Sladké bochánky z kynutého těsta naplněné mákem a cukrovou řepou jsou staročeská pochoutka původem z Kolínska. Jsou příjemně nasládlé, ale ne přeslazené. Můžete je servírovat pocukrované, nebo doplněné sladkým sirupem, ve kterém se pak namáčejí.
Nejprve si uvařte řepu. Okrájejte ji, nakrájejte na kousky a uvařte ve vodě doměkka (trvá to 20-30 minut, podle velikosti kousků). Uvařenou řepu slijte a nechte vychladnout.
2
Dále si připravte těsto. Droždí promíchejte s trochou vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a 2 lžičky mouky a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Potom k němu přidejte zbylé suroviny, postupně přilévejte zbylé mléko a vypracujte hladké, měkké těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte hodinu kynout.
Uvařenou vychladlou řepu nakrouhejte na jemném struhadle. Mletý mák povařte pár minut za stálého míchání v mléce s oběma druhy cukru, dokud směs nezhoustne. Odstavte ji z ohně, smíchejte s nastrouhanou řepou, citronovou kůrou a případně i trochou rumu a náplň nechte zcela vychladnout.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a krátce propracujte. Poté ho rozdělte na menší kousky a každý zploštěte na placičku. Do středu každé placičky dejte lžíci připravené vychladlé náplně, do těsta ji dobře zabalte a okraje pevně zmáčkněte k sobě, aby náplň během pečení nevytekla.
5
Řepánky naskládejte na plech vyložený pečícím papírem tak, aby byly od sebe nejméně 2 cm. Takto je nechte na plechu ještě 10 minut kynout. Pak je potřete vajíčkem a pečte dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 30 minut. Po upečení je nechte zcela vychladnout a podávejte.