• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...
Napište svůj komentář k receptu

Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.4
hodnotilo: 45
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Dle chuti:
    • hnědý rum
    • skořice
    • hřebíček
    • citron : kůra i šťáva
    • badyán
    • hnědý cukr nebo krupicový
    • švestky - vypeckované

Postup přípravy receptu

1
Množství záleží na tom, kolik chceme mít zásob na zimu.
2
Rozvar se dá udělat 100% švestkový, čili žádné další doslazování ani ochucování, nebo podle chuti můžeme přidat koření, rum a cukr. Doporučuji cukr třtinový, ale pokud dáte krystal nebo krupici, nic nezkazíte.
3
Očištěné švestky vypeckujeme, pomeleme nebo rozmixujeme a dáme do hrnce se širokým dnem, nejlépe s nepřilnavým povrchem. Za občasného promíchání přivedeme k varu, pak plamen ztlumíme a za použití síťové poklice proti prskání necháme pomalu vařit, aby se nám odpařovala přebytečná tekutina.
4
Čím déle vaříme, tím častěji mícháme, protože nám švestkový rozvar bude houstnout. Doba varu záleží na množství a vodnatosti švestek. Pokud budeme chtít dochucovat například kořením (nejlépe mletým), přidáme ho již na začátku. Cukr (pokud je třeba) až ke konci, zabráníme tím připalování. Ke konci vaření také lépe poznáme, jak jsou švestky kyselé nebo sladké.
5
Správnou hustotu poznáme tak, že uprostřed hrnce se švestkovým rozvarem (marmeládou) uděláme vařečkou hlubokou cestičku, která se nám bude velmi pomalu za vařečkou opět uzavírat.
6
Hotový rozvar (marmeládu) nandáme ještě horký do čistých, suchých sklenic cca 1,5 cm od okraje. Pevně uzavřeme suchými, čistými víčky a dáme sterilovat na 10-12 minut do vysokého hrnce s poklicí vyloženého čistou utěrkou. Voda by měla sahat do tří čtvrtin sklenic a jakmile se začne vařit, plamen ztlumíme a necháme vodu jen perlit (probublávat).
7
Sklenice necháme zchladnout, přesvědčíme se poklepem, zda všechna víčka drží (pokud ne, opět uzavřeme a sterilujeme), sklenice uložíme v chladu a temnu - sklep či komora.
8
Rozvar (marmeládu) používáme na koláče, vdolky, lívance, do buchet či závinů. Pokud je 100%, můžeme ho před použitím dosladit.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Jablečný rozvar (povidla, přesnídávka) se švestkami

Jablečný rozvar (povidla, přesnídávka…

Jablečné nebo hruškové pyré (rozvar) - kořeněný

Jablečné nebo hruškové pyré (rozvar) …

„Šiml“: makovo-tvarohová náplň do buchet, koláčů nebo závinů

„Šiml“: makovo-tvarohová náplň do…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zavařování & nakládání Džemy a marmelády Třešňová
Pokrmy Ostatní Dietní Zavařování a nakládání Z ovoce Dušení Vaření Zavařování Dietní Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Badyán Citron Hnědý cukr Hnědý rum Hřebíček Skořice Švestky
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Paprikové (nejen) jehněčí špízy s tzatziki

Paprikové (nejen) jehněčí špízy s…

Soté z vepřového masa

Soté z vepřového masa

Rebarborové čatní

Rebarborové čatní

Hovězí s houbovou omáčkou a knedlíky

Hovězí s houbovou omáčkou a knedlíky

Jablečný závin z listového těsta

Jablečný závin z listového těsta

Nádivkový beránek

Nádivkový beránek

Vepřová panenka v hořčičné krustě

Vepřová panenka v hořčičné krustě

Čočková polévka ze zbylé čočky II.

Čočková polévka ze zbylé čočky II.

Pěna s polevou z hořké čokolády

Pěna s polevou z hořké čokolády

Doporučujeme

35 minut
Mrkvový krém se zázvorem a chilli

Mrkvový krém se zázvorem a chilli

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

70 minut
Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s červenou čočkou

55 minut
Butter chicken masala

Butter chicken masala

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

105 minut
Řepánky

Řepánky

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

170 minut
Maďarský guláš

Maďarský guláš

90 minut
Rychlá bábovka

Rychlá bábovka

Poslední sledované recepty

21
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
19
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
15
Rizoto s vepřovou konzervou
Rizoto s vepřovou…
15
Vepřové kapsy se smaženicí v houbové omáčce
Vepřové kapsy se…
14
Rajská polévka (nejen) s fazolemi
Rajská polévka (nejen) s…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Husté a rychlé podzimní polévky k večeři
Od pondělí do pátku: Husté a rychlé podzimní…
Vlašské ořechy dozrávají: Jak je správně skladovat a proč je dobré je namočit?
Vlašské ořechy dozrávají: Jak je správně…
Koláče jako z pohádky: Američanka ohromuje svět sladkými příběhy ukrytými v pečivu
Koláče jako z pohádky: Američanka ohromuje svět…
Rostou! 10 skvělých receptů z podzimních hub, které možná dělávala i vaše babička
Rostou! 10 skvělých receptů z podzimních hub,…
Restaurant Week se vrací: Láká na výhodná menu do luxusních hotelových restaurací i k Pohlreichovi
Restaurant Week se vrací: Láká na výhodná menu do…
AHA.cz Brzobohatý už problém neskrývá: Rodinný odkaz ohrožen závislostí

Brzobohatý už problém neskrývá: Rodinný odkaz ohrožen závislostí

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Blesk pro ženy Kosmetické novinky na měsíc říjen: Zpevňující krém na dekolt i revoluční termoochrana na vlasy

Kosmetické novinky na měsíc říjen: Zpevňující krém na dekolt i revoluční termoochrana na vlasy

Ženy.cz Můj názor? Zákaz tepláků ve škole je vyhlášení války hiphopové kultuře

Můj názor? Zákaz tepláků ve škole je vyhlášení války hiphopové kultuře

Blesk.cz Hvězdy v barvách podzimu očima Iny T.: Kdo umí lépe a kdo je na hraně?

Hvězdy v barvách podzimu očima Iny T.: Kdo umí lépe a kdo je na hraně?

SportRevue.cz FOTO: Paulina Gretzky – sexy blondýna, která kdysi dráždila (nejen) golfistky

FOTO: Paulina Gretzky – sexy blondýna, která kdysi dráždila (nejen) golfistky

Maminka.cz GALERIE: Když se dítě narodí v plodovém vaku, je to zázrak! Kterým slavným maminkám se to poštěstilo? A jak to vypadá?

GALERIE: Když se dítě narodí v plodovém vaku, je to zázrak! Kterým slavným maminkám se to poštěstilo? A jak to vypadá?

Blesk Horoskopy Říjnový úplněk v Beranu přinese bouřlivé emoce. Pozor na hádky a impulzivní kroky!

Říjnový úplněk v Beranu přinese bouřlivé emoce. Pozor na hádky a impulzivní kroky!

Další doporučené recepty:

Švestkový koláč ze zakysané smetany
Švestkový koláč ze zakysané smetany
Švestkový kompot s černým pivem
Švestkový kompot s černým pivem
Švestkový pohár
Švestkový pohár
Švestkový štrůdl
Švestkový štrůdl
Švestkový tvarožník dietní a přesto dobrý
Švestkový tvarožník dietní a přesto…
Švestkový závin s mandlemi
Švestkový závin s mandlemi
  • Recepty.cz
  • Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact