzavírat.
6
Hotový rozvar (marmeládu) nandáme ještě horký do čistých, suchých sklenic cca 1,5 cm od okraje. Pevně uzavřeme suchými, čistými víčky a dáme sterilovat na 10-12 minut do vysokého hrnce s poklicí vyloženého čistou utěrkou. Voda by měla sahat do tří čtvrtin sklenic a jakmile se začne vařit, plamen ztlumíme a necháme vodu jen perlit (probublávat).
7
Sklenice necháme zchladnout, přesvědčíme se poklepem, zda všechna víčka drží (pokud ne, opět uzavřeme a sterilujeme), sklenice uložíme v chladu a temnu - sklep či komora.
8
Rozvar (marmeládu) používáme na koláče, vdolky, lívance, do buchet či závinů. Pokud je 100%, můžeme ho před použitím dosladit.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Jablečný rozvar (povidla, přesnídávka) se švestkami

Jablečný rozvar (povidla, přesnídávka…

Jablečné nebo hruškové pyré (rozvar) - kořeněný

Jablečné nebo hruškové pyré (rozvar) …

„Šiml“: makovo-tvarohová náplň do buchet, koláčů nebo závinů

„Šiml“: makovo-tvarohová náplň do…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zavařování & nakládání Džemy a marmelády Třešňová
Pokrmy Ostatní Dietní Zavařování a nakládání Z ovoce Dušení Vaření Zavařování Dietní Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Badyán Citron Hnědý cukr Hnědý rum Hřebíček Skořice Švestky
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Likér z máty peprné

Likér z máty peprné

Norská rybí polévka

Norská rybí polévka

Tiramisu po česku III.

Tiramisu po česku III.

Makový jablečník

Makový jablečník

Mrkvová pomazánka V.

Mrkvová pomazánka V.

Jablíčka v županu II.

Jablíčka v županu II.

Žampiony na grilu

Žampiony na grilu

Sýrovo-vaječná pomazánka

Sýrovo-vaječná pomazánka

Thajské žluté zeleninové karí

Thajské žluté zeleninové karí

Doporučujeme

Burgundská hovězí pečeně

Burgundská hovězí pečeně

60 minut
Mandlové vanilkové rohlíčky

Mandlové vanilkové rohlíčky

50 minut
Vánoční marokánky

Vánoční marokánky

120 minut
Masarykovo cukroví

Masarykovo cukroví

70 minut
Pudinkové cukroví

Pudinkové cukroví

30 minut
Nejlepší vaječný likér

Nejlepší vaječný likér

50 minut
Podvodnice

Podvodnice

20 minut
Pralinky s burisony

Pralinky s burisony

30 minut
Florentýnky

Florentýnky

Poslední sledované recepty

53
Křupavý jarní salát
Křupavý jarní salát
36
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
19
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
15
Massaman Kari
Massaman Kari
15
Medové bochánky
Medové bochánky

Zajímavé články

Toskánské vánoční sušenky bez mouky, které chutnají jako marcipán: Upečte si ricciarelli!
Toskánské vánoční sušenky bez mouky, které…
Nejkrásnější vánoční dorty: Inspirujte se v naší galerii
Nejkrásnější vánoční dorty: Inspirujte se v naší…
Vaječný koňak ze salka: 3 recepty, které oceníte nejen na Vánoce
Vaječný koňak ze salka: 3 recepty, které oceníte…
Upečeno za víkend: Čtyři těsta, z nichž uděláte spoustu druhů cukroví
Upečeno za víkend: Čtyři těsta, z nichž uděláte…
Nepečené vánoční kuličky: Cukroví, které zvládne úplně každý
Nepečené vánoční kuličky: Cukroví, které zvládne…
AHA.cz Poslední mejdan pro Hezuckého: Podivné chování Mareše s manželkou

Poslední mejdan pro Hezuckého: Podivné chování Mareše s manželkou

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Vánoční a zimní manikúra: 50+ nádherných nápadů, které musíte vidět

Vánoční a zimní manikúra: 50+ nádherných nápadů, které musíte vidět

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Kdo naletí podvodníkům a kdo bude čelit nevěře?

Horoskop na další týden: Kdo naletí podvodníkům a kdo bude čelit nevěře?

Ženy.cz Vymezování hranic. Nutná obrana, nebo  moderní výmluva pro sobectví?

Vymezování hranic. Nutná obrana, nebo moderní výmluva pro sobectví?

Blesk.cz Statečná Nikola Hezucká po pohřbu Patrika (†55): První úsměvy vdovy!

Statečná Nikola Hezucká po pohřbu Patrika (†55): První úsměvy vdovy!

SportRevue.cz FOTOGALERIE: Osudové ženy Cristiana Ronalda. Která je nejhezčí?

FOTOGALERIE: Osudové ženy Cristiana Ronalda. Která je nejhezčí?

Maminka.cz Zdravotní sestra adoptovala 14letou maminku i s jejími trojčaty: 'Je to ta nejlepší teenagerská máma!'

Zdravotní sestra adoptovala 14letou maminku i s jejími trojčaty: 'Je to ta nejlepší teenagerská máma!'

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo naletí podvodníkům a kdo bude čelit nevěře?

Horoskop na další týden: Kdo naletí podvodníkům a kdo bude čelit nevěře?

Další doporučené recepty:

Švestkový koláč ze zakysané smetany
Švestkový koláč ze zakysané smetany
Švestkový kompot s černým pivem
Švestkový kompot s černým pivem
Švestkový pohár
Švestkový pohár
Švestkový štrůdl
Švestkový štrůdl
Švestkový tvarožník dietní a přesto dobrý
Švestkový tvarožník dietní a přesto…
Švestkový závin s mandlemi
Švestkový závin s mandlemi
  • Recepty.cz
  • Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact