• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...
Napište svůj komentář k receptu

Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.4
hodnotilo: 45
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Dle chuti:
    • hnědý rum
    • skořice
    • hřebíček
    • citron : kůra i šťáva
    • badyán
    • hnědý cukr nebo krupicový
    • švestky - vypeckované

Postup přípravy receptu

1
Množství záleží na tom, kolik chceme mít zásob na zimu.
2
Rozvar se dá udělat 100% švestkový, čili žádné další doslazování ani ochucování, nebo podle chuti můžeme přidat koření, rum a cukr. Doporučuji cukr třtinový, ale pokud dáte krystal nebo krupici, nic nezkazíte.
3
Očištěné švestky vypeckujeme, pomeleme nebo rozmixujeme a dáme do hrnce se širokým dnem, nejlépe s nepřilnavým povrchem. Za občasného promíchání přivedeme k varu, pak plamen ztlumíme a za použití síťové poklice proti prskání necháme pomalu vařit, aby se nám odpařovala přebytečná tekutina.
4
Čím déle vaříme, tím častěji mícháme, protože nám švestkový rozvar bude houstnout. Doba varu záleží na množství a vodnatosti švestek. Pokud budeme chtít dochucovat například kořením (nejlépe mletým), přidáme ho již na začátku. Cukr (pokud je třeba) až ke konci, zabráníme tím připalování. Ke konci vaření také lépe poznáme, jak jsou švestky kyselé nebo sladké.
5
Správnou hustotu poznáme tak, že uprostřed hrnce se švestkovým rozvarem (marmeládou) uděláme vařečkou hlubokou cestičku, která se nám bude velmi pomalu za vařečkou opět uzavírat.
6
Hotový rozvar (marmeládu) nandáme ještě horký do čistých, suchých sklenic cca 1,5 cm od okraje. Pevně uzavřeme suchými, čistými víčky a dáme sterilovat na 10-12 minut do vysokého hrnce s poklicí vyloženého čistou utěrkou. Voda by měla sahat do tří čtvrtin sklenic a jakmile se začne vařit, plamen ztlumíme a necháme vodu jen perlit (probublávat).
7
Sklenice necháme zchladnout, přesvědčíme se poklepem, zda všechna víčka drží (pokud ne, opět uzavřeme a sterilujeme), sklenice uložíme v chladu a temnu - sklep či komora.
8
Rozvar (marmeládu) používáme na koláče, vdolky, lívance, do buchet či závinů. Pokud je 100%, můžeme ho před použitím dosladit.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Jablečný rozvar (povidla, přesnídávka) se švestkami

Jablečný rozvar (povidla, přesnídávka…

Jablečné nebo hruškové pyré (rozvar) - kořeněný

Jablečné nebo hruškové pyré (rozvar) …

„Šiml“: makovo-tvarohová náplň do buchet, koláčů nebo závinů

„Šiml“: makovo-tvarohová náplň do…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zavařování & nakládání Džemy a marmelády Třešňová
Pokrmy Ostatní Dietní Zavařování a nakládání Z ovoce Dušení Vaření Zavařování Dietní Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Badyán Citron Hnědý cukr Hnědý rum Hřebíček Skořice Švestky
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Ořechové řezy naší babičky

Ořechové řezy naší babičky

Vesnické šunkofleky

Vesnické šunkofleky

Zapečená růžičková kapusta podle hraběte Kinského

Zapečená růžičková kapusta podle…

Tvarohová bábovka s kakaem

Tvarohová bábovka s kakaem

Metrový dort II.

Metrový dort II.

Banánový koláč se smetanou

Banánový koláč se smetanou

Chlebová polévka se žampiony (hlívou)

Chlebová polévka se žampiony (hlívou)

Zapečená kuřecí prsíčka se slaninou

Zapečená kuřecí prsíčka se slaninou

Rajský salát (nejen) s mozzarellou

Rajský salát (nejen) s mozzarellou

Doporučujeme

30 minut
Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem

Smažená rýže se zeleninou a krůtím…

20 minut
Dýňová polévka s hruškami

Dýňová polévka s hruškami

40 minut
Houbová omáčka II.

Houbová omáčka II.

40 minut
Lamington

Lamington

30 minut
Topinky se smaženicí

Topinky se smaženicí

40 minut
Nepečený jablkový dort

Nepečený jablkový dort

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

40 minut
Houbový guláš

Houbový guláš

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

201
Čokoládový závin - nejrychlejší
Čokoládový závin -…
151
Cereální hruškový / jablečný závin (štrůdl)
Cereální hruškový /…
92
Křehký koláč s krémem a hruškami
Křehký koláč s krémem a…
44
Polévka zelňačka s bramborovými rybkami
Polévka zelňačka s…
37
Závitky s mletým masem ve špekové omáčce
Závitky s mletým masem…

Zajímavé články

Tortilla wrap hack: Naučte se populární trik, jak složit naplněnou tortillu
Tortilla wrap hack: Naučte se populární trik, jak…
Jablečný štrúdl 4x jinak: Výborný je z listového, taženého, pivního i mrkvového těsta
Jablečný štrúdl 4x jinak: Výborný je z listového,…
Brigitte Bardot: Slavná vegetariánka, která obzvlášť miluje jeden koláč
Brigitte Bardot: Slavná vegetariánka, která…
Cookies 4x jinak: Upečte si sladké domácí sušenky, které jsou perfektní k snídani i svačině
Cookies 4x jinak: Upečte si sladké domácí sušenky…
Proč milovat špagetovou dýni? Dá se v jídle skvěle zamaskovat a vařit s ní je legrace
Proč milovat špagetovou dýni? Dá se v jídle…
AHA.cz Velká proměna Brzobohaté: Překvapila šik účesem

Velká proměna Brzobohaté: Překvapila šik účesem

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Blesk pro ženy Denní horoskop na čtvrtek 25. 9. 2025: Kdo si dá všechny věci do pořádku a kdo sklidí zasloužený úspěch?

Denní horoskop na čtvrtek 25. 9. 2025: Kdo si dá všechny věci do pořádku a kdo sklidí zasloužený úspěch?

Ženy.cz Otravuje vám život vnitřní kritik? Kde se vzal a jak s ním zatočit

Otravuje vám život vnitřní kritik? Kde se vzal a jak s ním zatočit

Blesk.cz Kauza »únosu« slavného režiséra: Jan Čenský brání Adamce! Nevěří posudku jeho ženy

Kauza »únosu« slavného režiséra: Jan Čenský brání Adamce! Nevěří posudku jeho ženy

SportRevue.cz 16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

Maminka.cz Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Blesk Horoskopy Tajemství andělského čísla 111. Co znamená, když vidíte často tři jedničky? Na tohle se zaměřte

Tajemství andělského čísla 111. Co znamená, když vidíte často tři jedničky? Na tohle se zaměřte

Další doporučené recepty:

Švestkový koláč ze zakysané smetany
Švestkový koláč ze zakysané smetany
Švestkový kompot s černým pivem
Švestkový kompot s černým pivem
Švestkový pohár
Švestkový pohár
Švestkový štrůdl
Švestkový štrůdl
Švestkový tvarožník dietní a přesto dobrý
Švestkový tvarožník dietní a přesto…
Švestkový závin s mandlemi
Švestkový závin s mandlemi
  • Recepty.cz
  • Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact