• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Šoulet
Napište svůj komentář k receptu

Šoulet

autor: Redakce
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 7
doba přípravy: 80 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Šoulet
Šoulet
Šoulet
Šoulet
Šoulet
Šoulet
4fotografie
Nahrát fotku
 

Při přípravě tohoto tradičního a levného židovského pokrmu se nespěchá. Základem jsou jednoduché suroviny jako hrách a kroupy a provází ho vůně pečeného česneku a majoránky.

Šoulet

Suroviny

6 porce
    • 200
      g kroupy ječné
    • 200
      g hrách zelený
    • 100
      g anglická slanina
    • 250
      g krkovice - uzená
    • 1
      cibule větší
    • 3
      stroužek česnek 3-4 podle chuti
    • 1
      lžíce majoránka
    • 2
      lžíce sádlo
    • sůl
    • pepř mletý

Postup přípravy receptu

1
Hrách a kroupy propláchněte a každé zvlášť namočte přes noc do dostatečného množství studené vody.

RADA: Kočičí svatba: Uvařte si staročeskou dobrotu z jižních Čech

2
Druhý den namočený hrách propláchněte studenou vodou, zalijte čistou vodou a pomalu vařte doměkka (trvá to asi 40 minut). Teprve pak ho osolte. Scezené kroupy nasypte do osolené vody a uvařte je také doměkka, což by mělo trvat asi 30 minut.
3
Mezitím na sádle opečte na kostičky nakrájenou slaninu a uzené spolu s drobně nakrájenou cibulí.

RADA: Luštěninové polévky, které zahřejí: 5 receptů, které vám zpestří podzim i zimu

4
Uvařený hrách sceďte a 100 ml vývaru z hrachu si nechte stranou. Uvařené kroupy také sceďte a propláchněte horkou vodou.
5
Do pánve přidejte prolisovaný česnek a jen krátce, asi 30 vteřin ho orestujte, aby se rozvoněl. Přidejte hrách a kroupy, majoránku, osolte, opepřete a promíchejte. Přilijte vývar z hrachu, přiveďte k varu a na středním stupni povařte asi 5 minut.
6
Připravenou směs přendejte do zapékací mísy, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a zapečte 20 - 40 minut dozlatova.

RADA: Velký průvodce luštěninami: Jak připravit mungo, adzuki nebo černou čočku

7
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ ŠOULETU: • Tvrdý hrách: Hlavní příčinou je nedostatečné namáčení hrachu. Vždy ho namočte 8-12 hodin předem, před vařením vodu z namáčení vylijte a použijte novou. Pokud máte tvrdou vodu, lze do ní přidat špetku jedlé sody, která změkčí slupky a urychlí proces vaření. • Mazlavé nebo slepené kroupy: Kroupy během vaření uvolňují škrob, který způsobuje jejich lepení. Po uvaření je tedy sceďte a propláchněte proudem horké vody. Tento krok spolehlivě odstraní přebytečný škrob a zaručí, že kroupy zůstanou krásně sypké. • Nevýrazná chuť: Chuť šouletu je silně závislá na tuku a aromatických složkách. Nebojte se tedy použít klidně i o něco více sádla (husí nebo kachní je pro tento pokrm ideální), majoránky a česneku. A nezapomeňte na konečné zapékání, které spojí všechny chutě dohromady.
8
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • Pokud chcete mít jídlo na stole rychle, uvařte hrách a kroupy den předem, čímž si zkrátíte přípravu na pouhých 15 minut. Výrazně pomůže také vaření v tlakovém hrnci, který zkrátí dobu vaření luštěnin na zlomek času. • Šoulet je skvělý na přípravu ve větším množství, protože se jeho chuť rozležením ještě prohloubí. V chladničce vydrží 3–4 dny. Při ohřívání ho můžete navlhčit trochou vývaru nebo vody, aby se nevysušil.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Rabínův šoulet

Rabínův šoulet

Husa v šouletu

Husa v šouletu

Husa v šouletu II

Husa v šouletu II

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Luštěniny Hrách Maso & ryby & mořské plody Uzeniny & mleté maso Velikonoce
Oběd Večeře Pečení Vaření Restování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Anglická slanina Česnek Cibule Hrách Krkovice - uzená Kroupy Majoránka Pepř mletý Sádlo Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zapečené kuřecí řízečky

Zapečené kuřecí řízečky

Kynutá bábovka s kakaem

Kynutá bábovka s kakaem

Caprese

Caprese

Plněné šunkové řízečky

Plněné šunkové řízečky

Květák s kakaem

Květák s kakaem

Zeleninovo-ovocný salát s dresingem

Zeleninovo-ovocný salát s dresingem

Tuňáková pomazánka s olivami

Tuňáková pomazánka s olivami

Olomoucká pomazánka s mascarpone - zdravě a chutně

Olomoucká pomazánka s mascarpone -…

Uzenářský maxichleba s cibulovým salátem

Uzenářský maxichleba s cibulovým…

Doporučujeme

60 minut
Chilli con carne

Chilli con carne

75 minut
Klasická gulášová polévka

Klasická gulášová polévka

40 minut
Marry Me Chicken

Marry Me Chicken

50 minut
Nejjednodušší jablečný koláč

Nejjednodušší jablečný koláč

90 minut
Perníčky

Perníčky

60 minut
Pomazánka z pečeného česneku

Pomazánka z pečeného česneku

30 minut
Teplý salát z restované panenky

Teplý salát z restované panenky

30 minut
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem

Těstoviny se smetanovou omáčkou,…

50 minut
Čokoládovo-karamelový koláč

Čokoládovo-karamelový koláč

Poslední sledované recepty

22
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
18
Bramborový guláš
Bramborový guláš
14
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
14
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
13
Pavlova s granátovým jablkem a sušenými malinami
Pavlova s granátovým…

Zajímavé články

Jak poznat nejchutnější mandarinky? Dva ověřené tipy a trik, jak udělat z kyselých plodů sladké
Jak poznat nejchutnější mandarinky? Dva ověřené…
Nejhezčí vánoční trhy u nás i za hranicemi: Kam vyrazit na svařák, trdelník a další dobroty?
Nejhezčí vánoční trhy u nás i za hranicemi: Kam…
Trápí vás úzkosti? Těchto 10 potravin vám od nich uleví
Trápí vás úzkosti? Těchto 10 potravin vám od nich…
Naučte se jíst hygge: Zkuste severský recept, díky kterému budete v pohodě i během ponurých dnů
Naučte se jíst hygge: Zkuste severský recept,…
Od pondělí do pátku: Rychlé a zdravé večeře z plechu
Od pondělí do pátku: Rychlé a zdravé večeře z…
AHA.cz Muži v životě Kotrbové (†78): Velkou lásku  zničila vojna!

Muži v životě Kotrbové (†78): Velkou lásku zničila vojna!

Mimibazar Tipy na vánoční dárky 2025: Inspirace pro celou rodinu

Tipy na vánoční dárky 2025: Inspirace pro celou rodinu

Dáma.cz Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Blesk pro ženy Oslňte na večírku i s omezeným rozpočtem! Výběr šatů do 600 Kč, které se hodí i na Vánoce a silvestra

Oslňte na večírku i s omezeným rozpočtem! Výběr šatů do 600 Kč, které se hodí i na Vánoce a silvestra

Ženy.cz Vysoký bodycount: Proč je chlap frajer, a žena levná?

Vysoký bodycount: Proč je chlap frajer, a žena levná?

Blesk.cz Havlová (72) vypadá fantasticky: Zázračně omládla! Co za tím stojí?

Havlová (72) vypadá fantasticky: Zázračně omládla! Co za tím stojí?

SportRevue.cz FOTO: Kateřina Elhotová a 30 dalších nejhezčích (ex)basketbalistek na světě

FOTO: Kateřina Elhotová a 30 dalších nejhezčích (ex)basketbalistek na světě

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Znamení zvěrokruhu, která patří mezi největší zbabělce. Kdo se bojí nejvíce?

Znamení zvěrokruhu, která patří mezi největší zbabělce. Kdo se bojí nejvíce?

Další doporučené recepty:

Šopský salát alá Verunka
Šopský salát alá Verunka
Šopský salát II.
Šopský salát II.
Šopský salát jinak
Šopský salát jinak
Špagetová omeleta
Špagetová omeleta
Špagetová Roláda
Špagetová Roláda
Špagetové překvapení
Špagetové překvapení
  • Recepty.cz
  • Šoulet
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact