• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Šumajstr
Napište svůj komentář k receptu

Šumajstr

autor: Petra Bukovská
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 13
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Šumajstr
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 250
      g fazole
    • 200
      g kroupy
    • 200
      g škvarky
    • sůl

Postup přípravy receptu

1
Přes noc namočené fazole uvaříme, sůl přidáváme, až jsou měkké. Kroupy mírně osolíme a také uvaříme doměkka. Fazole i kroupy smícháme a přidáme na malé kousky pokrájené škvarky. Dosolíme podle vlastní chuti.
2
Ihned podáváme se zavařenými okurkami nebo kysaným zelím.
3
Toto množství je asi pro 4 dospělé. Je to staré, rychlé a jednoduché jídlo z jižní Moravy, v naší rodině ho dle paměti vaří šestá generace. Proč mu říkáme šumajstr, si již nikdo nepamatuje. Obdobou je šoulet nebo svarba z hrachu.
Podělte se s přáteli o recept
newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • ČernáLuna
    ČernáLuna | 10. 1. 2015 14:59

    Tohle jídlo mi vždycky vařila babička. Velmi děkuji autorce za připomenutí, vůbec jsem netušila, že se to jmenuje takto :)

  • Olga | 26. 2. 2013 22:04

    Jídlo mého dětství ze Slovácka, které jsem několik desítek let marně nabízela manželovi (Severočechovi) a dětem. Jednoho dne jsem uvařila "jen pro sebe". Od té doby zbožňuje celá rodina. Akorát u nás se vařil místou s kroupama s rýží a mastil se do křupava osmahnutou cibulkou na sádle. Zítra bude zase :-)

  • Eva Skálová | 12. 6. 2010 14:26

    Nechala jsem se inspirovat. Škvarků jsem dala míň, rozkrájela jsem asi 150g anglické slaniny a na ní jsem osmažila dvě cibule a dva stroužky česneku. A do hotového jsem ještě zamíchala jednu na kostky nakrájenou klobásu. Bylo to moc dobré. Také je možno přidat krátce povařené nasušené houby, to nám chutnalo moc, ale nevím, co by tomu řekli Moraváci. To už asi není šumajstr. Dávám velkou jedničku.

  • Yvona Formanová | 31. 10. 2007 08:07

    Kamarádka jej dělá ještě trošku jinak,ale můžu potvrdit,že je výborný.Dělá ho z fazolí, krup a hrachu a místo škvarků osmahne na cibulce klobás.

  • Yvona | 31. 10. 2007 08:05

    Kamarádka jej dělá ještě trošku jinak,ale můžu potvrdit,že je výborný.Dělá ho z fazolí, krup a hrachu a místo škvarků osmahne na cibulce klobás.

  • Anna Č. | 13. 9. 2007 08:23

    Potvrzuji,jídlo je z jižní Moravy,já jej připravuji s menší obměnou,místo krup používám rýži,škvarků používám méně a před vmícháním do fazolí s rýží je mírně orestuji dokud nepustí trochu sádla.K ochucení používám mletý pepř.A k šumajstru je nejlepší kvašený okurek.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Chuťovky Oběd Večeře Vaření Rychlovka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Fazole Kroupy Škvarky Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zapečené filé na špenátě

Zapečené filé na špenátě

Celozrnné sušenky

Celozrnné sušenky

Velikonoční perníčky - hned měkké

Velikonoční perníčky - hned měkké

Octové těsto místo listového

Octové těsto místo listového

Zavařenina z višní a ořechů s levandulí

Zavařenina z višní a ořechů s…

Buchty s kypřícím práškem

Buchty s kypřícím práškem

Zelný eintopf aneb guláš s hlávkovým zelím

Zelný eintopf aneb guláš s hlávkovým…

Americký Coca-Cola koláč (buchta) s polevou

Americký Coca-Cola koláč (buchta) s…

Hlíva (bedly, václavky) na smetaně - rychle a chutně

Hlíva (bedly, václavky) na smetaně -…

Doporučujeme

35 minut
Zapečené noky s rajčaty a mletým masem

Zapečené noky s rajčaty a mletým masem

55 minut
Jablečná buchta

Jablečná buchta

50 minut
Kulajda

Kulajda

40 minut
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

30 minut
Americké lívance

Americké lívance

30 minut
Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní

Bramborový salát s čočkou a pečenou…

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

25
Tvarohové řezy s mákem
Tvarohové řezy s mákem
23
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
22
Jablečná buchta
Jablečná buchta
22
Rybí směs se zeleninou a nudlemi
Rybí směs se zeleninou a…
21
Ananasovo-kokosová roláda "Piña Colada"
Ananasovo-kokosová…

Zajímavé články

Nepečený dezert 3x jinak: Zkuste oblíbenou dobrotu prince Harryho, čokoládový tiffin nebo karamelové pokušení
Nepečený dezert 3x jinak: Zkuste oblíbenou…
Burčák je zpět! Kolik ho vypít, aby vám prospěl, a jak poznat ten kvalitní?
Burčák je zpět! Kolik ho vypít, aby vám prospěl,…
Nejlepší pečené brambory? Zkuste recept na bouchačky od Jamieho Olivera
Nejlepší pečené brambory? Zkuste recept na…
Jablečný koláč 4x jinak: Upečte si sypaný, z křehkého těsta, s mandlemi nebo pudinkem
Jablečný koláč 4x jinak: Upečte si sypaný, z…
Dýňové latte lepší než z kavárny. Naučte se, jak ho připravit doma
Dýňové latte lepší než z kavárny. Naučte se, jak…
AHA.cz Drama v televizi: Vyhazov Adamovské?

Drama v televizi: Vyhazov Adamovské?

Mimibazar Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Dáma.cz Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Blesk pro ženy Harémky bourají trendy: Stylistka prozradila, jaké postavě lichotí a které uškodí!

Harémky bourají trendy: Stylistka prozradila, jaké postavě lichotí a které uškodí!

Ženy.cz Podpatky mi zlepšily život! A vám ho rozhodně zlepší taky

Podpatky mi zlepšily život! A vám ho rozhodně zlepší taky

Blesk.cz Sestra Krainové dostala fanoušky: Hezčí než Simona?!

Sestra Krainové dostala fanoušky: Hezčí než Simona?!

SportRevue.cz FOTO: Holky k pomilování. 44 nejhezčích (ex)partnerek (ex)hokejistů z NHL

FOTO: Holky k pomilování. 44 nejhezčích (ex)partnerek (ex)hokejistů z NHL

Maminka.cz Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Blesk Horoskopy Jak poznat, že se ve vás probouzí životní energie? Tyto signály vám napoví

Jak poznat, že se ve vás probouzí životní energie? Tyto signály vám napoví

Další doporučené recepty:

Štrůdl se zelím a nivou
Štrůdl se zelím a nivou
Štrúdl z domácího těsta
Štrúdl z domácího těsta
Šulánky s mákem
Šulánky s mákem
Šumajzl
Šumajzl
Šumavské těstoviny
Šumavské těstoviny
Šumavský králík
Šumavský králík
  • Recepty.cz
  • Šumajstr
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact