• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Slezské kyselé zelí podle babičky Knězkové
Napište svůj komentář k receptu

Slezské kyselé zelí podle babičky Knězkové

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 17
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Slezské kyselé zelí podle babičky Knězkové
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 50
      g uzený bůček nebo slanina
    • 2
      ks brambory středně velké
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      špetka pepř mletý
    • 1
      kg kysané zelí

Postup přípravy receptu

1
Tohle zelí vaříme již po několik generací, je tak jednoduché a chuťově univerzální, že jsem se nesetkal zatím s nikým, kdo by nad ním "ohrnoval nos" tedy pokud není makrobiotik.
2
Z 1 kg zelí vymačkáme vodu a zatím nevyléváme, použít lze na dochucení a to v případě, že je zelí málo kyselé. Vložíme do hrnce, zalijeme přiměřeně čistou vodou a asi 10 minut lehce povaříme. Po uvaření se voda scedí a zelí nechá pod pokličkou stát, aby nevychladlo. 2 syrové brambory nastrouháme na jemno, myslím na tom struhadle, které mi vždycky přibere i kus prstů. Dá se použít i tyčový mixér. Pak si na větší teflonové pánvi osmažím nějaké uzené nakrájené na malé kostičky. Píšu uzené, protože to může být uzený špek, bůček, anglická apod. Množství nechám na vás, ale asi 50 g. Po usmažení ho vyndám do misky a na pánvi mi zůstane pouze tuk - proč, vysvětlím později. Na rozpálený tuk vsypu 2 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky a vytvořím tmavší jíšku. Pak se přileje studená voda, aby se vytvořila hustá hmota a přidají se nastrouhané brambory. Vše se musí důkladně míchat a přidává se pořád voda, až se dosáhne hustoty omáčky. Přidáme sůl a pepř podle chuti. Tuhle hmotu potom vaříme asi 30 minut. Po uvaření se vše nalije na zelí a promíchá. Přidají se vypečené kousky slaniny a to proto až nyní, protože by se jinak přilepily na dno pánve, kde se vytvoří taková bramborová krusta, o kterou se mimochodem budou prát vaše děti. Nakonec můžete přikyselit tou vodou ze zelí, kterou jsme si v úvodu slili do nějakého hrnečku. Zelí bude vždy dobré, i když ho vaří úplný amatér.
3
Tak tedy dobrou chuť a co si dáte k zelí, to nechám na Vás... U nás je oblíbená kačenka nebo husička a bramborový nebo houskový knedlík.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kyselé zelí do skla

Kyselé zelí do skla

Utopenci ze slezské klobásy

Utopenci ze slezské klobásy

Kyselé brambory

Kyselé brambory

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Martin | 5. 5. 2015 10:48

    Zkusil jsem a musím říct že je to výborný ;-)

  • Iwka | 29. 9. 2014 11:50

    Ano, takové zelí je sice pracnější, ale je výborné. Dělávám ho hlavně v zimě, kdy je větší chladno. Dělala to moje babička i mamka, a doufám, že jednou to budu dělati mé dcery. :-P

  • aladin | 15. 3. 2013 09:42

    jo souhlsím je to nejlepší recept na zelí my ho děláme už od mých dětských let akorát tam k těm bramborám dáváme ještě česnek ;-)

  • Wendy | 26. 5. 2007 08:29

    Toto zelí také se u nás vaří "po několik generací". Pokud mám prochladlou vodu z uvařených brambor, tak jíšku podlévám právě jí.Snažím se jí mít vždy (zelí se mi zdá ještě chutnější) a tak uvařené scezené brambory v hrnci šoupnu pod peřinu - osvědčený to způsob uchovávání teplých pokrmů našich babiček a prababiček :-))

  • Jana Pátková | 27. 12. 2006 11:24

    Nejsem anonym, jsem Jana Pátková, asi jsem zmáčkla nějakou jinou klapku. Omlouvám se.

  • Anonym | 27. 12. 2006 10:32

    Dnes uvařeno k obědu, vylepšila jsem osmaženou cibulkou a špetkou cukru, jako příloha uzené a brambory. Vynikající, dávám za 1.

  • Yveta | 29. 10. 2006 21:45

    Tak toto zeli je skutecne vynikajici. Ja na nem odrostla. Babicka jej vzdycky varila, moje maminka se to od ni naucila take a ted tento recept na kysele zeli varim i ja. Dekuji autorovi za uverejneni receptu. Ja toto zeli mam rada treba s promichanymi flicky, haluskami a nebo je s kouskem dobreho chleba. Ale samozrejme nejlepsi je jak pise autor se zlate upecenou husickou, kacenkou nebo i s pecenym veprovym ci sekanou.Dekuji jeste jednou.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny
Přílohy Zeleninové Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Hladká mouka Kysané zelí Pepř mletý Sůl Uzený bůček
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Dezert Pavlova

Dezert Pavlova

Čočková polévka s uzeným masem

Čočková polévka s uzeným masem

Tvarohový koláč s meruňkami

Tvarohový koláč s meruňkami

Vajíčková pomazánka IV.

Vajíčková pomazánka IV.

Linecká velikonoční vejce II.

Linecká velikonoční vejce II.

Bílý smetanovo-tvarohový dort

Bílý smetanovo-tvarohový dort

Jíšková pórková polévka

Jíšková pórková polévka

Bůčkový holandský řízek

Bůčkový holandský řízek

Těstoviny se smetanovo-sýrovou omáčkou a kuřecím masem

Těstoviny se smetanovo-sýrovou…

Doporučujeme

45 minut
Kuře na paprice

Kuře na paprice

20 minut
Dýňová polévka s hruškami

Dýňová polévka s hruškami

40 minut
Houbová omáčka II.

Houbová omáčka II.

40 minut
Lamington

Lamington

30 minut
Topinky se smaženicí

Topinky se smaženicí

40 minut
Nepečený jablkový dort

Nepečený jablkový dort

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

40 minut
Houbový guláš

Houbový guláš

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

418
Lamington
Lamington
22
Fazolový salát se zeleninou - zdravě a chutně
Fazolový salát se…
21
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
20
Kokosové kostky III.
Kokosové kostky III.
14
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Brigitte Bardot: Slavná vegetariánka, která obzvlášť miluje jeden koláč
Brigitte Bardot: Slavná vegetariánka, která…
Cookies 4x jinak: Upečte si sladké domácí sušenky, které jsou perfektní k snídani i svačině
Cookies 4x jinak: Upečte si sladké domácí sušenky…
Proč milovat špagetovou dýni? Dá se v jídle skvěle zamaskovat a vařit s ní je legrace
Proč milovat špagetovou dýni? Dá se v jídle…
Chcete jíst víc bílkovin? Těchto 7 trvanlivých potravin by vám doma nemělo chybět
Chcete jíst víc bílkovin? Těchto 7 trvanlivých…
Hitparáda hřibů: Víte, které jsou nejchutnější a jak je poznáte?
Hitparáda hřibů: Víte, které jsou nejchutnější a…
AHA.cz Senior dostal po dovolené účet za telefon: Data za 897 tisíc

Senior dostal po dovolené účet za telefon: Data za 897 tisíc

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz Neuvěříte, že se takto oblékly! 19 nejšílenějších svatebních šatů, které jsou naprostý úlet

Neuvěříte, že se takto oblékly! 19 nejšílenějších svatebních šatů, které jsou naprostý úlet

Blesk pro ženy Yvetta Blanarovičová slaví neuvěřitelné 62. narozeniny: 5 věcí, které stojí za jejím mladistvým vzhledem

Yvetta Blanarovičová slaví neuvěřitelné 62. narozeniny: 5 věcí, které stojí za jejím mladistvým vzhledem

Ženy.cz Otravuje vám život vnitřní kritik? Kde se vzal a jak s ním zatočit

Otravuje vám život vnitřní kritik? Kde se vzal a jak s ním zatočit

Blesk.cz Bavič Petr Novotný o synovi Pavlovi: V base jsem za ním nebyl! Už ho nepřevychovám…

Bavič Petr Novotný o synovi Pavlovi: V base jsem za ním nebyl! Už ho nepřevychovám…

SportRevue.cz FOTO: Gabriela Koukalová a 49 dalších největších krásek zimních sportů tohoto tisíciletí

FOTO: Gabriela Koukalová a 49 dalších největších krásek zimních sportů tohoto tisíciletí

Maminka.cz Má spinální atrofii, je na vozíku, ale přesto se stala matkou. 'Lidé nechápali, proč nejdu na potrat,' diví se statečná Alex

Má spinální atrofii, je na vozíku, ale přesto se stala matkou. 'Lidé nechápali, proč nejdu na potrat,' diví se statečná Alex

Blesk Horoskopy Tajemství andělského čísla 111. Co znamená, když vidíte často tři jedničky? Na tohle se zaměřte

Tajemství andělského čísla 111. Co znamená, když vidíte často tři jedničky? Na tohle se zaměřte

  • Recepty.cz
  • Slezské kyselé zelí podle babičky Knězkové
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact