• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Rybí zavináče
Napište svůj komentář k receptu

Rybí zavináče

autor: Radža
0.0
moje hodnoceni
2.6
hodnotilo: 7
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Rybí zavináče
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • ryba zavináče si vyrobíme ze sladkovodních ryb - dobře se k tomu hodí malé, plevelné ryby, které většinou

Postup přípravy receptu

1
Připravíme si ztužující lák. Na 5 kg rybek - 3 litry vody, ve které dobře rozpustíme 0,3 kg jedlé soli, není od věci použít sůl se zvýšeným obsahem jodu. Rybky naskládáme třeba do 10 litrového vědra, zalijeme lákem a dbáme na to, aby se dostal ke každému kousku masa. V chladnu necháme 3-4 dny odležet. Potom rybky vyjmeme, dobře opereme ve studené vodě, necháme okapat a pak je vložíme do velmi kyselého láku, který má za úkol rozpustit v rybkách malé kostičky a velké změkčit - zgumovatět.
2
Kyselý lák připravíme zředěním nejlépe ochuceného 8% kvasného octa. Na jeden litr octa přidáme 0,3-0,4 l pitné vody. Opět nalákované rybky uložíme do chladna a dle velikosti necháme až 5 dnů táhnout. Po této době rybky z láku vyndáme, opět dobře opereme ve studené vodě. Při této manipulaci s rybkami si uvědomíme, že struktura masa je vláčnější a měkčí, než po vyjmutí z nálevu slaného. A teď malé kouzlo. Dvěma prsty chytíme z konce od hlavy za páteř, celou ji po délce objedeme prsty a s ní uvolníme žeberní kůstky ze svaloviny. Ocásek zůstane na páteři, jen kůži oddělíme. Ploutvičky odtrhneme. No a získali jsme motýlka - krásně rozprostřenou svalovinu.
3
Asi 2 litry pitné vody přivedeme k varu se 4 polévkovými lžícemi cukru, nakrájenou kořenovou zeleninou - mrkev ,celer, petržel - 2:1:1, přidáme několik bobulek nového koření, pepře černého a bobkový list. Povaříme asi tak 10 minut, přidáme na kolečka nakrájené cibule a odstavíme z plamene. Necháme vychladnout, scedíme ze zeleniny. Důkladně vychladlým vývarem ředíme 8% ocet 1:1. Připravíme si buď lahve, ale lepší jsou hrnce kameňáky. Tvoříme zavináčky, do kterých vložíme kolečka zeleniny z vývaru včetně cibule. Od hlavy zarolujeme a spíchneme párátkem. Uložíme do kameňáku a ještě vrstvy prokládáme zeleninkou a třeba hořčičným semínkem nebo i koriandrem. Pak dobře zalijeme lákem dokonale vychlazeným.
4
Zavináčky musí být potopené. V případě potřeby zatížíme. Buďto zavíčkujeme lahve, nebo povážeme nejlépe pergamenem, ale stačí i alobal. Po několika dnech v chladu velmi poživatelné, ale dost ostré. To proto, aby nám zalákované zavináčky dlouho vydržely.
5
Pro ty, kteří mohou majonézu: zavináček vyjmeme z láku, dobře vymačkáme. Zbavíme jej párátek, pokrájíme, smícháme s majonézou, no a přikousneme-li čerstvý rohlík, tak téměř nepoznáme, že jsme nepoužili jako základní surovinu filet ze sledě. Na naplnění zavináčků lze použít i sterilovanou zeleninu, nebo sterilovanou zeleninou - třeba kapií, nebo okurkou upravit chuť finálního výrobku podle svého gusta.
6
Co se týče koncentrace láku, pro krátkodobé skladování možno připravit jemný - snížením množství octa v roztoku, dle chuti. Když zavináčky přeřízneme ostrým nožem příčně na dvě části, necháme je vykapat a pak je vložíme do oleje, opět po několika dnech máme skvělou pochoutku.
7
Poznámka: láky použijeme dva, první je ztužovací, druhý kyselý. Když maso se zeleninou zarolujeme, nemůžeme je hned konzumovat, ještě je třeba je opět naložit do vychladlého zeleninového vývaru smíchaného s octem (8%) 1:1.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Zavináče

Zavináče

Zavináče se škvarky

Zavináče se škvarky

Jednoduchý rybí guláš - rychle a chutně

Jednoduchý rybí guláš - rychle a…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Ivo Dragoun MUDr. | 30. 12. 2006 14:28

    Ten recept sháním léta! Bohužel nemohu vzhledem k ročnímu období vyzkoušet.Postup je popsán perfektně, jen mi není zcela jasné ,zda při stahování masa z pateře stáhnu maso i s kůží z pateře a potom dodatečně kůži nebo napřed kůži a pak maso.Ale jinak ještě jednou díky za návod

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Ryby Zavařování & nakládání Zavináče
Maso Rybí Oběd Večeře Vaření Vánoce Výjimečný den Posvícení Návštěva Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Ryba
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Domácí perník

Domácí perník

Medailonky s brokolicí a nivou

Medailonky s brokolicí a nivou

Kuřecí prsa v hořčičné omáčce

Kuřecí prsa v hořčičné omáčce

Kuřecí čína s ananasem

Kuřecí čína s ananasem

Penne con polo

Penne con polo

Jogurtový Margot koláč s pudinkem

Jogurtový Margot koláč s pudinkem

Fazolová gulášovka s uzeným masem

Fazolová gulášovka s uzeným masem

Švestkový štrůdl

Švestkový štrůdl

Pomazánka se sýrem cottage

Pomazánka se sýrem cottage

Doporučujeme

30 minut
Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem

Smažená rýže se zeleninou a krůtím…

Meruňková marmeláda (džem)

Meruňková marmeláda (džem)

30 minut
Báječná cuketová polévka

Báječná cuketová polévka

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

100 minut
Kynuté borůvkové knedlíky

Kynuté borůvkové knedlíky

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

45 minut
Hrnkový cuketový perník

Hrnkový cuketový perník

40 minut
Pečený květák s uzenou paprikou

Pečený květák s uzenou paprikou

Poslední sledované recepty

92
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…
29
Meruňková marmeláda (džem)
Meruňková marmeláda …
26
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
23
Míchaná vejce s avokádem
Míchaná vejce s avokádem
21
Báječná cuketová polévka
Báječná cuketová polévka

Zajímavé články

Tvarohové knedlíky jen ze dvou surovin: Nadýchaná sladká dobrota, kterou zvládne i naprostý začátečník
Tvarohové knedlíky jen ze dvou surovin: Nadýchaná…
Hrnkový koláč podle Lucie Borhyové: Ovocné mámení, které si zamilujete na první sousto
Hrnkový koláč podle Lucie Borhyové: Ovocné mámení…
Znáte šakšuku? Tuhle levnou dobrotu podobnou leču si zamilujete!
Znáte šakšuku? Tuhle levnou dobrotu podobnou leču…
Mozzarella a mascarpone: Skvělé italské sýry, které jsou ideální na teplé letní dny
Mozzarella a mascarpone: Skvělé italské sýry,…
Sladké buchty z cukety: Upečte z ní bábovku, perník, brownies nebo muffiny
Sladké buchty z cukety: Upečte z ní bábovku,…
AHA.cz Skandál v rodině moderátorky Novy: Koupili vilu za 25 milionů, nemají nic

Skandál v rodině moderátorky Novy: Koupili vilu za 25 milionů, nemají nic

Mimibazar Poporodní inkontinence trápí až třetinu žen. Pomůže posilování pánevního dna i Venušiny kuličky

Poporodní inkontinence trápí až třetinu žen. Pomůže posilování pánevního dna i Venušiny kuličky

Dáma.cz Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Blesk pro ženy Když se načančám! Heidi Janků o svém stylu: V Pařížské mě nenajdete!

Když se načančám! Heidi Janků o svém stylu: V Pařížské mě nenajdete!

Ženy.cz Fuckupy z dovolené v Indonésii aneb Jak jsme přežili otravu jídlem i zrušený let

Fuckupy z dovolené v Indonésii aneb Jak jsme přežili otravu jídlem i zrušený let

Blesk.cz Fanoušci po celém světě se loučí s Ozzym Osbournem (†76): Pieta, kam se podíváš!

Fanoušci po celém světě se loučí s Ozzym Osbournem (†76): Pieta, kam se podíváš!

SportRevue.cz FOTO: Nazí cyklisté v ulicích. Naked Bike Ride frčí už v 80 městech světa

FOTO: Nazí cyklisté v ulicích. Naked Bike Ride frčí už v 80 městech světa

Maminka.cz Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Blesk Horoskopy 5 nejstydlivějších znamení zvěrokruhu: Nepatříte mezi ně náhodou i vy?

5 nejstydlivějších znamení zvěrokruhu: Nepatříte mezi ně náhodou i vy?

  • Recepty.cz
  • Rybí zavináče
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact