• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Šmolc, varianta postupu
Napište svůj komentář k receptu

Šmolc, varianta postupu

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 25 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Šmolc, varianta postupu
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 250
      g máslo 80 % tuku

Postup přípravy receptu

1
Máslo rozkrojit na menší díly pro rychlejší rozpuštění. Ohřívat ve smaltované nádobě nebo nádobě se silným dnem nejslabším ohřevem. Rozpouští máslo, ale nepřipaluje ho na dnu. Pro kontrolu teploty ohřevu 100 °C je možné roztavení ve vodní lázni. Sbírat laktózu z hladiny do úplného roztavení obsahu. Rozpuštěný šmolc malého množství nalít do misky 300 ml polokulovitého tvaru, nebo formy s úkosy. Zbývající vodu a laktózu u dna nádoby se zbytkem šmolcu nalít k laktóze sebrané z hladiny. Nechat chladnout 3 hodiny při pokojové teplotě, dochladit v ledničce. Odstraněnou laktózu a vodu vylít, využitelný je pouze máselný tuk.
2
Po vychlazení rozkrojit ztuhlý šmolc na čtyři díly. Každý díl oškrábat na dolní ploše od měkčí vrstvy promíchané s vodou u dna misky. Znovu rozpustit ve vhodné nádobě velmi mírným ohřevem nebo ve vodní lázni. Po roztavení nalít do skladovací nádoby s víčkem. Po druhém přepuštění obvykle zůstanou pouze tečky laktózy nebo kapka u dna podle pečlivosti při práci během prvního přepuštění.
3
Přepuštěné máslo vydrží v chladničce 7 týdnů bez zápachu, 8. týden začne zavánět, ale jde jíst, 9. týden je žluklé. Kupované vydrží v ledničce podstatně déle i po otevření. Při ponechání většího množství laktózy u dna je šmolc žluklý dříve.
4
Poznámka autora receptu: Názvy schmalz, obdobné ghee, ghí. Spotřeba času 35 minut odmaštění v horké vodě, umytí nádob a náčiní. Lze získat 185 g, 74 % obsah tuku v máslu. Kupované ghí ponechané při pokojové teplotě a světle je pozvolna rozpouštěné a začne žluknout, viditelná místa kapalného stavu. Nutné skladovat v chladu.
5
Poznámka 2: Pro odstranění laktózy je možné použít přeloženou gázu pro filtrování. Nebo filtr na kávu. Roztavení většího množství másla: slít tuk do skladovacích nádob. Zbývající tuk i s vodou a laktózou nalít do poslední nádoby. Po ztuhnutí tuku lze postupovat viz výše. Nebo vyvrtat u stěny nožem díru, vylít vodu a zbývající tuk použít.
6
Poznámka 3: Indický způsob přípravy: Rozpuštěné máslo ohřívat, sbírat laktózu z hladiny a velmi mírným varem vyvařit vodu ode dna. Během vaření tuk mění barvu na tmavší. Lze kombinovat s filtrací. Výsledek je trvanlivéjší. Nevýhodou je zdlouhavý, několikahodinový postup. Tuhé ghee prodávané 385 g odpovídá 450 ml, 1,169 ml/g.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Včelí úlky - zdravější varianta

Včelí úlky - zdravější varianta

La caponata - varianta s cibulí

La caponata - varianta s cibulí

Žabí očka, varianta ořechová

Žabí očka, varianta ořechová

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Máslo
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Sušené meruňky, broskve, švestky!

Sušené meruňky, broskve, švestky!

Šunkofleky-klouzáky

Šunkofleky-klouzáky

Plněná sekaná pečeně II.

Plněná sekaná pečeně II.

Lehká tvarohová pomazánka

Lehká tvarohová pomazánka

Smaženice z jelítka (tmavého prejtu)

Smaženice z jelítka (tmavého prejtu)

Mramorový korpus

Mramorový korpus

Pizza Quattro Formaggi

Pizza Quattro Formaggi

Velikonoční muffiny

Velikonoční muffiny

Kuře s nádivkou podle Zdeňka Pohlreicha

Kuře s nádivkou podle Zdeňka…

Doporučujeme

Burgundská hovězí pečeně

Burgundská hovězí pečeně

60 minut
Mandlové vanilkové rohlíčky

Mandlové vanilkové rohlíčky

50 minut
Vánoční marokánky

Vánoční marokánky

120 minut
Masarykovo cukroví

Masarykovo cukroví

70 minut
Pudinkové cukroví

Pudinkové cukroví

30 minut
Nejlepší vaječný likér

Nejlepší vaječný likér

50 minut
Podvodnice

Podvodnice

20 minut
Pralinky s burisony

Pralinky s burisony

30 minut
Florentýnky

Florentýnky

Poslední sledované recepty

71
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
55
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
45
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
30
Vaječný koňak bez vajec od Lídy
Vaječný koňak bez vajec…
22
Vaječný koňak
Vaječný koňak

Zajímavé články

Toskánské vánoční sušenky bez mouky, které chutnají jako marcipán: Upečte si ricciarelli!
Toskánské vánoční sušenky bez mouky, které…
Nejkrásnější vánoční dorty: Inspirujte se v naší galerii
Nejkrásnější vánoční dorty: Inspirujte se v naší…
Vaječný koňak ze salka: 3 recepty, které oceníte nejen na Vánoce
Vaječný koňak ze salka: 3 recepty, které oceníte…
Upečeno za víkend: Čtyři těsta, z nichž uděláte spoustu druhů cukroví
Upečeno za víkend: Čtyři těsta, z nichž uděláte…
Nepečené vánoční kuličky: Cukroví, které zvládne úplně každý
Nepečené vánoční kuličky: Cukroví, které zvládne…
AHA.cz Kar po pohřbu Patrika Hezuckého (†55): První úsměvy vdovy Nikoly...

Kar po pohřbu Patrika Hezuckého (†55): První úsměvy vdovy Nikoly...

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Vánoční a zimní manikúra: 50+ nádherných nápadů, které musíte vidět

Vánoční a zimní manikúra: 50+ nádherných nápadů, které musíte vidět

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Kdo naletí podvodníkům a kdo bude čelit nevěře?

Horoskop na další týden: Kdo naletí podvodníkům a kdo bude čelit nevěře?

Ženy.cz Vymezování hranic. Nutná obrana, nebo  moderní výmluva pro sobectví?

Vymezování hranic. Nutná obrana, nebo moderní výmluva pro sobectví?

Blesk.cz Přísný Ondřej Brzobohatý: Zákaz pro Burešovou!

Přísný Ondřej Brzobohatý: Zákaz pro Burešovou!

SportRevue.cz Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Maminka.cz Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo naletí podvodníkům a kdo bude čelit nevěře?

Horoskop na další týden: Kdo naletí podvodníkům a kdo bude čelit nevěře?

Další doporučené recepty:

Šlehačkový koláč s rebarborou
Šlehačkový koláč s rebarborou
Šlehačkový mramorový beránek
Šlehačkový mramorový beránek
Šlehačkový tvarohový dort
Šlehačkový tvarohový dort
Šmyklavé (klouzavé) budějovické palačinky
Šmyklavé (klouzavé) budějovické…
Šneci
Šneci
Šneci naslano nejen s cuketou
Šneci naslano nejen s cuketou
  • Recepty.cz
  • Šmolc, varianta postupu
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact