• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Staročeská vánočka
Napište svůj komentář k receptu

Staročeská vánočka

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Staročeská vánočka
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg polohrubá mouka
    • 2
      kostka droždí
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • citronová kůra z půlky citronu
    • sůl
    • 150
      g vlašské ořechy
    • 2
      ks žloutek
    • 1
      ks vejce
    • 100
      g cukr krupice
    • 0,25
      l mléko
    • 0,25
      kg máslo
    • sultánky
    • 200
      g mandlové lupínky

Postup přípravy receptu

1
Všechny suroviny si připravíme na stůl, aby vše mělo stejnou, pokojovou teplotu. Mléko navíc přihřejeme.
2
Začneme kváskem – čím méně si kuchařka věří, tím ho použije více. My budeme potřebovat 1 kostičku, zasypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem a necháme v přikryté misce na teplém místě vzejít.
3
Do mísy prosejeme mouku, osolíme a přidáme strouhanou citrónovou kůru. Mouka se prosívala nejen proto, aby se odstranily případné nečistoty z pytlů, ale také aby se provzdušnila, neboli nadlehčila. Vše zamícháme a uděláme důlek. Do něj přidáme vejce, vzešlý kvásek, přeškvařené máslo tělesné teploty a uhněteme.
4
Těsto přikryté utěrkou dáme vykynout na teplé místo. Po vykynutí přidáme hrozinky a vlašské ořechy, prohněteme, necháme 15 minut odpočinout, potom vyndáme na vál a vytvoříme 8 bochánků.
5
Z nich vytvoříme 2 kusy copů ze tří pramenů, a 1 cop ze dvou pramenů. Spodní část bude nejsilnější. Copy pomažeme přeškvařeným máslem a vánočku naskládáme na sebe.
6
Do vánočky zapícháme mandlové lupínky jako ježčí bodliny, položíme ji na plech potřený přeškvařeným máslem a pečeme.
7
Pečeme 40 – 45 minut v troubě předehřáté na 180°C. Špejlí zjistíme, zda je vánočka propečená. Hotovou znovu potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme vanilkovým cukrem. Krájíme po vychladnutí
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Staročeská svíčková bez masa

Staročeská svíčková bez masa

Staročeská krupicová hlavička

Staročeská krupicová hlavička

Houbová staročeská pečínka s bramborem

Houbová staročeská pečínka s bramborem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty
Moučníky Prosinec Pečení Vánoce Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Mandlové lupínky Máslo Mléko Polohrubá mouka Sůl Sultánky Vanilkový cukr Vejce Vlašské ořechy Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Vynikající zapečené vepřové kotlety

Vynikající zapečené vepřové kotlety

Rychlá zelňačka

Rychlá zelňačka

Cuketa se šunkou

Cuketa se šunkou

Buřtguláš trochu jinak

Buřtguláš trochu jinak

Chlebová polévka se žampiony (hlívou)

Chlebová polévka se žampiony (hlívou)

Dýňové plátky v kořeněném těstíčku

Dýňové plátky v kořeněném těstíčku

Mrkvový dort Pedro

Mrkvový dort Pedro

Lehký vajíčkový salát s jogurtem

Lehký vajíčkový salát s jogurtem

Tudelská zeleninová polévka

Tudelská zeleninová polévka

Doporučujeme

30 minut
Mexický hrnec s rýží

Mexický hrnec s rýží

55 minut
Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky z bramborového…

20 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

Domácí kečup

Domácí kečup

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Poslední sledované recepty

124
Dýňová tortila
Dýňová tortila
93
Máslové řízky
Máslové řízky
78
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
45
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
29
Pravé maďarské lečo
Pravé maďarské lečo

Zajímavé články

Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát, září jako duha a je doslova nabitý živinami
Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát,…
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři suroviny!
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři…
Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které připravíte do půl hodiny
Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které…
Co vařit dětem o prázdninách aneb 15 tipů na recepty pro zoufalé babičky
Co vařit dětem o prázdninách aneb 15 tipů na…
Kouzlo nostalgie: Americká cukrářka slaví úspěch se starou technikou zdobení dortů
Kouzlo nostalgie: Americká cukrářka slaví úspěch…
AHA.cz 5 let po smrti Hany Krampolové (†59): O její hrob se nikdo nestará

5 let po smrti Hany Krampolové (†59): O její hrob se nikdo nestará

Mimibazar Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Dáma.cz Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Blesk pro ženy Look Jany Plodkové do chladného léta: Omladí, zeštíhlí a sluší každé věkové kategorii

Look Jany Plodkové do chladného léta: Omladí, zeštíhlí a sluší každé věkové kategorii

Ženy.cz Sex po 40: Unavená, ztracená, nebo právě na startovní čáře?

Sex po 40: Unavená, ztracená, nebo právě na startovní čáře?

Blesk.cz Blonďatá fanynka ukázala snímky z dovolené: Romantika s Miraiem!

Blonďatá fanynka ukázala snímky z dovolené: Romantika s Miraiem!

SportRevue.cz FOTO: 50 (ex)sportovkyň, které vypadají v bikinách zatraceně dobře

FOTO: 50 (ex)sportovkyň, které vypadají v bikinách zatraceně dobře

Maminka.cz Ve 36. týdnu těhotenství jí diagnostikovali rakovinu ve čtvrtém stadiu. Zbývá vám půlrok života, řekli jí lékaři

Ve 36. týdnu těhotenství jí diagnostikovali rakovinu ve čtvrtém stadiu. Zbývá vám půlrok života, řekli jí lékaři

Blesk Horoskopy 5 nejvíce empatických znamení zvěrokruhu: Kdo nemyslí jen na sebe a umí se vcítit do druhých?

5 nejvíce empatických znamení zvěrokruhu: Kdo nemyslí jen na sebe a umí se vcítit do druhých?

  • Recepty.cz
  • Staročeská vánočka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact