• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Slezské kyselé zelí podle babičky Knězkové
Napište svůj komentář k receptu

Slezské kyselé zelí podle babičky Knězkové

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 17
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Slezské kyselé zelí podle babičky Knězkové
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 50
      g uzený bůček nebo slanina
    • 2
      ks brambory středně velké
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      špetka pepř mletý
    • 1
      kg kysané zelí

Postup přípravy receptu

1
Tohle zelí vaříme již po několik generací, je tak jednoduché a chuťově univerzální, že jsem se nesetkal zatím s nikým, kdo by nad ním "ohrnoval nos" tedy pokud není makrobiotik.
2
Z 1 kg zelí vymačkáme vodu a zatím nevyléváme, použít lze na dochucení a to v případě, že je zelí málo kyselé. Vložíme do hrnce, zalijeme přiměřeně čistou vodou a asi 10 minut lehce povaříme. Po uvaření se voda scedí a zelí nechá pod pokličkou stát, aby nevychladlo. 2 syrové brambory nastrouháme na jemno, myslím na tom struhadle, které mi vždycky přibere i kus prstů. Dá se použít i tyčový mixér. Pak si na větší teflonové pánvi osmažím nějaké uzené nakrájené na malé kostičky. Píšu uzené, protože to může být uzený špek, bůček, anglická apod. Množství nechám na vás, ale asi 50 g. Po usmažení ho vyndám do misky a na pánvi mi zůstane pouze tuk - proč, vysvětlím později. Na rozpálený tuk vsypu 2 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky a vytvořím tmavší jíšku. Pak se přileje studená voda, aby se vytvořila hustá hmota a přidají se nastrouhané brambory. Vše se musí důkladně míchat a přidává se pořád voda, až se dosáhne hustoty omáčky. Přidáme sůl a pepř podle chuti. Tuhle hmotu potom vaříme asi 30 minut. Po uvaření se vše nalije na zelí a promíchá. Přidají se vypečené kousky slaniny a to proto až nyní, protože by se jinak přilepily na dno pánve, kde se vytvoří taková bramborová krusta, o kterou se mimochodem budou prát vaše děti. Nakonec můžete přikyselit tou vodou ze zelí, kterou jsme si v úvodu slili do nějakého hrnečku. Zelí bude vždy dobré, i když ho vaří úplný amatér.
3
Tak tedy dobrou chuť a co si dáte k zelí, to nechám na Vás... U nás je oblíbená kačenka nebo husička a bramborový nebo houskový knedlík.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kyselé zelí do skla

Kyselé zelí do skla

Utopenci ze slezské klobásy

Utopenci ze slezské klobásy

Kyselé brambory

Kyselé brambory

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Martin | 5. 5. 2015 10:48

    Zkusil jsem a musím říct že je to výborný ;-)

  • Iwka | 29. 9. 2014 11:50

    Ano, takové zelí je sice pracnější, ale je výborné. Dělávám ho hlavně v zimě, kdy je větší chladno. Dělala to moje babička i mamka, a doufám, že jednou to budu dělati mé dcery. :-P

  • aladin | 15. 3. 2013 09:42

    jo souhlsím je to nejlepší recept na zelí my ho děláme už od mých dětských let akorát tam k těm bramborám dáváme ještě česnek ;-)

  • Wendy | 26. 5. 2007 08:29

    Toto zelí také se u nás vaří "po několik generací". Pokud mám prochladlou vodu z uvařených brambor, tak jíšku podlévám právě jí.Snažím se jí mít vždy (zelí se mi zdá ještě chutnější) a tak uvařené scezené brambory v hrnci šoupnu pod peřinu - osvědčený to způsob uchovávání teplých pokrmů našich babiček a prababiček :-))

  • Jana Pátková | 27. 12. 2006 11:24

    Nejsem anonym, jsem Jana Pátková, asi jsem zmáčkla nějakou jinou klapku. Omlouvám se.

  • Anonym | 27. 12. 2006 10:32

    Dnes uvařeno k obědu, vylepšila jsem osmaženou cibulkou a špetkou cukru, jako příloha uzené a brambory. Vynikající, dávám za 1.

  • Yveta | 29. 10. 2006 21:45

    Tak toto zeli je skutecne vynikajici. Ja na nem odrostla. Babicka jej vzdycky varila, moje maminka se to od ni naucila take a ted tento recept na kysele zeli varim i ja. Dekuji autorovi za uverejneni receptu. Ja toto zeli mam rada treba s promichanymi flicky, haluskami a nebo je s kouskem dobreho chleba. Ale samozrejme nejlepsi je jak pise autor se zlate upecenou husickou, kacenkou nebo i s pecenym veprovym ci sekanou.Dekuji jeste jednou.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny
Přílohy Zeleninové Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Hladká mouka Kysané zelí Pepř mletý Sůl Uzený bůček
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Dušené vepřové v zelí

Dušené vepřové v zelí

Tvarohový mřížkový koláč II.

Tvarohový mřížkový koláč II.

Výborný dresing

Výborný dresing

Lahodný salát s uzeným lososem

Lahodný salát s uzeným lososem

Domácí pizza podle Míši

Domácí pizza podle Míši

Výborné koblížky z trouby

Výborné koblížky z trouby

Chanso omáčka na špagety

Chanso omáčka na špagety

Muffiny z banánů s kousky čokolády

Muffiny z banánů s kousky čokolády

Pomazánka z "vepřovky"

Pomazánka z "vepřovky"

Doporučujeme

20 minut
Marinované řecké kuře

Marinované řecké kuře

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

53
Hruškový závin II.
Hruškový závin II.
52
Salát s bramborami a makrelou
Salát s bramborami a…
44
Šťouchané brambory s medvědím česnekem
Šťouchané brambory s…
38
Tousty do školy
Tousty do školy
32
Těstovinový salát s kuřecím masem a zeleninou
Těstovinový salát s…

Zajímavé články

Grilovaná zelenina: Jak ji připravit, aby chutnala božsky?
Grilovaná zelenina: Jak ji připravit, aby…
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených polévek
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených…
KVÍZ: Jak zdatný jste houbař? Otestujte se!
KVÍZ: Jak zdatný jste houbař? Otestujte se!
Osvěžující snídaňová smoothie: Odstartujte horký letní den svěžím a zdravým drinkem
Osvěžující snídaňová smoothie: Odstartujte horký…
Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na pánvi
Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na…
AHA.cz Nedvěd po večerech bez Dary: Idylka se hroutí

Nedvěd po večerech bez Dary: Idylka se hroutí

Mimibazar Micelární voda: Více než jen odlíčení? Zjistěte, proč si ji zamilovaly miliony žen

Micelární voda: Více než jen odlíčení? Zjistěte, proč si ji zamilovaly miliony žen

Dáma.cz Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Blesk pro ženy Kraťasy a široká stehna? Klidně, když víte, po jakých sáhnout!

Kraťasy a široká stehna? Klidně, když víte, po jakých sáhnout!

Ženy.cz Chození pěšky mi změnilo život. Přestalo mě bolet břicho a zlepšila se mi psychika

Chození pěšky mi změnilo život. Přestalo mě bolet břicho a zlepšila se mi psychika

Blesk.cz Divoká oslava Chrise Hemswortha na jachtě: Zadečky, panáky a Matt Damon přes palubu!

Divoká oslava Chrise Hemswortha na jachtě: Zadečky, panáky a Matt Damon přes palubu!

SportRevue.cz FOTO: Krásky z greenů. Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

FOTO: Krásky z greenů. Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

Maminka.cz GALERIE: Když se dítě narodí v plodovém vaku, je to zázrak! Kterým slavným maminkám se to poštěstilo? A jak to vypadá?

GALERIE: Když se dítě narodí v plodovém vaku, je to zázrak! Kterým slavným maminkám se to poštěstilo? A jak to vypadá?

Blesk Horoskopy Největší pedanti a puntičkáři z celého zvěrokruhu: Kdo je opravdu nesnesitelný?

Největší pedanti a puntičkáři z celého zvěrokruhu: Kdo je opravdu nesnesitelný?

  • Recepty.cz
  • Slezské kyselé zelí podle babičky Knězkové
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact