• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Slezské kyselé zelí podle babičky Knězkové
Napište svůj komentář k receptu

Slezské kyselé zelí podle babičky Knězkové

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 17
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Slezské kyselé zelí podle babičky Knězkové
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 50
      g uzený bůček nebo slanina
    • 2
      ks brambory středně velké
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      špetka pepř mletý
    • 1
      kg kysané zelí

Postup přípravy receptu

1
Tohle zelí vaříme již po několik generací, je tak jednoduché a chuťově univerzální, že jsem se nesetkal zatím s nikým, kdo by nad ním "ohrnoval nos" tedy pokud není makrobiotik.
2
Z 1 kg zelí vymačkáme vodu a zatím nevyléváme, použít lze na dochucení a to v případě, že je zelí málo kyselé. Vložíme do hrnce, zalijeme přiměřeně čistou vodou a asi 10 minut lehce povaříme. Po uvaření se voda scedí a zelí nechá pod pokličkou stát, aby nevychladlo. 2 syrové brambory nastrouháme na jemno, myslím na tom struhadle, které mi vždycky přibere i kus prstů. Dá se použít i tyčový mixér. Pak si na větší teflonové pánvi osmažím nějaké uzené nakrájené na malé kostičky. Píšu uzené, protože to může být uzený špek, bůček, anglická apod. Množství nechám na vás, ale asi 50 g. Po usmažení ho vyndám do misky a na pánvi mi zůstane pouze tuk - proč, vysvětlím později. Na rozpálený tuk vsypu 2 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky a vytvořím tmavší jíšku. Pak se přileje studená voda, aby se vytvořila hustá hmota a přidají se nastrouhané brambory. Vše se musí důkladně míchat a přidává se pořád voda, až se dosáhne hustoty omáčky. Přidáme sůl a pepř podle chuti. Tuhle hmotu potom vaříme asi 30 minut. Po uvaření se vše nalije na zelí a promíchá. Přidají se vypečené kousky slaniny a to proto až nyní, protože by se jinak přilepily na dno pánve, kde se vytvoří taková bramborová krusta, o kterou se mimochodem budou prát vaše děti. Nakonec můžete přikyselit tou vodou ze zelí, kterou jsme si v úvodu slili do nějakého hrnečku. Zelí bude vždy dobré, i když ho vaří úplný amatér.
3
Tak tedy dobrou chuť a co si dáte k zelí, to nechám na Vás... U nás je oblíbená kačenka nebo husička a bramborový nebo houskový knedlík.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kyselé zelí do skla

Kyselé zelí do skla

Utopenci ze slezské klobásy

Utopenci ze slezské klobásy

Kyselé brambory

Kyselé brambory

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Martin | 5. 5. 2015 10:48

    Zkusil jsem a musím říct že je to výborný ;-)

  • Iwka | 29. 9. 2014 11:50

    Ano, takové zelí je sice pracnější, ale je výborné. Dělávám ho hlavně v zimě, kdy je větší chladno. Dělala to moje babička i mamka, a doufám, že jednou to budu dělati mé dcery. :-P

  • aladin | 15. 3. 2013 09:42

    jo souhlsím je to nejlepší recept na zelí my ho děláme už od mých dětských let akorát tam k těm bramborám dáváme ještě česnek ;-)

  • Wendy | 26. 5. 2007 08:29

    Toto zelí také se u nás vaří "po několik generací". Pokud mám prochladlou vodu z uvařených brambor, tak jíšku podlévám právě jí.Snažím se jí mít vždy (zelí se mi zdá ještě chutnější) a tak uvařené scezené brambory v hrnci šoupnu pod peřinu - osvědčený to způsob uchovávání teplých pokrmů našich babiček a prababiček :-))

  • Jana Pátková | 27. 12. 2006 11:24

    Nejsem anonym, jsem Jana Pátková, asi jsem zmáčkla nějakou jinou klapku. Omlouvám se.

  • Anonym | 27. 12. 2006 10:32

    Dnes uvařeno k obědu, vylepšila jsem osmaženou cibulkou a špetkou cukru, jako příloha uzené a brambory. Vynikající, dávám za 1.

  • Yveta | 29. 10. 2006 21:45

    Tak toto zeli je skutecne vynikajici. Ja na nem odrostla. Babicka jej vzdycky varila, moje maminka se to od ni naucila take a ted tento recept na kysele zeli varim i ja. Dekuji autorovi za uverejneni receptu. Ja toto zeli mam rada treba s promichanymi flicky, haluskami a nebo je s kouskem dobreho chleba. Ale samozrejme nejlepsi je jak pise autor se zlate upecenou husickou, kacenkou nebo i s pecenym veprovym ci sekanou.Dekuji jeste jednou.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny
Přílohy Zeleninové Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Hladká mouka Kysané zelí Pepř mletý Sůl Uzený bůček
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Tvarohové knedlíčky s ovocem

Tvarohové knedlíčky s ovocem

Tatarský biftek II.

Tatarský biftek II.

Těstoviny s olivami

Těstoviny s olivami

Babeta (buchta)

Babeta (buchta)

Skvělá ryba se zeleninou

Skvělá ryba se zeleninou

Zdravé sušenky

Zdravé sušenky

Čokoládovo-tvarohový dort

Čokoládovo-tvarohový dort

Vepřové kotlety se špekáčkem

Vepřové kotlety se špekáčkem

Vynikající těstovinový salát se špenátem

Vynikající těstovinový salát se…

Doporučujeme

45 minut
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami

Vepřové s mrkví, hráškem a…

40 minut
Polévka z pečené mrkve a červené čočky

Polévka z pečené mrkve a červené čočky

120 minut
Pikantní pečený bůček

Pikantní pečený bůček

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

50 minut
Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

40 minut
Hrnková dýňová roláda

Hrnková dýňová roláda

Křížaly - sušená jablka

Křížaly - sušená jablka

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

50
Pestré šťouchané brambory
Pestré šťouchané brambory
48
Cizrnová polévka se žampiony
Cizrnová polévka se…
40
Jednoduchý segedín
Jednoduchý segedín
36
Cukety plněné mletým masem
Cukety plněné mletým…
33
Bazalková pasta / pesto
Bazalková pasta / pesto

Zajímavé články

Fíky dozrávají. Dopřejte si tohle zdravé a šťavnaté ovoce, které milovala i královna Kleopatra
Fíky dozrávají. Dopřejte si tohle zdravé a…
Nejlepší holandský řízek, jaký jste kdy jedli: Naučte se poctivý recept na tuhle klasiku
Nejlepší holandský řízek, jaký jste kdy jedli:…
Začínají podzimní šípkové žně! Jak je nasbírat, usušit a zpracovat?
Začínají podzimní šípkové žně! Jak je nasbírat,…
Jablečný závin, který chutná božsky aneb osvědčené triky našich babiček
Jablečný závin, který chutná božsky aneb…
7 receptů na tu nejšťavnatější vepřovou krkovičku
7 receptů na tu nejšťavnatější vepřovou krkovičku
AHA.cz Konec Krajča! Zpěvák oznámil smutnou zprávu

Konec Krajča! Zpěvák oznámil smutnou zprávu

Mimibazar Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Dáma.cz Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Blesk pro ženy Oblečte hvězdu mezi svetry: Pro princeznu Kate má speciální význam!

Oblečte hvězdu mezi svetry: Pro princeznu Kate má speciální význam!

Ženy.cz „Dělám to přece pro tebe!“ Jak dobré úmysly ničí vztahy

„Dělám to přece pro tebe!“ Jak dobré úmysly ničí vztahy

Blesk.cz Hvězdy Milla Jovovich, Lady Gaga a další: Oblékají módu české značky

Hvězdy Milla Jovovich, Lady Gaga a další: Oblékají módu české značky

SportRevue.cz FOTO: Martina Čechová, Radka Rosická a 35 dalších fotbalových sexy (ex)partnerek

FOTO: Martina Čechová, Radka Rosická a 35 dalších fotbalových sexy (ex)partnerek

Maminka.cz Zdravotní sestra adoptovala 14letou maminku i s jejími trojčaty: 'Je to ta nejlepší teenagerská máma!'

Zdravotní sestra adoptovala 14letou maminku i s jejími trojčaty: 'Je to ta nejlepší teenagerská máma!'

Blesk Horoskopy Znamení zvěrokruhu a čakry: Která je ve vašem životě nejdůležitější a kterou byste si měli odblokovat?

Znamení zvěrokruhu a čakry: Která je ve vašem životě nejdůležitější a kterou byste si měli odblokovat?

  • Recepty.cz
  • Slezské kyselé zelí podle babičky Knězkové
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact