• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Ruské okurky - rychlokvašky na slano
Napište svůj komentář k receptu

Ruské okurky - rychlokvašky na slano

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.6
hodnotilo: 104
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Ruské okurky - rychlokvašky na slano
Ruské okurky - rychlokvašky na slano
Ruské okurky - rychlokvašky na slano
Ruské okurky - rychlokvašky na slano
Ruské okurky - rychlokvašky na slano
3fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • okurky nakladačky
    • kopr čerstvý
    • vinné listy nebo křenové
    • hořčičné semínko
    • deko Nako, Lako....
    • sůl
    • voda

Postup přípravy receptu

1
Okurky důkladně očistíme kartáčkem a opláchneme čistou vodou. Špičky okurek odkrojíme nebo okurky napícháme vidličkou - to proto, abychom urychlili dobu nakládání. Pokud nepospícháme, necháme je tak, jak jsou.
2
Čisté okurky naskládáme do kameninového soudku, sudu nebo velkých zavařovacích sklenic. Do sklenic při skládání přidáme kopr, hořčičná semínka, vinný nebo křenový list (řádně omytý). Množství nálevu děláme dle potřeby.
3
Na jeden litr vody dáme přibližně padesát gramů soli, přivedeme k varu, krátce povaříme a vroucím lákem zalijeme okurky až po okraj. Voda trochu opadne, pokud hodně, nádoby dolijeme. Doporučuji vše zatížit, aby bylo vše potopené.
4
Za léta "rychlokvaškování" se osvědčilo i Deko, Nako a další přípravky, které už obsahují koření a tudíž dáme do sklenice k okurkám jen kopr a listí (2 ks stačí na velkou sklenici). Na jedno Deko dáme cca 2 litry vody a přibližně jednu lžíci soli. Ochutnáme, aby byl lák dostatečně slaný a opět vroucím zalijeme okurky.
5
Doba, kdy budou okurky tak akorát, je 2-3 týdny, záleží na teplotě okolí, která by měla být kolem 22-24 stupňů. Nejlépe uděláme, když je uložíme v temnu, ale když je necháte doma zakryté utěrkou, nic nezkazíte. Absolutní temno není podmínkou. Pokud chceme okurky na dlouhodobé uskladnění, po týdnu je přeneseme do chladnější části domu, nejlépe do sklepa.
6
Během nakládání nám okurky začnou mléčně kvasit, to znamená, že se nálev zakalí a udělá se bílý povlak. To není důvod k obavám a vylévání sklenic. Je to normální, okurky se opláchnou a není to na závadu. Mléčné kvašení konzervuje potravinu díky mikroorganizmům.
7
... a když si namažete chleba se sádlem a zakousnete se do slaného kvašáku, tak to je ten důvod, proč je za rok budete dělat zase. Pochopitelně dělám i kyselé kvašáky a ty mizí stejně rychle. :-)
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Rychlokvašky

Rychlokvašky

Rychlokvašky mého manžela

Rychlokvašky mého manžela

Ruské vejce

Ruské vejce

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jarmila | 25. 9. 2016 14:35

    Včera jsme dojedli poslední okurky k rizotu. Byly výborné.

  • Věra | 30. 8. 2016 16:31

    Jsou výborné. Děláme je každoročně, k snědku jsou tak do dvou týdnů a když se odebírají, tak doporučuji dávat pozor na čistotu rukou nebo vidličky.

  • Věra | 30. 8. 2016 16:24

    Mléčné kvašení vzniká až časem , takže nic nezabijete.

  • Vladimíra | 25. 8. 2016 17:07

    Všechny zdravim. Tyto okurky jsou na zimu, nazývají se kyselé nebo slané, proto se dává DEKO nebo něco podobné. Nemáme soudek, tak dáváme do velké sklenice a zakryjeme celofánem a gumičkou. Myslím, že výraz rychlokvašky nebo kvašáky není celkem správný. To jsou skutečně letní vykvašené okurky do 7-10 dní na rychlou konzumaci, kde se dává vinný, višňový, případně křenový list, kopr a já dávám i česnek.

  • khonsun | 24. 8. 2016 19:09

    Ktere ze bakterie zpusobujici mlecne kvaseni preziji to zliti varici vodou? Nebo blbe ctu?

  • Evža | 28. 7. 2016 18:07

    Manžel by touhle okurkovou dobou mohl být živ jen z mazaného chleba a slaného okurku. Jsou vynikající.

  • Miluše Drahokoupilová | 12. 7. 2016 11:48

    Každý rok se na ně těšíme a i teď už máme ve sklepě pořádně napěchovaný soudeček :-) .

  • Jitka Petáková | 20. 8. 2015 12:22

    Čekali jsme na ně víc jak 14 dnů, ale vyplatilo se. Chuť výborná až unikátní, protože jsme zvyklí jen na kyselé. Použila jsem návod s Dekem a solí a té jsem dala navršednou lžíci a potřebovala jsem na dvě flašky uvařit nálev dvakrát. Příští rok jich děláme rozhodně víc jak dvě. Děkuji za recept.

  • Míla | 22. 7. 2015 15:12

    Slané rychlokvašky patří k tomu nejoblíbenějšímu z léta. Kyselými kvašáky jistím zásoby sterilovaných na zimu, protože se nejde hned do zásob a slané ty nikdy dlouho nevydrží, ačkoli když je manžel poprvé zkusil u mých rodičů, první sousto dokonce i vyndal z pusy.

  • Lucie | 3. 8. 2014 18:15

    Slané okurky jsou výborné a kdysi jsem slyšela že i zdravější než ty kyselé. Všichni se vždycky třepeme na ty první. Chodíme pořád ochutnávat a ochutnávat, že ten první soudeček ani nestihne nikdy pořádně vykvasit.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zavařování & nakládání Zavařování okurek Zelenina
Pokrmy Ostatní Ze zeleniny Dietní Zavařování a nakládání Vaření Kvašení Dietní Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: DeKo Hořčičné semínko Kopr Okurky nakladačky Sůl Vinné listy Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Mramorová bábovka

Mramorová bábovka

Ovocný dort

Ovocný dort

Kuřecí nudličky s Nivou a šunkou

Kuřecí nudličky s Nivou a šunkou

Sumec dle baštýře Jardy

Sumec dle baštýře Jardy

Vykrajované měsíčky

Vykrajované měsíčky

Vepřové kotlety podle tchyně

Vepřové kotlety podle tchyně

Focaccia s olivami a rozmarýnem

Focaccia s olivami a rozmarýnem

Borůvkový koláč s krémem z bílé čokolády

Borůvkový koláč s krémem z bílé…

Cuketová bábovka s ovocem

Cuketová bábovka s ovocem

Doporučujeme

170 minut
Maďarský guláš

Maďarský guláš

55 minut
Jablečná buchta

Jablečná buchta

50 minut
Kulajda

Kulajda

40 minut
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

30 minut
Americké lívance

Americké lívance

30 minut
Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní

Bramborový salát s čočkou a pečenou…

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

74
Kotlety v omáčce s hlívou
Kotlety v omáčce s hlívou
60
Bramborovo-cuketové placičky s balkánským sýrem
Bramborovo-cuketové…
60
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
27
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
19
Norský dresing na zeleninové saláty
Norský dresing na…

Zajímavé články

Nejkrásnější houbové dorty: Originální sladkosti, které potěší nejen vášnivé houbaře
Nejkrásnější houbové dorty: Originální sladkosti,…
Šípky jsou skvělé na imunitu i v kuchyni: 4 recepty, jak je chutně využít
Šípky jsou skvělé na imunitu i v kuchyni: 4…
Nejkrásnější podzimní věnce z jedlých surovin: Krása a kreativita v jednom
Nejkrásnější podzimní věnce z jedlých surovin:…
Jasmínový čaj je v kurzu. Naučte se z něj připravit lahodný nápoj i dezert podle receptu Josefa Maršálka
Jasmínový čaj je v kurzu. Naučte se z něj…
Nepečený dezert 3x jinak: Zkuste oblíbenou dobrotu prince Harryho, čokoládový tiffin nebo karamelové pokušení
Nepečený dezert 3x jinak: Zkuste oblíbenou…
AHA.cz František Ringo Čech (82): Nová žena! Ve věku vnučky

František Ringo Čech (82): Nová žena! Ve věku vnučky

Mimibazar Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Dáma.cz Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Blesk pro ženy Tohle byly největší ikony 90. let! Jak vypadají dnes?

Tohle byly největší ikony 90. let! Jak vypadají dnes?

Ženy.cz Podpatky mi zlepšily život! A vám ho rozhodně zlepší taky

Podpatky mi zlepšily život! A vám ho rozhodně zlepší taky

Blesk.cz Marta Kubišová (83): Poslední koncert! Kardiolog Neužil ji jistil v první řadě

Marta Kubišová (83): Poslední koncert! Kardiolog Neužil ji jistil v první řadě

SportRevue.cz FOTO: Martina Čechová, Radka Rosická a 35 dalších fotbalových sexy (ex)partnerek

FOTO: Martina Čechová, Radka Rosická a 35 dalších fotbalových sexy (ex)partnerek

Maminka.cz Jediná česká paterčata oslavila 10. narozeniny. Jak se jim dnes žije?

Jediná česká paterčata oslavila 10. narozeniny. Jak se jim dnes žije?

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo musí přestat utrácet a kdo chytne ve vztahu druhý dech?

Horoskop na další týden: Kdo musí přestat utrácet a kdo chytne ve vztahu druhý dech?

Další doporučené recepty:

Rumový nepečený dort
Rumový nepečený dort
Rumový závin se švestkovou náplní
Rumový závin se švestkovou náplní
Rump steak a quinou s červenou řepou
Rump steak a quinou s červenou řepou
Ruské vejce
Ruské vejce
Růžicový celozrnný koláč
Růžicový celozrnný koláč
Růžičková kapusta
Růžičková kapusta
  • Recepty.cz
  • Ruské okurky - rychlokvašky na slano
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact