• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Šmolc, varianta postupu
Napište svůj komentář k receptu

Šmolc, varianta postupu

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 25 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Šmolc, varianta postupu
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 250
      g máslo 80 % tuku

Postup přípravy receptu

1
Máslo rozkrojit na menší díly pro rychlejší rozpuštění. Ohřívat ve smaltované nádobě nebo nádobě se silným dnem nejslabším ohřevem. Rozpouští máslo, ale nepřipaluje ho na dnu. Pro kontrolu teploty ohřevu 100 °C je možné roztavení ve vodní lázni. Sbírat laktózu z hladiny do úplného roztavení obsahu. Rozpuštěný šmolc malého množství nalít do misky 300 ml polokulovitého tvaru, nebo formy s úkosy. Zbývající vodu a laktózu u dna nádoby se zbytkem šmolcu nalít k laktóze sebrané z hladiny. Nechat chladnout 3 hodiny při pokojové teplotě, dochladit v ledničce. Odstraněnou laktózu a vodu vylít, využitelný je pouze máselný tuk.
2
Po vychlazení rozkrojit ztuhlý šmolc na čtyři díly. Každý díl oškrábat na dolní ploše od měkčí vrstvy promíchané s vodou u dna misky. Znovu rozpustit ve vhodné nádobě velmi mírným ohřevem nebo ve vodní lázni. Po roztavení nalít do skladovací nádoby s víčkem. Po druhém přepuštění obvykle zůstanou pouze tečky laktózy nebo kapka u dna podle pečlivosti při práci během prvního přepuštění.
3
Přepuštěné máslo vydrží v chladničce 7 týdnů bez zápachu, 8. týden začne zavánět, ale jde jíst, 9. týden je žluklé. Kupované vydrží v ledničce podstatně déle i po otevření. Při ponechání většího množství laktózy u dna je šmolc žluklý dříve.
4
Poznámka autora receptu: Názvy schmalz, obdobné ghee, ghí. Spotřeba času 35 minut odmaštění v horké vodě, umytí nádob a náčiní. Lze získat 185 g, 74 % obsah tuku v máslu. Kupované ghí ponechané při pokojové teplotě a světle je pozvolna rozpouštěné a začne žluknout, viditelná místa kapalného stavu. Nutné skladovat v chladu.
5
Poznámka 2: Pro odstranění laktózy je možné použít přeloženou gázu pro filtrování. Nebo filtr na kávu. Roztavení většího množství másla: slít tuk do skladovacích nádob. Zbývající tuk i s vodou a laktózou nalít do poslední nádoby. Po ztuhnutí tuku lze postupovat viz výše. Nebo vyvrtat u stěny nožem díru, vylít vodu a zbývající tuk použít.
6
Poznámka 3: Indický způsob přípravy: Rozpuštěné máslo ohřívat, sbírat laktózu z hladiny a velmi mírným varem vyvařit vodu ode dna. Během vaření tuk mění barvu na tmavší. Lze kombinovat s filtrací. Výsledek je trvanlivéjší. Nevýhodou je zdlouhavý, několikahodinový postup. Tuhé ghee prodávané 385 g odpovídá 450 ml, 1,169 ml/g.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Včelí úlky - zdravější varianta

Včelí úlky - zdravější varianta

La caponata - varianta s cibulí

La caponata - varianta s cibulí

Žabí očka, varianta ořechová

Žabí očka, varianta ořechová

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Máslo
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Brokolice s česnekem

Brokolice s česnekem

Tvarohové řezy

Tvarohové řezy

Krůtí vejmysl

Krůtí vejmysl

Vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka

Škvarkové pagáčky

Škvarkové pagáčky

Salátový prívarok II.

Salátový prívarok II.

Americká kukuřičná polévka

Americká kukuřičná polévka

Hermelínka-pomazánka

Hermelínka-pomazánka

Buřty na pivu

Buřty na pivu

Doporučujeme

15 minut
15minutová česnečka

15minutová česnečka

40 minut
Marry Me Chicken

Marry Me Chicken

90 minut
Perníčky

Perníčky

75 minut
Klasická gulášová polévka

Klasická gulášová polévka

50 minut
Nejjednodušší jablečný koláč

Nejjednodušší jablečný koláč

60 minut
Pomazánka z pečeného česneku

Pomazánka z pečeného česneku

30 minut
Nejlepší vaječný likér

Nejlepší vaječný likér

45 minut
Sušenky s arašídovým krémem

Sušenky s arašídovým krémem

50 minut
Čokoládovo-karamelový koláč

Čokoládovo-karamelový koláč

Poslední sledované recepty

20
Maďarský guláš po našem
Maďarský guláš po našem
16
Brokolicová polévka se smetanou
Brokolicová polévka se…
13
Dušené kuře (králík) s cizrnou
Dušené kuře (králík) s…
12
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí čína
12
Kuřecí prsa na kari se smetanou
Kuřecí prsa na kari se…

Zajímavé články

Velký tahák na vánoční pečení: Recepty na těsta, náplně i polevy
Velký tahák na vánoční pečení: Recepty na těsta,…
Domácí vánoční likéry: Skvělé sváteční pití, které potěší i jako dárek
Domácí vánoční likéry: Skvělé sváteční pití,…
Velký perníčkový speciál: Recepty na těsta, polevy a spousta rad a tipů, aby se vám vánoční perníčky povedly
Velký perníčkový speciál: Recepty na těsta,…
Jak poznat nejchutnější mandarinky? Dva ověřené tipy a trik, jak udělat z kyselých plodů sladké
Jak poznat nejchutnější mandarinky? Dva ověřené…
Nejhezčí vánoční trhy u nás i za hranicemi: Kam vyrazit na svařák, trdelník a další dobroty?
Nejhezčí vánoční trhy u nás i za hranicemi: Kam…
AHA.cz Kelly ze seriálu Ženatý se závazky: KRUTÁ NEMOC POKROČILA

Kelly ze seriálu Ženatý se závazky: KRUTÁ NEMOC POKROČILA

Mimibazar Tipy na vánoční dárky 2025: Inspirace pro celou rodinu

Tipy na vánoční dárky 2025: Inspirace pro celou rodinu

Dáma.cz Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Blesk pro ženy Šaty jako pomsta: Ikonické modely, které vytřely zrak záletným partnerům. Oblékly je princezna Diana i Bella Hadid

Šaty jako pomsta: Ikonické modely, které vytřely zrak záletným partnerům. Oblékly je princezna Diana i Bella Hadid

Ženy.cz Vysoký bodycount: Proč je chlap frajer, a žena levná?

Vysoký bodycount: Proč je chlap frajer, a žena levná?

Blesk.cz Miloš Pokorný prozradil: Jak je na tom Hezucký psychicky?

Miloš Pokorný prozradil: Jak je na tom Hezucký psychicky?

SportRevue.cz FOTO: Sexy rozhodčí, od které byste si to rádi nechali (na hřišti) foukat

FOTO: Sexy rozhodčí, od které byste si to rádi nechali (na hřišti) foukat

Maminka.cz Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Blesk Horoskopy Nový díl Eroskopu: Velká erotická předpověď! Rady od sexy řemeslníka...

Nový díl Eroskopu: Velká erotická předpověď! Rady od sexy řemeslníka...

Další doporučené recepty:

Šlehačkový koláč s rebarborou
Šlehačkový koláč s rebarborou
Šlehačkový mramorový beránek
Šlehačkový mramorový beránek
Šlehačkový tvarohový dort
Šlehačkový tvarohový dort
Šmyklavé (klouzavé) budějovické palačinky
Šmyklavé (klouzavé) budějovické…
Šneci
Šneci
Šneci naslano nejen s cuketou
Šneci naslano nejen s cuketou
  • Recepty.cz
  • Šmolc, varianta postupu
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact