Upečte si letní koláč tak, jak ho dělávaly naše babičky. Pěkně v pekáčku a s pořádnou porcí ovoce. A nezapomeňte vychytávku - obalte kuličky rybízu v rozdrcených sušenkách a cukru, aby neklesly při pečení ke dnu.
Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte se změklým máslem nakrájeným na kousky a krupicovým cukrem do pěny. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na tuhý sníh. Mléko ohřejte, mouku prosejte a smíchejte s práškem do pečiva. Do žloutkové pěny vmíchejte mléko a mouku s práškem do pečiva. Pak zapracujte bílkový sníh.
Do vymazaného a vysypaného pekáče rozetřete polovinu těsta. Rybíz obalte rozdrcenými sušenkami s vanilkovým cukrem. Dvě třetiny rybízu nasypte na těsto a zakryjte ho druhou polovinou těsta. Zbylý rybíz nasypte na povrch koláče.
3
Koláč vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 45 minut. Špejlí vyzkoušejte, jestli je koláč hotový (těsto se na špejli nesmí lepit). Vyndejte ho z trouby, nechte vychladnout a pak ho posypejte moučkovým cukrem.