• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Šumajstr
Napište svůj komentář k receptu

Šumajstr

autor: Petra Bukovská
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 13
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Šumajstr
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 250
      g fazole
    • 200
      g kroupy
    • 200
      g škvarky
    • sůl

Postup přípravy receptu

1
Přes noc namočené fazole uvaříme, sůl přidáváme, až jsou měkké. Kroupy mírně osolíme a také uvaříme doměkka. Fazole i kroupy smícháme a přidáme na malé kousky pokrájené škvarky. Dosolíme podle vlastní chuti.
2
Ihned podáváme se zavařenými okurkami nebo kysaným zelím.
3
Toto množství je asi pro 4 dospělé. Je to staré, rychlé a jednoduché jídlo z jižní Moravy, v naší rodině ho dle paměti vaří šestá generace. Proč mu říkáme šumajstr, si již nikdo nepamatuje. Obdobou je šoulet nebo svarba z hrachu.
Podělte se s přáteli o recept
newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • ČernáLuna
    ČernáLuna | 10. 1. 2015 14:59

    Tohle jídlo mi vždycky vařila babička. Velmi děkuji autorce za připomenutí, vůbec jsem netušila, že se to jmenuje takto :)

  • Olga | 26. 2. 2013 22:04

    Jídlo mého dětství ze Slovácka, které jsem několik desítek let marně nabízela manželovi (Severočechovi) a dětem. Jednoho dne jsem uvařila "jen pro sebe". Od té doby zbožňuje celá rodina. Akorát u nás se vařil místou s kroupama s rýží a mastil se do křupava osmahnutou cibulkou na sádle. Zítra bude zase :-)

  • Eva Skálová | 12. 6. 2010 14:26

    Nechala jsem se inspirovat. Škvarků jsem dala míň, rozkrájela jsem asi 150g anglické slaniny a na ní jsem osmažila dvě cibule a dva stroužky česneku. A do hotového jsem ještě zamíchala jednu na kostky nakrájenou klobásu. Bylo to moc dobré. Také je možno přidat krátce povařené nasušené houby, to nám chutnalo moc, ale nevím, co by tomu řekli Moraváci. To už asi není šumajstr. Dávám velkou jedničku.

  • Yvona Formanová | 31. 10. 2007 08:07

    Kamarádka jej dělá ještě trošku jinak,ale můžu potvrdit,že je výborný.Dělá ho z fazolí, krup a hrachu a místo škvarků osmahne na cibulce klobás.

  • Yvona | 31. 10. 2007 08:05

    Kamarádka jej dělá ještě trošku jinak,ale můžu potvrdit,že je výborný.Dělá ho z fazolí, krup a hrachu a místo škvarků osmahne na cibulce klobás.

  • Anna Č. | 13. 9. 2007 08:23

    Potvrzuji,jídlo je z jižní Moravy,já jej připravuji s menší obměnou,místo krup používám rýži,škvarků používám méně a před vmícháním do fazolí s rýží je mírně orestuji dokud nepustí trochu sádla.K ochucení používám mletý pepř.A k šumajstru je nejlepší kvašený okurek.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Chuťovky Oběd Večeře Vaření Rychlovka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Fazole Kroupy Škvarky Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Plněný hermelín

Plněný hermelín

Dudácký guláš

Dudácký guláš

Chalupářské brambory

Chalupářské brambory

Kuře s bramborami pečené v troubě

Kuře s bramborami pečené v troubě

Vaječný salát s ředkvičkami

Vaječný salát s ředkvičkami

Pesto ze sušených nakládaných rajčat

Pesto ze sušených nakládaných rajčat

Rychlý jahodový koláč

Rychlý jahodový koláč

Vegetariánská Quesadilla

Vegetariánská Quesadilla

Fish & chips

Fish & chips

Doporučujeme

35 minut
Pórkový krém s gorgonzolou

Pórkový krém s gorgonzolou

40 minut
Malinová vosí hnízda

Malinová vosí hnízda

30 minut
Rumové kuličky nepečené a snadné

Rumové kuličky nepečené a snadné

30 minut
Nejlepší vaječný likér

Nejlepší vaječný likér

40 minut
Rafaelo kuličky

Rafaelo kuličky

40 minut
Šlehačkové cukroví

Šlehačkové cukroví

60 minut
Vosí hnízda

Vosí hnízda

180 minut
Vláčná máslová vánočka

Vláčná máslová vánočka

40 minut
Ořechy s krémem

Ořechy s krémem

Poslední sledované recepty

46
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
33
Guláš na pivu a hrubozrnné hořčici
Guláš na pivu a…
17
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…
16
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
15
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…

Zajímavé články

Tvrdé perníčky? Díky těmto trikům vám krásně změknou
Tvrdé perníčky? Díky těmto trikům vám krásně…
Vosí hnízda 5x jinak: Klasická, malinová, s čokoládou, ořechy i netradiční s mákem
Vosí hnízda 5x jinak: Klasická, malinová, s…
Od pondělí do pátku: Horké polévky k večeři, které zasytí a zahřejí
Od pondělí do pátku: Horké polévky k večeři,…
Recept na lososa smaženého, v troubě nebo v papilotě. Takhle vám bude chutnat i na Vánoce
Recept na lososa smaženého, v troubě nebo v…
Toskánské vánoční sušenky bez mouky, které chutnají jako marcipán: Upečte si ricciarelli!
Toskánské vánoční sušenky bez mouky, které…
AHA.cz Dejdar se chvěje hrůzou: Je to přehlídka zloby a nenávisti

Dejdar se chvěje hrůzou: Je to přehlídka zloby a nenávisti

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Blesk pro ženy Velký horoskop na rok 2026: Zjistěte, co vás čeká v lásce, práci i financích

Velký horoskop na rok 2026: Zjistěte, co vás čeká v lásce, práci i financích

Ženy.cz Být single může být hard. 10 problémů, které si zadaní neuvědomují

Být single může být hard. 10 problémů, které si zadaní neuvědomují

Blesk.cz Sophie, noci upije! A ukáže všechno

Sophie, noci upije! A ukáže všechno

SportRevue.cz FOTO: Nahota na golfu? Nic zvláštního. Hřiště s jamkami naháče přitahují

FOTO: Nahota na golfu? Nic zvláštního. Hřiště s jamkami naháče přitahují

Maminka.cz Táta pěti dětí se dozvěděl, že čtyři z nich nejsou jeho vlastní. Mám je rád všechny, ale dědit bude jen 'moje krev', říká

Táta pěti dětí se dozvěděl, že čtyři z nich nejsou jeho vlastní. Mám je rád všechny, ale dědit bude jen 'moje krev', říká

Blesk Horoskopy Vánoční milostná předpověď: Koho čeká erotická bouře, kdo se zamiluje a kdo dostane kopačky?

Vánoční milostná předpověď: Koho čeká erotická bouře, kdo se zamiluje a kdo dostane kopačky?

Další doporučené recepty:

Štrůdl se zelím a nivou
Štrůdl se zelím a nivou
Štrúdl z domácího těsta
Štrúdl z domácího těsta
Šulánky s mákem
Šulánky s mákem
Šumajzl
Šumajzl
Šumavské těstoviny
Šumavské těstoviny
Šumavský králík
Šumavský králík
  • Recepty.cz
  • Šumajstr
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact