• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Šmolc, varianta postupu
Napište svůj komentář k receptu

Šmolc, varianta postupu

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 25 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Šmolc, varianta postupu
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 250
      g máslo 80 % tuku

Postup přípravy receptu

1
Máslo rozkrojit na menší díly pro rychlejší rozpuštění. Ohřívat ve smaltované nádobě nebo nádobě se silným dnem nejslabším ohřevem. Rozpouští máslo, ale nepřipaluje ho na dnu. Pro kontrolu teploty ohřevu 100 °C je možné roztavení ve vodní lázni. Sbírat laktózu z hladiny do úplného roztavení obsahu. Rozpuštěný šmolc malého množství nalít do misky 300 ml polokulovitého tvaru, nebo formy s úkosy. Zbývající vodu a laktózu u dna nádoby se zbytkem šmolcu nalít k laktóze sebrané z hladiny. Nechat chladnout 3 hodiny při pokojové teplotě, dochladit v ledničce. Odstraněnou laktózu a vodu vylít, využitelný je pouze máselný tuk.
2
Po vychlazení rozkrojit ztuhlý šmolc na čtyři díly. Každý díl oškrábat na dolní ploše od měkčí vrstvy promíchané s vodou u dna misky. Znovu rozpustit ve vhodné nádobě velmi mírným ohřevem nebo ve vodní lázni. Po roztavení nalít do skladovací nádoby s víčkem. Po druhém přepuštění obvykle zůstanou pouze tečky laktózy nebo kapka u dna podle pečlivosti při práci během prvního přepuštění.
3
Přepuštěné máslo vydrží v chladničce 7 týdnů bez zápachu, 8. týden začne zavánět, ale jde jíst, 9. týden je žluklé. Kupované vydrží v ledničce podstatně déle i po otevření. Při ponechání většího množství laktózy u dna je šmolc žluklý dříve.
4
Poznámka autora receptu: Názvy schmalz, obdobné ghee, ghí. Spotřeba času 35 minut odmaštění v horké vodě, umytí nádob a náčiní. Lze získat 185 g, 74 % obsah tuku v máslu. Kupované ghí ponechané při pokojové teplotě a světle je pozvolna rozpouštěné a začne žluknout, viditelná místa kapalného stavu. Nutné skladovat v chladu.
5
Poznámka 2: Pro odstranění laktózy je možné použít přeloženou gázu pro filtrování. Nebo filtr na kávu. Roztavení většího množství másla: slít tuk do skladovacích nádob. Zbývající tuk i s vodou a laktózou nalít do poslední nádoby. Po ztuhnutí tuku lze postupovat viz výše. Nebo vyvrtat u stěny nožem díru, vylít vodu a zbývající tuk použít.
6
Poznámka 3: Indický způsob přípravy: Rozpuštěné máslo ohřívat, sbírat laktózu z hladiny a velmi mírným varem vyvařit vodu ode dna. Během vaření tuk mění barvu na tmavší. Lze kombinovat s filtrací. Výsledek je trvanlivéjší. Nevýhodou je zdlouhavý, několikahodinový postup. Tuhé ghee prodávané 385 g odpovídá 450 ml, 1,169 ml/g.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Včelí úlky - zdravější varianta

Včelí úlky - zdravější varianta

La caponata - varianta s cibulí

La caponata - varianta s cibulí

Žabí očka, varianta ořechová

Žabí očka, varianta ořechová

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Máslo
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Vepřové plátky na medu

Vepřové plátky na medu

Maminčino kuře

Maminčino kuře

Med ze sedmikrásek

Med ze sedmikrásek

Kapustové karbanátky s uzeninou

Kapustové karbanátky s uzeninou

Uhlířina II.

Uhlířina II.

Mazané řízky

Mazané řízky

Buchta alá medovník

Buchta alá medovník

Bavorský knedlík

Bavorský knedlík

BLT sendvič

BLT sendvič

Doporučujeme

35 minut
Zapečené noky s rajčaty a mletým masem

Zapečené noky s rajčaty a mletým masem

55 minut
Jablečná buchta

Jablečná buchta

50 minut
Kulajda

Kulajda

40 minut
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

30 minut
Americké lívance

Americké lívance

30 minut
Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní

Bramborový salát s čočkou a pečenou…

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

39
Pikantní bramborový guláš
Pikantní bramborový guláš
32
Maďarský guláš po našem
Maďarský guláš po našem
29
Zapečené noky s rajčaty a mletým masem
Zapečené noky s rajčaty…
24
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
21
Guláš (nejen) se žampiony
Guláš (nejen) se žampiony

Zajímavé články

Nepečený dezert 3x jinak: Zkuste oblíbenou dobrotu prince Harryho, čokoládový tiffin nebo karamelové pokušení
Nepečený dezert 3x jinak: Zkuste oblíbenou…
Burčák je zpět! Kolik ho vypít, aby vám prospěl, a jak poznat ten kvalitní?
Burčák je zpět! Kolik ho vypít, aby vám prospěl,…
Nejlepší pečené brambory? Zkuste recept na bouchačky od Jamieho Olivera
Nejlepší pečené brambory? Zkuste recept na…
Jablečný koláč 4x jinak: Upečte si sypaný, z křehkého těsta, s mandlemi nebo pudinkem
Jablečný koláč 4x jinak: Upečte si sypaný, z…
Dýňové latte lepší než z kavárny. Naučte se, jak ho připravit doma
Dýňové latte lepší než z kavárny. Naučte se, jak…
AHA.cz Drama v televizi: Vyhazov Adamovské?

Drama v televizi: Vyhazov Adamovské?

Mimibazar Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Dáma.cz Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a zdravých večeří z kuřecího masa

Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a zdravých večeří z kuřecího masa

Blesk pro ženy Harémky bourají trendy: Stylistka prozradila, jaké postavě lichotí a které uškodí!

Harémky bourají trendy: Stylistka prozradila, jaké postavě lichotí a které uškodí!

Ženy.cz Podpatky mi zlepšily život! A vám ho rozhodně zlepší taky

Podpatky mi zlepšily život! A vám ho rozhodně zlepší taky

Blesk.cz Sestra Krainové dostala fanoušky: Hezčí než Simona?!

Sestra Krainové dostala fanoušky: Hezčí než Simona?!

SportRevue.cz FOTO: Rajcovní kočička. Neteř bývalého slavného brankáře Ikera Casillase dráždí na sociálních sítích

FOTO: Rajcovní kočička. Neteř bývalého slavného brankáře Ikera Casillase dráždí na sociálních sítích

Maminka.cz Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Blesk Horoskopy Jak poznat, že se ve vás probouzí životní energie? Tyto signály vám napoví

Jak poznat, že se ve vás probouzí životní energie? Tyto signály vám napoví

Další doporučené recepty:

Šlehačkový koláč s rebarborou
Šlehačkový koláč s rebarborou
Šlehačkový mramorový beránek
Šlehačkový mramorový beránek
Šlehačkový tvarohový dort
Šlehačkový tvarohový dort
Šmyklavé (klouzavé) budějovické palačinky
Šmyklavé (klouzavé) budějovické…
Šneci
Šneci
Šneci naslano nejen s cuketou
Šneci naslano nejen s cuketou
  • Recepty.cz
  • Šmolc, varianta postupu
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact