• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
1.5
hodnotilo: 2
doba přípravy: 80 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
7fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 120
      g krupička z tvrdozrnné pšenice semolinová, bílá
    • 900
      ml voda
    • 1
      lžička sůl
    • 40
      g švestková povidla
    • 3
      špetka cukr (1/2 lžičky)
    • 1
      lžička máslo i přepuštěné
    • 2
      špetka skořice - mletá (1/8 lžičky)
    • 90
      g meruňková marmeláda volitelně

Postup přípravy receptu

1
Do 0,7 l sklenice namočit krupici na 20 minut do studené vody (460 ml). Pro lepší výsledek namočit 2 - 3 hodiny. Vylít namočenou krupici do hrnce se silným dnem, vymýt sklenici zbytkem vody. Vařit ze studené vody, solit po začátku varu. Vařit mírným varem 14 - 15 minut za občasného míchání. Konec varu je, když začne kaše „mlaskat". Naředit na požadovanou hustotu - zmizí stopa po zamíchání na hladině.
2
Ztuhlá povidla rozetřít s vodou (1 - 2 lžíce). Do mísy 1 - 1,2 l dát na dno cukr, pak povidla a nalít uvařenou kaši. Přidat na hladinu lžicku másla, nasypat skořici. Důkladně promíchat, zejména povidla ode dna pro rovnoměrnou barvu. Zakrýt proti osychání, nechat chladnout 15 - 30 minut.
3
Poznámka autora receptu: Názvy debesmanna, guriev porridge, klappgröt, klappkräm, mannavaht, russedessert, vispgröt, vispipuuro, upma. Rømmegrøt je z mouky. Sladká kaše tradičně podle Perchty z Rožmberka, skutečně dle Markéty z Hardegga. V případě celozrnné krupice z tvrdé pšenice (kuskus) je kaše hrubší. Cukr je proti kyselejší chuti povidel na konci jídla, lze ho nahradit medem (původní recept). Doplněk: malá hrst 24 h namočených rozinek. Rozinky podle chuti, nebo pro výjimečnou příležitost. Z hrubé, polohrubé mouky uvařená kaše bývala madlafous. Nebo matlafous, někde smažená jícha. Smažená jícha zalitá vodou a vařená do zhoustnutí je šte(r)c. Název ze starověku mi není znám, pouze jako moučná kaše (antická doba). Při konzumaci je možné číst Pověsti z hradů. Nebo vzpomenout na dobu před zrušením nevolnictví r. 1781. Též možno vzpomenout při vaření Rumfordské polévky, vařené na farách pro chudé. Popsáno blíže Boženou Němcovou v knize V zámku a podzámčí před r. 1848.
4
Poznámka 2: Lze dochutit libovolnou marmeládou podle chuti. Meruňkovou je vhodné propasírovat na sítku během ohřevu a vaření kaše. Tím jsou odstraněna tuhá krátká vlákna méně příjemné chuti.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Slaná krupicová kaše s hrachem, základní recept

Slaná krupicová kaše s hrachem,…

Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept

Ovesná kaše s mákem (overnight oats,…

Jáhlová kaše s hrachem, základní recept

Jáhlová kaše s hrachem, základní…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Vegetariánské a zdravé
Vaření Chlazení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Krupička z tvrdozrnné pšenice Máslo Meruňková marmeláda Skořice - mletá Sůl Švestková povidla Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Jogurtový koláč

Jogurtový koláč

Pomazánka na topinky a toasty

Pomazánka na topinky a toasty

Pomazánka z Romadúru II.

Pomazánka z Romadúru II.

Vynikající zeleninová polévka

Vynikající zeleninová polévka

Dušené hovězí s mrkví a fazolkami

Dušené hovězí s mrkví a fazolkami

Quiche s cibulí a olivami

Quiche s cibulí a olivami

Špagety s rukolou,sušenými rajčaty,italskou šunkou posypané parmazánem

Špagety s rukolou,sušenými rajčaty…

Cottage pomazánka s tuňákem

Cottage pomazánka s tuňákem

Pomerančová zmrzlina

Pomerančová zmrzlina

Doporučujeme

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

30 minut
Americké lívance

Americké lívance

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

45 minut
Čevabčiči

Čevabčiči

30 minut
Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní

Bramborový salát s čočkou a pečenou…

50 minut
Kulajda

Kulajda

55 minut
Jablečná buchta

Jablečná buchta

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

38
Kapr načerno
Kapr načerno
24
Gratinované brambory (nejen) se špenátem
Gratinované brambory …
22
Svíčková na smetaně
Svíčková na smetaně
20
Porn Star Martini
Porn Star Martini
19
Svíčková Stroganoff
Svíčková Stroganoff

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Rychlé a lehké večeře s vůní podzimu
Od pondělí do pátku: Rychlé a lehké večeře s vůní…
Školní svačiny podle Margit Slimákové: Tipy a rady, aby dětem chutnaly a neskončily v koši
Školní svačiny podle Margit Slimákové: Tipy a…
Dorty jako malované? Omyl! Tyto jsou opravdu malované a ještě si na nich pochutnáte!
Dorty jako malované? Omyl! Tyto jsou opravdu…
Zelená rajčata nevyhazujte! Nechte je doma dozrát, usmažte je nebo z nich udělejte kečup
Zelená rajčata nevyhazujte! Nechte je doma dozrát…
Fíky dozrávají. Dopřejte si tohle zdravé a šťavnaté ovoce, které milovala i královna Kleopatra
Fíky dozrávají. Dopřejte si tohle zdravé a…
AHA.cz Matušková před odletem na turné do Prahy: CHROMÁ PO NEHODĚ

Matušková před odletem na turné do Prahy: CHROMÁ PO NEHODĚ

Mimibazar Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Dáma.cz Bylinky podle horoskopu: Které rostliny prospívají vašemu znamení?

Bylinky podle horoskopu: Které rostliny prospívají vašemu znamení?

Blesk pro ženy Gilmorky zazářily na Emmy: Po 25 letech snad nezestárly! A kdo ještě oslnil?

Gilmorky zazářily na Emmy: Po 25 letech snad nezestárly! A kdo ještě oslnil?

Ženy.cz Nejdřív práce, potom zábava? Často melu z posledního úplně zbytečně

Nejdřív práce, potom zábava? Často melu z posledního úplně zbytečně

Blesk.cz Helena Dvořáková (46), hvězda Kriminálky Anděl: Teď bude tanečnice!

Helena Dvořáková (46), hvězda Kriminálky Anděl: Teď bude tanečnice!

SportRevue.cz FOTO: Kdo má nejhezčí babu ve finské lize? Kokainový hříšník Jori Lehterä

FOTO: Kdo má nejhezčí babu ve finské lize? Kokainový hříšník Jori Lehterä

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Kdo je největší lakomec zvěrokruhu? Tahle tři znamení se nerada dělí

Kdo je největší lakomec zvěrokruhu? Tahle tři znamení se nerada dělí

Další doporučené recepty:

Skyr okurkový salát
Skyr okurkový salát
Skyr snídaňový koláč
Skyr snídaňový koláč
Sladká jablková polévka
Sladká jablková polévka
Sladká omeleta s jablky
Sladká omeleta s jablky
Sladká rýže s jahodami
Sladká rýže s jahodami
Sladká vaječná roláda Švýcarka
Sladká vaječná roláda Švýcarka
  • Recepty.cz
  • Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact