Nejdříve rozdrťte piškoty a rozemelte je na jemný prášek. Ideální je použít kuchyňský robot, mixér nebo mlýnek na ořechy. Piškoty také můžete vložit do pevného sáčku, dobře ho uzavřít a pomocí válečku na těsto je rozemlít najemno.
Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a vložte alespoň na 30-60 minut do lednice. Těsto zpevní, chutě se rozleží a s hmotou se vám bude mnohem lépe pracovat.
Do hlubšího talíře nebo misky si nasypte strouhaný kokos. Z vychlazeného těsta odebírejte lžičkou stejně velké kousky (o velikosti vlašského ořechu) a mezi dlaněmi rychle vytvarujte úhledné kuličky.
Každou čerstvě vytvořenou kuličku ihned vložte do talíře s kokosem a rovnoměrně ji obalte. Kokos se nejlépe přichytí na čerstvě vytvarovanou, ještě mírně „lepkavou“ kuličku.
Hotové obalené kuličky vkládejte do papírových košíčků a skládejte je na tác nebo do uzavíratelné krabičky. Krabičku s kuličkami uložte do chladu. Nejlepší jsou druhý den, kdy se všechny chutě dokonale propojí, rum zjemní a kuličky krásně ztuhnou.
7
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ RUMOVÝCH KULIČEK: Častou chybou je použití másla přímo z lednice. Máslo nechte alespoň hodinu předem povolit při pokojové teplotě. Jen tak se dokonale a rychle spojí s ostatními surovinami. Piškoty rozemelte najemno – větší kousky způsobí, že je těsto hrudkovité a při tvarování se může rozpadat. Zpracovanou hmotu vždy zabalte do fólie a nechte alespoň půl hodinky v lednici. Máslo ztuhne, hmota zpevní a tvarování půjde snadno a bez lepení.
8
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: Pokud by se vám těsto zdálo příliš suché a drobivé, přidejte po lžičkách mléko, dokud nedosáhnete správné konzistence. Pokud by bylo naopak příliš řídké a lepivé (což by se s daným poměrem nemělo stát), můžete přidat lžíci mletých piškotů navíc. Možno podávat i jako tlačenku, jen místo kuliček uděláte tvar oválu. Obalíte v kokosu a zabalíte do alobalu. Pak jen krájíte na plátky.
Dobrý den, dnes jsme dle receptu zkoušeli kuličky připravit. Jste si opravdu jistí, že tam patří 100 g hořkého kakaa? Těsto bylo černé jak noc a tak hořké, že se to nedalo jíst. Proto jsme přidali navíc další půlku balíčku piškotů, mléko, máslo...cokoli, aby bylo zachráněno, ale marně. Letělo do koše. Doporučuji přidat maximálně půlku, tedy 50 g kakaa a pak ochutnávat. O 300 ml rumu ani nemluvím... :O :(
Vyzývám majitele těchto stránek, aby opravili údaj ve složení receptu rumových kuliček 0.3 l rumu...., páč se ČR blíží k mentalitě amíků a fakt by to mohl někdo ze skoro půl litra rumu uplácat a pak vysoudit miliony za případné škody způsobené v delíriu !!!
dělala jsem je poprvé a všem v rodině chutnali , jsou skvělé
Jeníček
|21. 12. 2016 13:33
Nechci rýpat, ale víc jak půl flašky rumu se mi zdá do cukroví opravdu dost :-D
0,3 litru je prosím pěkně 300 ml, zkuste to opravit, ať nám to doma nepoloží děti :) Někomu to třeba nemusí dojít.
Eva
|20. 12. 2016 13:23
Dobrý den,chtěla bych se zeptat zda místo másla mohu použít heru ??? děkuji za odpověď a přeji hezké svátky :-)
Eva
|20. 12. 2016 13:23
Dobrý den,chtěla bych se zeptat zda místo másla mohu použít heru ??? děkuji za odpověď a přeji hezké svátky :-)
lucka
|17. 12. 2016 10:18
Ahoj dnes jsem dělala a bajecne.Jen jsem dala min rumu nez pani psala.Bylo by to moc ridke.A chutnaji :-\
Iveta
|14. 12. 2016 15:59
Zkusit přidat bílek nebo dva, záleží na množství a šup do ledničky, nechat ztuhnout, pak se kuličky dělají dobře a obalíme v kokosu, tohle bláto mám také za sebou, když jsem dělala poprvé
Iveta
|14. 12. 2016 15:57
zkusit přidat bílek a pak šup do ledničky, po ztuhmutí se kuličky dělají lépe.
Měla jsem kdysi stejný problém