• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Ratatouille
Napište svůj komentář k receptu

Ratatouille

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 442
doba přípravy: 80 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Ratatouille
Ratatouille
Ratatouille
Ratatouille
Ratatouille
Ratatouille
Ratatouille
Ratatouille
Ratatouille
7fotografií
Nahrát fotku
 

Tradiční francouzský zeleninový pokrm ze středomořské směsi zeleniny jako jsou rajčata, papriky, lilky a cukety, se dá podávat jako příloha, předkrm, ale i jako lehká večeře. Nejlépe si ho vychutnáte s čerstvou křupavou bagetkou.

Suroviny

4 porce
    • olivový olej
    • 1
      stroužek česnek
    • 1
      ks šalotka
    • 250
      ml nakládaná loupaná rajčata drcená, 250-300 ml
    • 1
      lžíce provensálské bylinky
    • 2
      ks lilek menší
    • 2
      ks paprika
    • 3
      ks rajčata
    • 2
      ks cuketa střední
    • 6
      snítka tymián
    • 20
      g máslo
    • sůl
    • pepř mletý
  • k podávání
    • 1
      ks bageta
    • 50
      g kozí sýr
    • olivový olej

Postup přípravy receptu

1
Troubu předehřejte na 180 °C. Na troše olivového oleje nechte zesklovatět oloupaný a plochou stranou nože rozmáčknutý česnek a najemno pokrájenou šalotku. Česnek z oleje vyjměte, přidejte rajčata, provensálské bylinky, sůl a pepř. Omáčku rozetřete na dno zapékací mísy, nejlépe oválné nebo kulaté.

RADA: Jak rychle loupat česnek? Koukněte na VIDEO

2
Ručně nebo na mandolíně nakrájejte všechnu zeleninu na tenké plátky. Poté plátky zeleniny skládejte podle barev do dlaně do komínků a ty pokládejte do zapékací misky, dokud ji celou nezaplníte. Zeleninu štědře pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a posypte lístky tymiánu.
3
Z pečicího papíru vystřihněte podle tvaru zapékací mísy kolečko či ovál a položte ho přes zeleninu, jen tak se rychle nepřipálí a zároveň se bude spíše dusit než péct. Ratatouille pečte 45-60 minut a na posledních 10 minut dejte zapékací mísu pod gril. Na hotovém horkém pokrmu nechte rozpustit plátky másla. Podávejte ho s čerstvým kozím sýrem a bagetou nakrájenou na centimetr silné plátky, zakapanými olivovým olejem a lehce opečenými v troubě.

RADA: VIDEO, jak připravit zdravá jídla do krabičky

4
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ RATATOUILLE: Častou chybou bývá, že se česnek restuje příliš dlouho. Velmi rychle se pálí a poté zhořkne, čímž dodá celému pokrmu nepříjemnou pachuť, která přebije jemnou chuť ostatní zeleniny. Česnek proto přidejte až na poslední minutu restování k již změklé cibuli. Stačí, aby se krátce rozvoněl. Dejte tak pozor, aby byla zelenina nakrájená na stejnoměrné kousky. Příliš malé kousky se okamžitě rozvaří, velké a nestejnoměrné kusy se zase vaří nerovnoměrně – některé jsou tvrdé, jiné už blátivé. Snažte se proto lilek, cuketu a papriku nakrájet na přibližně stejně velké plátky. Jídlo bude nejen lépe vypadat, ale především se bude vařit rovnoměrně a zachová si ideální texturu „al dente“.
5
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: Vyberte si tu nejlepší a nejzralejší zeleninu, jakou seženete. Pevné, menší cukety a lilky, sladké a voňavé papriky a především sytě červená, na slunci vyzrálá rajčata. Před pečením vložte všechnu zeleninu do velké mísy. Štědře ji zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a rukama důkladně promíchejte tak, aby byl každý kousek obalený. Olej není jen tuk na pečení, ale i nositel chuti. Pomáhá zelenině získat krásnou barvu a zabraňuje jejímu vysušení.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Pečené papriky se sýrem, rajčaty a pestem

Pečené papriky se sýrem, rajčaty a…

Zapečené bylinkové kapie s balkánským sýrem a olivami

Zapečené bylinkové kapie s balkánským…

Pečená zelenina s cizrnou a kadeřávkem

Pečená zelenina s cizrnou a kadeřávkem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny FOOD
Oběd Večeře Pečení Vegetariáni Francie Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bageta Česnek Cuketa Kozí sýr Lilek Máslo Nakládaná loupaná rajčata Olivový olej Paprika Pepř mletý Provensálské bylinky Rajčata Šalotka Sůl Tymián

Jak loupat česnek

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Tvarohová bábovka co se povede

Tvarohová bábovka co se povede

Babiččiny "Francky"

Babiččiny "Francky"

Lívance a la Jamie Oliver

Lívance a la Jamie Oliver

Celerové placičky

Celerové placičky

Jitrnice se zelím, bramborem a cibulkou

Jitrnice se zelím, bramborem a…

Blesková rýže kari podle Lidušky

Blesková rýže kari podle Lidušky

Vepřový jazyk na divoko

Vepřový jazyk na divoko

Rychlý salát s kozím sýrem

Rychlý salát s kozím sýrem

Piškotový koláč s jahodami

Piškotový koláč s jahodami

Doporučujeme

60 minut
Pečená kuřecí křídla

Pečená kuřecí křídla

40 minut
Marry Me Chicken

Marry Me Chicken

60 minut
Vánoční perníčky

Vánoční perníčky

75 minut
Klasická gulášová polévka

Klasická gulášová polévka

50 minut
Nejjednodušší jablečný koláč

Nejjednodušší jablečný koláč

30 minut
Nejlepší vaječný likér

Nejlepší vaječný likér

60 minut
Pomazánka z pečeného česneku

Pomazánka z pečeného česneku

45 minut
Sušenky s arašídovým krémem

Sušenky s arašídovým krémem

50 minut
Čokoládovo-karamelový koláč

Čokoládovo-karamelový koláč

Jak loupat česnek

Poslední sledované recepty

52
Kančí guláš s bramborami
Kančí guláš s bramborami
45
Rybí směs se zeleninou a nudlemi
Rybí směs se zeleninou a…
44
Vepřové maso s celerem
Vepřové maso s celerem
24
Restované žampiony s bramborami a kadeřávkem
Restované žampiony s…
20
Císařský trhanec
Císařský trhanec

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Báječné večeře, které budete mít hotové do 30 minut
Od pondělí do pátku: Báječné večeře, které budete…
Masarykovo cukroví: Upečte si jednoduchá ořechová kolečka, která miloval náš první prezident
Masarykovo cukroví: Upečte si jednoduchá ořechová…
Perníkové chaloupky jako z Hollywoodu: Poznáte, z kterých filmů jsou?
Perníkové chaloupky jako z Hollywoodu: Poznáte, z…
Honí vás mlsná? Udělejte si domácí vaječný likér. S rumem, vodkou, bez vajec nebo perníčkový!
Honí vás mlsná? Udělejte si domácí vaječný likér.…
Velký kalendář vánočního pečení: Kdy upéct perníčky, linecké nebo vánočku?
Velký kalendář vánočního pečení: Kdy upéct…
AHA.cz Dcera Zemanových v péči expertů: Kačenky je mi líto, smutní táta Miloš

Dcera Zemanových v péči expertů: Kačenky je mi líto, smutní táta Miloš

Mimibazar Tipy na vánoční dárky 2025: Inspirace pro celou rodinu

Tipy na vánoční dárky 2025: Inspirace pro celou rodinu

Dáma.cz Saka a blejzry pro letošní jaro: Takto je nosí známé influencerky nad 50!

Saka a blejzry pro letošní jaro: Takto je nosí známé influencerky nad 50!

Blesk pro ženy Nejkrásnější diáře na rok 2026: Který bude ten váš?

Nejkrásnější diáře na rok 2026: Který bude ten váš?

Ženy.cz 5 let bez Instagramu. Jak se mi změnil život potom, co jsem zmáčkla „smazat účet“

5 let bez Instagramu. Jak se mi změnil život potom, co jsem zmáčkla „smazat účet“

Blesk.cz Partner Lucie Bílé měl nález v mozku: Detaily operace hned po Slavících!

Partner Lucie Bílé měl nález v mozku: Detaily operace hned po Slavících!

SportRevue.cz FOTO: Tohle chceme vidět na příští zimní olympiádě! Nahotiny v nafukovacích kruzích

FOTO: Tohle chceme vidět na příští zimní olympiádě! Nahotiny v nafukovacích kruzích

Maminka.cz Legendy mezi knížkami pro děti. Tyhle poklady možná ještě máte doma

Legendy mezi knížkami pro děti. Tyhle poklady možná ještě máte doma

Blesk Horoskopy Velký horoskop lásky na prosinec: Kdo najde vysněný protějšek a komu hrozí ve vztahu hádky?

Velký horoskop lásky na prosinec: Kdo najde vysněný protějšek a komu hrozí ve vztahu hádky?

Další doporučené recepty:

Ranečky z listového těsta (nejen) s taveňákem
Ranečky z listového těsta (nejen) s…
Rarášci (placičky) z lesních hub
Rarášci (placičky) z lesních hub
Rarášci z tarhoni
Rarášci z tarhoni
Ratatouille
Ratatouille
Ratatouille III.
Ratatouille III.
Ratatouille IV.
Ratatouille IV.
  • Recepty.cz
  • Ratatouille
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact