• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Šmolc, varianta postupu
Napište svůj komentář k receptu

Šmolc, varianta postupu

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 25 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Šmolc, varianta postupu
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 250
      g máslo 80 % tuku

Postup přípravy receptu

1
Máslo rozkrojit na menší díly pro rychlejší rozpuštění. Ohřívat ve smaltované nádobě nebo nádobě se silným dnem nejslabším ohřevem. Rozpouští máslo, ale nepřipaluje ho na dnu. Pro kontrolu teploty ohřevu 100 °C je možné roztavení ve vodní lázni. Sbírat laktózu z hladiny do úplného roztavení obsahu. Rozpuštěný šmolc malého množství nalít do misky 300 ml polokulovitého tvaru, nebo formy s úkosy. Zbývající vodu a laktózu u dna nádoby se zbytkem šmolcu nalít k laktóze sebrané z hladiny. Nechat chladnout 3 hodiny při pokojové teplotě, dochladit v ledničce. Odstraněnou laktózu a vodu vylít, využitelný je pouze máselný tuk.
2
Po vychlazení rozkrojit ztuhlý šmolc na čtyři díly. Každý díl oškrábat na dolní ploše od měkčí vrstvy promíchané s vodou u dna misky. Znovu rozpustit ve vhodné nádobě velmi mírným ohřevem nebo ve vodní lázni. Po roztavení nalít do skladovací nádoby s víčkem. Po druhém přepuštění obvykle zůstanou pouze tečky laktózy nebo kapka u dna podle pečlivosti při práci během prvního přepuštění.
3
Přepuštěné máslo vydrží v chladničce 7 týdnů bez zápachu, 8. týden začne zavánět, ale jde jíst, 9. týden je žluklé. Kupované vydrží v ledničce podstatně déle i po otevření. Při ponechání většího množství laktózy u dna je šmolc žluklý dříve.
4
Poznámka autora receptu: Názvy schmalz, obdobné ghee, ghí. Spotřeba času 35 minut odmaštění v horké vodě, umytí nádob a náčiní. Lze získat 185 g, 74 % obsah tuku v máslu. Kupované ghí ponechané při pokojové teplotě a světle je pozvolna rozpouštěné a začne žluknout, viditelná místa kapalného stavu. Nutné skladovat v chladu.
5
Poznámka 2: Pro odstranění laktózy je možné použít přeloženou gázu pro filtrování. Nebo filtr na kávu. Roztavení většího množství másla: slít tuk do skladovacích nádob. Zbývající tuk i s vodou a laktózou nalít do poslední nádoby. Po ztuhnutí tuku lze postupovat viz výše. Nebo vyvrtat u stěny nožem díru, vylít vodu a zbývající tuk použít.
6
Poznámka 3: Indický způsob přípravy: Rozpuštěné máslo ohřívat, sbírat laktózu z hladiny a velmi mírným varem vyvařit vodu ode dna. Během vaření tuk mění barvu na tmavší. Lze kombinovat s filtrací. Výsledek je trvanlivéjší. Nevýhodou je zdlouhavý, několikahodinový postup. Tuhé ghee prodávané 385 g odpovídá 450 ml, 1,169 ml/g.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Včelí úlky - zdravější varianta

Včelí úlky - zdravější varianta

La caponata - varianta s cibulí

La caponata - varianta s cibulí

Žabí očka, varianta ořechová

Žabí očka, varianta ořechová

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Máslo
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Božský koláč

Božský koláč

Máslová bábovka

Máslová bábovka

Rajčatový salát IV.

Rajčatový salát IV.

Skořicové rohlíčky

Skořicové rohlíčky

Voňavý králík nebo kuře - s nádivkou

Voňavý králík nebo kuře - s nádivkou

Chřestová polévka II.

Chřestová polévka II.

Domácí koblížky od babičky

Domácí koblížky od babičky

Dědkova tlačenka z bůčku a vajec

Dědkova tlačenka z bůčku a vajec

Jednoduchá žampionová směs

Jednoduchá žampionová směs

Doporučujeme

30 minut
Srbské rizoto

Srbské rizoto

30 minut
Americké lívance

Americké lívance

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

45 minut
Čevabčiči

Čevabčiči

30 minut
Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní

Bramborový salát s čočkou a pečenou…

50 minut
Kulajda

Kulajda

55 minut
Jablečná buchta

Jablečná buchta

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

569
Pepanovo sádlo se špekem a cibulkou
Pepanovo sádlo se špekem…
199
Smetanové zapečené brambory
Smetanové zapečené…
108
Kulaté švestkové koláče
Kulaté švestkové koláče
42
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
37
Okurkovo-špenátové smoothie
Okurkovo-špenátové…

Zajímavé články

Dýňové latte lepší než z kavárny. Naučte se, jak ho připravit doma
Dýňové latte lepší než z kavárny. Naučte se, jak…
Recepty z mletého masa: 6 bezkonkurenčně nejlepších obědů
Recepty z mletého masa: 6 bezkonkurenčně…
Tak trochu jiný chleba: Jak na indický naan, francouzský fougasse nebo italskou focacciu
Tak trochu jiný chleba: Jak na indický naan,…
Jak snadno usušit švestky v troubě? Trpělivost se vyplatí, odměnou vám bude opravdová lahůdka
Jak snadno usušit švestky v troubě? Trpělivost se…
Od pondělí do pátku: Rychlé a lehké večeře s vůní podzimu
Od pondělí do pátku: Rychlé a lehké večeře s vůní…
AHA.cz Tajemství vyzrazeno! Kubelková odhalila pravdu o Brzobohaté

Tajemství vyzrazeno! Kubelková odhalila pravdu o Brzobohaté

Mimibazar Silná imunita bez stresu: 5 ověřených tipů pro zdraví celé rodiny

Silná imunita bez stresu: 5 ověřených tipů pro zdraví celé rodiny

Dáma.cz Bylinky podle horoskopu: Které rostliny prospívají vašemu znamení?

Bylinky podle horoskopu: Které rostliny prospívají vašemu znamení?

Blesk pro ženy Usedlý manšestr? Monika Absolonová ho přeměnila v trend, který dokáže omladit!

Usedlý manšestr? Monika Absolonová ho přeměnila v trend, který dokáže omladit!

Ženy.cz Krize středního věku? Muži jsou borci a ženy trapné, ale proč?

Krize středního věku? Muži jsou borci a ženy trapné, ale proč?

Blesk.cz Rolins a Nedvěd spolu na výstavě: Víme, co se dělo potom!

Rolins a Nedvěd spolu na výstavě: Víme, co se dělo potom!

SportRevue.cz FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

Maminka.cz Máš šeredné dítě, proč ho vystavuješ? Těžce postižený chlapec (1) bojuje o život, jeho máma s nenávistí okolí

Máš šeredné dítě, proč ho vystavuješ? Těžce postižený chlapec (1) bojuje o život, jeho máma s nenávistí okolí

Blesk Horoskopy Bílá magie vás může ochránit a posílit! Které rituály fungují?

Bílá magie vás může ochránit a posílit! Které rituály fungují?

Další doporučené recepty:

Šlehačkový koláč s rebarborou
Šlehačkový koláč s rebarborou
Šlehačkový mramorový beránek
Šlehačkový mramorový beránek
Šlehačkový tvarohový dort
Šlehačkový tvarohový dort
Šmyklavé (klouzavé) budějovické palačinky
Šmyklavé (klouzavé) budějovické…
Šneci
Šneci
Šneci naslano nejen s cuketou
Šneci naslano nejen s cuketou
  • Recepty.cz
  • Šmolc, varianta postupu
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact