• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Špagety carbonara
Napište svůj komentář k receptu

Špagety carbonara

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 218
doba přípravy: 15 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Špagety carbonara
Špagety carbonara
Špagety carbonara
Špagety carbonara
Špagety carbonara
Špagety carbonara
Špagety carbonara
Špagety carbonara
Špagety carbonara
7fotografií
Nahrát fotku
 

Tradiční italský pokrm spaghetti carbonara neboli špagety po uhlířsku je jednoduchý a rychlý na přípravu. Jeho základem jsou kvalitní suroviny a servírovat ho můžete už za čtvrt hodiny.

Suroviny

4 porce
    • 400
      g špagety
    • 150
      g pancetta může být i dobrá anglická slanina
    • 75
      g strouhaný parmazán
    • 75
      g pecorino strouhaný
    • 5
      ks žloutek
    • černý pepř čerstvě mletý
    • sůl

Postup přípravy receptu

1
Pancettu (nebo slaninu) nakrájejte na kostičky, dejte na studenou pánev a pomalu zahřívejte, až se uvolní tuk a kostičky budou vyškvařené dozlatova (pokud máte libovější slaninu, přidejte do pánve lžíci olivového oleje). Těstoviny dejte do vroucí osolené vody a uvařte je al dente (tvrdší na skus).

RADA: Zbyly vám žloutky? 6 receptů, kde je využijete

2
Žloutky dejte do mísy, přidejte větší část obou nastrouhaných sýrů a štědrou porci čerstvě mletého pepře a dobře promíchejte.
3
Vyškvařené kostičky vyndejte z pánve. Z hrnce s těstovinami odeberte dvě až tři naběračky horké vody a dejte stranou. Uvařené těstoviny sceďte, dejte je do pánve s vyškvařeným tukem a promíchejte, aby se těstoviny tukem obalily. Pánev odstavte z ohně, přilijte vaječnou směs a dobře promíchejte. Postupně po lžících přilévejte vodu z těstovin a stále opatrně míchejte pomocí kleští, až se vytvoří omáčka, kterou se těstoviny obalí. Nakonec vmíchejte kostičky pancetty.

RADA: Proč nevylévat vodu z těstovin? 5 skvělých způsobů, jak ji můžete využít

4
Špagety rozdělte na nahřáté talíře, posypte je čerstvě mletým pepřem a zbylým sýrem a ihned podávejte.
5
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ TĚSTOVIN CARBONARA: • Sražená vejce místo omáčky: Nejčastější chyba, k níž dochází, když je pánev s těstovinami příliš horká v momentě, kdy se do ní přidává vaječná směs. Než přilijete vaječnou směs do pánve, vždy ji nejdříve odstavte z ohně. Těstoviny a pánev budou stále dostatečně horké, aby se v nich vejce uvařila do krémové konzistence. Pokud je pánev hodně rozpálená, nechte ji několik sekund zchladnout, než vaječnou směs přilijete. • Řídká omáčka: Pokud je teplota naopak příliš nízká, žloutky se dostatečně neuvaří a omáčka zůstane vodnatá a nekrémová. Další příčinou může být nedostatečné množství vody z těstovin, která obsahuje škrob. • Hrudky v omáčce: Mohou vzniknout, když použijete vejce přímo z lednice. Nechte žloutky nejdříve ohřát na pokojovou teplotu, aby se lépe spojily s ostatními ingrediencemi.

RADA: Večeře z těstovin 5x jinak, od klasiky až po netradiční kombinace

6
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • Pokud chcete připravit opravdu autentické špagety carbonara, použijte místo pancetty italskou specialitu gunciale, což je nasolený a pomalu sušený vepřový lalok s výraznou, kořeněnou chutí a vyšším obsahem tuku. Ten při pomalém vyškvařování uvolňuje bohaté aroma, které je pak základem pro krémovou omáčku. V originální verzi se také používá pouze sýr pecorino, který je ostřejší a slanější než parmazán. • Carbonaru podávejte na předehřátých talířích. Studené talíře mohou způsobit teplotní šok a oddělení omáčky od těstovin, čímž se naruší její dokonalá krémovost. [9]. • Používejte pouze čerstvě mletý černý pepř. Pro ještě intenzivnější aroma a chuť ho můžete krátce opéct na pánvi s vyškvařeným tukem, než do ní přidáte uvařené těstoviny. • V některých receptech se do carbonary přidává ještě máslo a česnek, do tradičních špaget carbonara ale nepatří.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Špagety s pestem ze sušených rajčat

Špagety s pestem ze sušených rajčat

Těstoviny Carbonara s pečenými rajčaty

Těstoviny Carbonara s pečenými rajčaty

Špagety ala carbonara

Špagety ala carbonara

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Těstoviny & rizota Špagety FOOD
Oběd Večeře Vaření Restování Itálie Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Černý pepř Pancetta Pecorino Špagety Strouhaný parmazán Sůl Žloutek

Špagety carbonara

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Krevety v těstíčku

Krevety v těstíčku

Vafle s lesním ovocem

Vafle s lesním ovocem

Bábovka olejová II.

Bábovka olejová II.

Studená cuketová polévka se dvěma sýry a šunkou

Studená cuketová polévka se dvěma…

Čokoládové suflé bez lepku

Čokoládové suflé bez lepku

Domácí čokoládová zmrzlina

Domácí čokoládová zmrzlina

Dušené vepřové maso s hlívou

Dušené vepřové maso s hlívou

Pořádná česnečka

Pořádná česnečka

Třešňový dort s mákem

Třešňový dort s mákem

Doporučujeme

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

60 minut
Mandlové vanilkové rohlíčky

Mandlové vanilkové rohlíčky

50 minut
Vánoční marokánky

Vánoční marokánky

120 minut
Masarykovo cukroví

Masarykovo cukroví

70 minut
Pudinkové cukroví

Pudinkové cukroví

30 minut
Nejlepší vaječný likér

Nejlepší vaječný likér

50 minut
Podvodnice

Podvodnice

20 minut
Pralinky s burisony

Pralinky s burisony

30 minut
Florentýnky

Florentýnky

Špagety carbonara

Poslední sledované recepty

38
Hrachová kaše
Hrachová kaše
14
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
12
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
11
Baileys IV.
Baileys IV.
10
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…

Zajímavé články

Vaječný koňak ze salka: 3 recepty, které oceníte nejen na Vánoce
Vaječný koňak ze salka: 3 recepty, které oceníte…
Upečeno za víkend: Čtyři těsta, z nichž uděláte spoustu druhů cukroví
Upečeno za víkend: Čtyři těsta, z nichž uděláte…
Nepečené vánoční kuličky: Cukroví, které zvládne úplně každý
Nepečené vánoční kuličky: Cukroví, které zvládne…
Vánoční cukroví podle Josefa Maršálka: Vylepšené linecké, pracny, rohlíčky, ořechy i vosí hnízda
Vánoční cukroví podle Josefa Maršálka: Vylepšené…
Jak uložit cukroví? Linecké do krabice, kokosky do papírového sáčku
Jak uložit cukroví? Linecké do krabice, kokosky…
AHA.cz Stopka pro Mareše: Jen týden po smrti Hezuckého

Stopka pro Mareše: Jen týden po smrti Hezuckého

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Blesk pro ženy Nejlepší červené rtěnky podle redakce: Jak najít tu nejlepší v drogerii ke svému typu pleti?

Nejlepší červené rtěnky podle redakce: Jak najít tu nejlepší v drogerii ke svému typu pleti?

Ženy.cz Vymezování hranic. Nutná obrana, nebo  moderní výmluva pro sobectví?

Vymezování hranic. Nutná obrana, nebo moderní výmluva pro sobectví?

Blesk.cz Statečná láska Hezuckého (†55) Nikola: Takhle zvládla den plný bolesti! A dojemný vzkaz nad rakví

Statečná láska Hezuckého (†55) Nikola: Takhle zvládla den plný bolesti! A dojemný vzkaz nad rakví

SportRevue.cz FOTO: Toto jsou Ice Girls! Sexy kočky, které v NHL baví nejen diváky

FOTO: Toto jsou Ice Girls! Sexy kočky, které v NHL baví nejen diváky

Maminka.cz Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. 'Každý měsíc kupuji nové boty,' říká maminka

Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. 'Každý měsíc kupuji nové boty,' říká maminka

Blesk Horoskopy Sváteční numerologie: Vypočítejte si svoje vánoční číslo a zjistěte, co vám přinese

Sváteční numerologie: Vypočítejte si svoje vánoční číslo a zjistěte, co vám přinese

Další doporučené recepty:

Špagety ala carbonara
Špagety ala carbonara
Špagety all'Amatriciana
Špagety all'Amatriciana
Špagety alla puttanesca
Špagety alla puttanesca
Špagety Carbonara
Špagety Carbonara
Špagety Carbonara
Špagety Carbonara
Špagety Carbonara III.
Špagety Carbonara III.
  • Recepty.cz
  • Špagety carbonara
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact