• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Sauce béarnaise
Napište svůj komentář k receptu

Sauce béarnaise

autor: Smith-P.
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Sauce béarnaise
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      ks šalotka
    • pepř mletý Několik kuliček
    • 3
      lžíce vinný ocet (Bílý)
    • 100
      ml bílé víno - suché (A trpkého)
    • 1
      lžička estragon (Nebo 2 lžíce čerstvého)
    • 1
      ks bobkový list
    • sůl
    • 1
      lžička citronová šťáva
    • 4
      ks žloutek (Pokojová teplota!!!)
    • 125
      g máslo (Pokojová teplota!!!)

Postup přípravy receptu

1
Oloupeme šalotky a nakrájíme je na kostičky, pepřové kuličky mírně rozdrtíme, spíše roztlačíme. Šalotku, pepř, ocet, bílé víno, estragon, bobkový list, trochu soli a citronovou šťávu dáme do menšího hrnce nebo rendlíku, přidáme ještě 2 lžíce vody a dáme vařit. Vaříme, až než se tekutina nezredukuje na cca 4 lžíce. Obsah hrnce či rendlíku pak přelijeme přes síto do malého (úzkého, hlubokého) hrnce, který stojí v horké, nikoliv však vroucí vodní lázni. Scezenou tekutinu, kterou jsme nechali asi 3 minuty vychladnout, rozkvedláme se žloutky. Nejlépe ponorným mixérem pak za postupného přidávání másla vypracujeme omáčku.Chtěl bych ještě zdůraznit, že je skutečně důležité, aby žloutky a máslo měly pokojovou teplotu, a aby se nepřidaly příliš brzy, protože se omáčka pak může srazit. (Pokud se to stane i přes veškerá podniknutá opatření, můžeme přidat několik kapek studené vody či 1-2 lžíce sněhu z bílků).
2
Sauce béarnaise je omáčka podobná holandské Sauce hollandaise, avšak pochází z francouzské kuchyně. Vymyslel ji kolem roku 1830 jistý pán Collinet, šéf restaurace v Saint-Germain-en-Laye poblíž Paříže. Omáčka nese svůj název proto, že ji Collinet pojmenoval podle regionu, ze kterého pocházel: Béarn. Omáčka se rychle proslavila po celém světě. Hodí se k opékaným steakům, ke grilovanému masu, k dušené rybě a je rovněž excelentním doplňkem rostbífu, který si můžeme upéct podle mého receptu "Low Temperature" - Roastbeef, ve kterém jsem se o této omáčce již zmínil. Sauce béarnaise je rovněž základem pro různé jiné omáčky, jako: Sauce arlésienne (s rajským protlakem a sardelkami),Sauce Choron (s rajským protlakem), Sauce Foyot a Sauce Valois (s demi-glace = koncentrovaný vývar, skladá se ze 1/3 z telecího vývaru a ze 2/3 z tzv. španělské omáčky - Espagnole, což je vývar z telecích kostí, cibule, kořenové zeleniny, mouky a rajského protlaku), Sauce Paloise (s čerstvou mátou),Sauce tyrolienne (s olivovým olejem místo másla) a Sauce monégasque (viz Sauce tyrolienne, ovšem za přidání čerstvého česneku a najemno nasekaných oliv).
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Přírodní řízky z kapra s omáčkou béarnaise

Přírodní řízky z kapra s omáčkou…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • black womens north face apex bionic | 20. 8. 2013 00:07

    Lib-Tard shoots Lib-Tard & Tea Party gets blamed??? WTF? black womens north face apex bionic http://www.edmguateweb.com/the-north-face-apex-bionic-jacket-women-black-outlet-1.html

  • Koppel | 28. 12. 2012 15:27

    Skutečně k roastbeefu dobré. Příprava bez problému, jen trochu práce dalo najít "uzký hluboký hrnec". Nakonec jsem použil spodek od šejkru. ;-)

  • vally ** | 26. 11. 2008 20:49

    Děkuji za upřesnění původu této slavné omáčky. na rybách je výtečná. Ráda se poučím od znalců a zdá se mi, že francouzské omáčky máte v malíčku.

  • Kamil Krybus | 26. 11. 2008 09:37

    Díky Patricku za kvalitní příspěvěk. Musím si podle něj opravit některé recepty ve vlastní kuchařce.

Vyberte, co chcete vytisknout
Ostatní Oběd Vaření Chlazení Francie Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé víno - suché Bobkový list Citronová šťáva Estragon Máslo Pepř mletý Šalotka Sůl Vinný ocet Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Opečené toasty s mozzarellou

Opečené toasty s mozzarellou

Čočka na slanině

Čočka na slanině

Kuře na cibuli v římském hrnci

Kuře na cibuli v římském hrnci

Tartiflette - pochoutka ze Savojska

Tartiflette - pochoutka ze Savojska

Zapečené toasty s česnekem a sýrem

Zapečené toasty s česnekem a sýrem

Fazolová polévka na kyselo

Fazolová polévka na kyselo

Dušené maso s dýní

Dušené maso s dýní

"Štafetky" - zákusky, roláda, řez

"Štafetky" - zákusky, roláda, řez

Thajské žluté zeleninové karí

Thajské žluté zeleninové karí

Doporučujeme

110 minut
Kuřecí miso polévka s nudlemi a zeleninou

Kuřecí miso polévka s nudlemi a…

Meruňková marmeláda (džem)

Meruňková marmeláda (džem)

30 minut
Báječná cuketová polévka

Báječná cuketová polévka

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

100 minut
Kynuté borůvkové knedlíky

Kynuté borůvkové knedlíky

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

45 minut
Hrnkový cuketový perník

Hrnkový cuketový perník

40 minut
Pečený květák s uzenou paprikou

Pečený květák s uzenou paprikou

Poslední sledované recepty

61
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
41
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
27
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
21
Kachna s fíkovým zelím
Kachna s fíkovým zelím
17
Báječná cuketová polévka
Báječná cuketová polévka

Zajímavé články

Poctivá česká kuchyně od pondělí do pátku: 5 receptů, které budete milovat
Poctivá česká kuchyně od pondělí do pátku: 5…
11 skvělých nápadů, jak zužitkovat cukety. Nasladko i naslano!
11 skvělých nápadů, jak zužitkovat cukety.…
Amatérská cukrářka začala dělat huňaté dorty jako únik od stresující práce. Dnes si je u ní objednávají i celebrity
Amatérská cukrářka začala dělat huňaté dorty jako…
Která část melounu je nejzdravější? Ta, která většinou končí v koši!
Která část melounu je nejzdravější? Ta, která…
Dokonalý moučník na léto? Udělejte si tento nepečený piškotový dort s ovocem!
Dokonalý moučník na léto? Udělejte si tento…
AHA.cz Místo svatby rozchod? První slova Rolins k Nedvědově známosti

Místo svatby rozchod? První slova Rolins k Nedvědově známosti

Mimibazar Poporodní inkontinence trápí až třetinu žen. Pomůže posilování pánevního dna i Venušiny kuličky

Poporodní inkontinence trápí až třetinu žen. Pomůže posilování pánevního dna i Venušiny kuličky

Dáma.cz JARMILA (54): Syn nás připravil o střechu nad hlavou, manžel se zhroutil

JARMILA (54): Syn nás připravil o střechu nad hlavou, manžel se zhroutil

Blesk pro ženy Tohle jsou důvody, proč vám blednou barvy na oblečení! Jak je uchovat co nejhezčí?

Tohle jsou důvody, proč vám blednou barvy na oblečení! Jak je uchovat co nejhezčí?

Ženy.cz Knírek jako nový trend! Nejvíc HOT jsou totiž muži s knírkem

Knírek jako nový trend! Nejvíc HOT jsou totiž muži s knírkem

Blesk.cz Velký návrat Charlotte Gottové (19): Svůdná kráska!

Velký návrat Charlotte Gottové (19): Svůdná kráska!

SportRevue.cz FOTO: Kdo má nejhezčí fotbalovou manželku v Rusku? Pavel Pogrebňak!

FOTO: Kdo má nejhezčí fotbalovou manželku v Rusku? Pavel Pogrebňak!

Maminka.cz První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

Blesk Horoskopy Partner podle čísla vědomí: Kdo je samec a kdo ženu nosí na rukou?

Partner podle čísla vědomí: Kdo je samec a kdo ženu nosí na rukou?

  • Recepty.cz
  • Sauce béarnaise
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact