• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Napište svůj komentář k receptu

Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry

autor: TuckovaAnna
0.0
moje hodnoceni
2.9
hodnotilo: 27
doba přípravy: 150 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
6fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

5 porce
    • 1
      ks vepřová plec
    • 2
      ks cibule
    • 2
      ks mrkev
    • 1
      ks celer kořen
    • 5
      ks nové koření
    • 1
      hrst pepř mletý
    • 1
      hrst sůl
    • 2
      ks bobkový list
    • 1
      kostka masox
    • 2
      lžíce polohrubá mouka
    • 200
      g smetana ke šlehání
    • 1
      ks citron
    • 1
      lžíce cukr

Postup přípravy receptu

1
Oloupat cibuli, mrkev, kořen celeru (množství je cca stejné tj. podle velikosti cca stejně mrkve, cibule a kořenu celeru) poté vše nastrouhat na hrubé straně struhadla

RADA: VIDEO, jak správně krájet cibuli

2
Svíčkovou rozdělíme na polovinu, opláchneme a silně osolíme a opepříme ze všech stran (to je věc chuti, nicméně by měl být téměř celý povrch masa cca pokryt solí a pepřem) - tedy několik větších špetek soli a pepře.
3
Do hrnce ve kterém se bude vařit nejprve nalijeme trochu oleje - (jen co se pokryje dno) Poté vložit nastrouhanou zeleninu a za stálehé míchání orestovat téměř do červena, přičemž již po chvíli restování přidáme 2bobkové listy a 5ks nového koření .

RADA: Svíčková, návod jak jí zvládnout hned na poprvé!

4
K orestované zelenině přidáme již nachystanou svíčkovou, zeleninu rozprostřeme okolo za stálého míchání orestujeme maso tak, aby se řádně zatáhlo, tj cca do bíla
5
Jakmile se maso zatáhne, přidáme kostku masoxu a teplou vodu, tak aby bylo maso komplet potopené, poté přivedeme k varu, pak stáhneme plamen na minimum, čistě aby udržoval var, takto vaříme cca 1-2 hodiny, jednoduše dokud není maso na píchnutí vidličkou měkoučké, nezapomenout sem tam otočit a podlévat - ideálně teplou vodou, aby se var nepřerušil, minimálně první hodinu podlévat tak, aby bylo maso potopeno, poté už není třeba tolik .. to ovlivní výslednou sílu a množství omáčky (na konci vaření (posl 30min) obvykle z omáčky vykukuje cca 1 cm masa)

RADA: Podívejte se, jak na pravé kuře na paprice!

6
Do hrníčku si nalijeme smetanu na šlehání (kelímek 200g 33%) a přidáme 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky - promícháme/prokvedláme
7
Dovařené maso vyndáme mimo hrnec a omáčku přecedíme do jiného hrnce, přičemž zeleninu z cedníku promačkáme do omáčky, (namočíme cedník do omáčky, zvedneme a promačkáme zeleninu, tento proces opakujeme dokud v cedníku nezbudou jen bobkové listy, nové koření a cca 2 lžíce větších částí zeleniny kterou už do omáčky dávat nechceme)
8
Z uvařeného masa je nyní možné odstranit blánu/tlusté, poté ho nakrájíme na silnější plátky. Původní hrnec umyjeme a maso vložíme do něj.
9
Do omáčky nyní přidáme, vmícháme smetanu (obsah hrníčku), přidáme 1 vrchovatou lžíci cukru, vymačkáme půl citronu. Chvilku povaříme, případně dochucujeme, víc cukru/citronu dle chuti. Omáčka postupně sama zhoustne, nicméně pokud by byla příliš hustá dá se přidat voda (hrníčkem kde asi bude trochu zbylé smetany), nebo mouka pro zahuštění, ale obvykle je to cca ok - opravdu ještě zhoustne.
10
K masu přecedíme omáčku (v cedníku zbydou žmolky atp, tyto již nepromačkáváme) Chvilku povaříme a je hotovo.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Falešná svíčková omáčka

Falešná svíčková omáčka

Svíčková Stroganoff

Svíčková Stroganoff

Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem

Svíčková na smetaně s karlovarským…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • pecina.ondrej | 21. 7. 2020 15:28

    Masoxem vzdy zacina super recept ;)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše Svíčková
Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Celer Cibule Citron Cukr Masox Mrkev Nové koření Pepř mletý Polohrubá mouka Smetana ke šlehání Sůl Vepřová plec

Pravé kuře na paprice

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Velikonoční tvarohový mazanec

Velikonoční tvarohový mazanec

Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka

Guláš od mámy

Guláš od mámy

Pomerančová bábovka II.

Pomerančová bábovka II.

K - Nadívaná kuřecí stehna

K - Nadívaná kuřecí stehna

Vepřové maso v lepkavé marinádě

Vepřové maso v lepkavé marinádě

Rizoto s vepřovou konzervou

Rizoto s vepřovou konzervou

Kokosovo-datlový koláč

Kokosovo-datlový koláč

Gyros krkovice na cibuli

Gyros krkovice na cibuli

Doporučujeme

15 minut
15minutová česnečka

15minutová česnečka

40 minut
Marry Me Chicken

Marry Me Chicken

90 minut
Perníčky

Perníčky

75 minut
Klasická gulášová polévka

Klasická gulášová polévka

50 minut
Nejjednodušší jablečný koláč

Nejjednodušší jablečný koláč

30 minut
Nejlepší vaječný likér

Nejlepší vaječný likér

60 minut
Pomazánka z pečeného česneku

Pomazánka z pečeného česneku

45 minut
Sušenky s arašídovým krémem

Sušenky s arašídovým krémem

50 minut
Čokoládovo-karamelový koláč

Čokoládovo-karamelový koláč

Pravé kuře na paprice

Poslední sledované recepty

81
Špagety zapečené se sýrem
Špagety zapečené se sýrem
24
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
16
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
13
Veganský burger s majonézou kešú
Veganský burger s…
12
Čevapčiči po našem
Čevapčiči po našem

Zajímavé články

Velký tahák na vánoční pečení: Recepty na těsta, náplně i polevy
Velký tahák na vánoční pečení: Recepty na těsta,…
Domácí vánoční likéry: Skvělé sváteční pití, které potěší i jako dárek
Domácí vánoční likéry: Skvělé sváteční pití,…
Velký perníčkový speciál: Recepty na těsta, polevy a spousta rad a tipů, aby se vám vánoční perníčky povedly
Velký perníčkový speciál: Recepty na těsta,…
Jak poznat nejchutnější mandarinky? Dva ověřené tipy a trik, jak udělat z kyselých plodů sladké
Jak poznat nejchutnější mandarinky? Dva ověřené…
Nejhezčí vánoční trhy u nás i za hranicemi: Kam vyrazit na svařák, trdelník a další dobroty?
Nejhezčí vánoční trhy u nás i za hranicemi: Kam…
AHA.cz Račte vstoupit! Gregorová opět nezklamala

Račte vstoupit! Gregorová opět nezklamala

Mimibazar Tipy na vánoční dárky 2025: Inspirace pro celou rodinu

Tipy na vánoční dárky 2025: Inspirace pro celou rodinu

Dáma.cz Infarkt, autonehoda nebo otrava: Jak asi zemřete podle znamení zvěrokruhu

Infarkt, autonehoda nebo otrava: Jak asi zemřete podle znamení zvěrokruhu

Blesk pro ženy Žhavé modely z premiéry Bachelor: Smyslné róby, hluboké výstřihy i sexy detaily

Žhavé modely z premiéry Bachelor: Smyslné róby, hluboké výstřihy i sexy detaily

Ženy.cz Vysoký bodycount: Proč je chlap frajer, a žena levná?

Vysoký bodycount: Proč je chlap frajer, a žena levná?

Blesk.cz Eliška Kaplický zrekonstruovala »Havlovu« vilu:  60 milionů a dva roky práce

Eliška Kaplický zrekonstruovala »Havlovu« vilu: 60 milionů a dva roky práce

SportRevue.cz FOTO: Sexy holky se slunečníky. Strážní andělé motocyklových závodníků

FOTO: Sexy holky se slunečníky. Strážní andělé motocyklových závodníků

Maminka.cz Legendy mezi knížkami pro děti. Tyhle poklady možná ještě máte doma

Legendy mezi knížkami pro děti. Tyhle poklady možná ještě máte doma

Blesk Horoskopy Nový díl Eroskopu: Velká erotická předpověď! Rady od sexy řemeslníka...

Nový díl Eroskopu: Velká erotická předpověď! Rady od sexy řemeslníka...

Další doporučené recepty:

Staročeská krupicová hlavička
Staročeská krupicová hlavička
Staročeská nádivka
Staročeská nádivka
Staročeská svíčková bez masa
Staročeská svíčková bez masa
Staročeské hnětýnky
Staročeské hnětýnky
Staročeské kostky
Staročeské kostky
Staročeské zelí s kroupami a uzeným
Staročeské zelí s kroupami a uzeným
  • Recepty.cz
  • Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact