• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Napište svůj komentář k receptu

Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry

autor: TuckovaAnna
0.0
moje hodnoceni
2.9
hodnotilo: 27
doba přípravy: 150 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
6fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

5 porce
    • 1
      ks vepřová plec
    • 2
      ks cibule
    • 2
      ks mrkev
    • 1
      ks celer kořen
    • 5
      ks nové koření
    • 1
      hrst pepř mletý
    • 1
      hrst sůl
    • 2
      ks bobkový list
    • 1
      kostka masox
    • 2
      lžíce polohrubá mouka
    • 200
      g smetana ke šlehání
    • 1
      ks citron
    • 1
      lžíce cukr

Postup přípravy receptu

1
Oloupat cibuli, mrkev, kořen celeru (množství je cca stejné tj. podle velikosti cca stejně mrkve, cibule a kořenu celeru) poté vše nastrouhat na hrubé straně struhadla

RADA: VIDEO, jak správně krájet cibuli

2
Svíčkovou rozdělíme na polovinu, opláchneme a silně osolíme a opepříme ze všech stran (to je věc chuti, nicméně by měl být téměř celý povrch masa cca pokryt solí a pepřem) - tedy několik větších špetek soli a pepře.
3
Do hrnce ve kterém se bude vařit nejprve nalijeme trochu oleje - (jen co se pokryje dno) Poté vložit nastrouhanou zeleninu a za stálehé míchání orestovat téměř do červena, přičemž již po chvíli restování přidáme 2bobkové listy a 5ks nového koření .

RADA: Svíčková, návod jak jí zvládnout hned na poprvé!

4
K orestované zelenině přidáme již nachystanou svíčkovou, zeleninu rozprostřeme okolo za stálého míchání orestujeme maso tak, aby se řádně zatáhlo, tj cca do bíla
5
Jakmile se maso zatáhne, přidáme kostku masoxu a teplou vodu, tak aby bylo maso komplet potopené, poté přivedeme k varu, pak stáhneme plamen na minimum, čistě aby udržoval var, takto vaříme cca 1-2 hodiny, jednoduše dokud není maso na píchnutí vidličkou měkoučké, nezapomenout sem tam otočit a podlévat - ideálně teplou vodou, aby se var nepřerušil, minimálně první hodinu podlévat tak, aby bylo maso potopeno, poté už není třeba tolik .. to ovlivní výslednou sílu a množství omáčky (na konci vaření (posl 30min) obvykle z omáčky vykukuje cca 1 cm masa)

RADA: Podívejte se, jak na pravé kuře na paprice!

6
Do hrníčku si nalijeme smetanu na šlehání (kelímek 200g 33%) a přidáme 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky - promícháme/prokvedláme
7
Dovařené maso vyndáme mimo hrnec a omáčku přecedíme do jiného hrnce, přičemž zeleninu z cedníku promačkáme do omáčky, (namočíme cedník do omáčky, zvedneme a promačkáme zeleninu, tento proces opakujeme dokud v cedníku nezbudou jen bobkové listy, nové koření a cca 2 lžíce větších částí zeleniny kterou už do omáčky dávat nechceme)
8
Z uvařeného masa je nyní možné odstranit blánu/tlusté, poté ho nakrájíme na silnější plátky. Původní hrnec umyjeme a maso vložíme do něj.
9
Do omáčky nyní přidáme, vmícháme smetanu (obsah hrníčku), přidáme 1 vrchovatou lžíci cukru, vymačkáme půl citronu. Chvilku povaříme, případně dochucujeme, víc cukru/citronu dle chuti. Omáčka postupně sama zhoustne, nicméně pokud by byla příliš hustá dá se přidat voda (hrníčkem kde asi bude trochu zbylé smetany), nebo mouka pro zahuštění, ale obvykle je to cca ok - opravdu ještě zhoustne.
10
K masu přecedíme omáčku (v cedníku zbydou žmolky atp, tyto již nepromačkáváme) Chvilku povaříme a je hotovo.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Falešná svíčková omáčka

Falešná svíčková omáčka

Svíčková Stroganoff

Svíčková Stroganoff

Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem

Svíčková na smetaně s karlovarským…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • pecina.ondrej | 21. 7. 2020 15:28

    Masoxem vzdy zacina super recept ;)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše Svíčková
Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Celer Cibule Citron Cukr Masox Mrkev Nové koření Pepř mletý Polohrubá mouka Smetana ke šlehání Sůl Vepřová plec

Pravé kuře na paprice

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Vepřové maso na kmínu a pivu

Vepřové maso na kmínu a pivu

Cibulový koláč z pořadu "Jak na to"

Cibulový koláč z pořadu "Jak na to"

Hrníčkový perník 1.

Hrníčkový perník 1.

Amolety z kynutého těsta

Amolety z kynutého těsta

Pařížský dort - Harlekýn

Pařížský dort - Harlekýn

Krupicové knedlíky s jahodovou omáčkou

Krupicové knedlíky s jahodovou omáčkou

Hovězí kostky v pivním sosu s cibulkou

Hovězí kostky v pivním sosu s cibulkou

Meruňkový dort (řez) - nepečený

Meruňkový dort (řez) - nepečený

Křupavé vafle s avokádem, lososem a vejcem

Křupavé vafle s avokádem, lososem a…

Doporučujeme

45 minut
Kuře na paprice

Kuře na paprice

20 minut
Dýňová polévka s hruškami

Dýňová polévka s hruškami

40 minut
Houbová omáčka II.

Houbová omáčka II.

40 minut
Lamington

Lamington

30 minut
Topinky se smaženicí

Topinky se smaženicí

40 minut
Nepečený jablkový dort

Nepečený jablkový dort

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

40 minut
Houbový guláš

Houbový guláš

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Pravé kuře na paprice

Poslední sledované recepty

28
Špenátový kuskus
Špenátový kuskus
24
Brokolice/květák v bramborovém těstě
Brokolice/květák v…
22
Guláš (nejen) se žampiony
Guláš (nejen) se žampiony
20
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
18
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Brigitte Bardot: Slavná vegetariánka, která obzvlášť miluje jeden koláč
Brigitte Bardot: Slavná vegetariánka, která…
Cookies 4x jinak: Upečte si sladké domácí sušenky, které jsou perfektní k snídani i svačině
Cookies 4x jinak: Upečte si sladké domácí sušenky…
Proč milovat špagetovou dýni? Dá se v jídle skvěle zamaskovat a vařit s ní je legrace
Proč milovat špagetovou dýni? Dá se v jídle…
Chcete jíst víc bílkovin? Těchto 7 trvanlivých potravin by vám doma nemělo chybět
Chcete jíst víc bílkovin? Těchto 7 trvanlivých…
Hitparáda hřibů: Víte, které jsou nejchutnější a jak je poznáte?
Hitparáda hřibů: Víte, které jsou nejchutnější a…
AHA.cz Senior dostal po dovolené účet za telefon: Data za 897 tisíc

Senior dostal po dovolené účet za telefon: Data za 897 tisíc

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz Která znamení by spolu neměla chodit, a už vůbec ne žít? Těmto to nebude fungovat!

Která znamení by spolu neměla chodit, a už vůbec ne žít? Těmto to nebude fungovat!

Blesk pro ženy Yvetta Blanarovičová slaví neuvěřitelné 62. narozeniny: 5 věcí, které stojí za jejím mladistvým vzhledem

Yvetta Blanarovičová slaví neuvěřitelné 62. narozeniny: 5 věcí, které stojí za jejím mladistvým vzhledem

Ženy.cz Otravuje vám život vnitřní kritik? Kde se vzal a jak s ním zatočit

Otravuje vám život vnitřní kritik? Kde se vzal a jak s ním zatočit

Blesk.cz Bavič Petr Novotný o synovi Pavlovi: V base jsem za ním nebyl! Už ho nepřevychovám…

Bavič Petr Novotný o synovi Pavlovi: V base jsem za ním nebyl! Už ho nepřevychovám…

SportRevue.cz FOTO: Martina Čechová, Radka Rosická a 35 dalších fotbalových sexy (ex)partnerek

FOTO: Martina Čechová, Radka Rosická a 35 dalších fotbalových sexy (ex)partnerek

Maminka.cz Máš šeredné dítě, proč ho vystavuješ? Těžce postižený chlapec (1) bojuje o život, jeho máma s nenávistí okolí

Máš šeredné dítě, proč ho vystavuješ? Těžce postižený chlapec (1) bojuje o život, jeho máma s nenávistí okolí

Blesk Horoskopy Tajemství andělského čísla 111. Co znamená, když vidíte často tři jedničky? Na tohle se zaměřte

Tajemství andělského čísla 111. Co znamená, když vidíte často tři jedničky? Na tohle se zaměřte

Další doporučené recepty:

Staročeská krupicová hlavička
Staročeská krupicová hlavička
Staročeská nádivka
Staročeská nádivka
Staročeská svíčková bez masa
Staročeská svíčková bez masa
Staročeské hnětýnky
Staročeské hnětýnky
Staročeské kostky
Staročeské kostky
Staročeské zelí s kroupami a uzeným
Staročeské zelí s kroupami a uzeným
  • Recepty.cz
  • Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact