• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Rajská omáčka podle maminky
Napište svůj komentář k receptu

Rajská omáčka podle maminky

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.2
hodnotilo: 12
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Rajská omáčka podle maminky
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 2
      lžíce tuk
    • 1
      ks cibule
    • 2
      lžíce mouka
    • 2
      ks bobkový list
    • 3
      ks nové koření kuličky
    • 1
      špetka pepř mletý
    • 2
      ks hřebíček
    • 1
      ks skořice celá
    • 1
      kelímek smetana i kysaná
    • 3
      ks rajčata
    • 1
      plechovka rajský protlak
    • 1
      lžíce cukr
    • 1
      ks citron

Postup přípravy receptu

1
Na tuku (sádle) zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, vložíme bobkový list, několik zrnek nového koření, pepře, hřebíčků, celou skořici, zalijeme vodou a tento bešamel necháme provařit. Pak přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, přidáme zátěrku (rozkvedlanou smetanu s hladkou moukou), rajčatový protlak a osolíme. Necháme povařit, přecedíme a přidáme cukr a citron dle chuti.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Rajská omáčka s masovými koulemi

Rajská omáčka s masovými koulemi

Rajská omáčka s vepřovými kuličkami

Rajská omáčka s vepřovými kuličkami

Rajská omáčka II.

Rajská omáčka II.

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • RK0065 | 13. 5. 2013 20:35

    Vyzkoušela jsem již několikrát a je opravdu výborná.

  • Nikča a Brikča | 15. 11. 2012 21:25

    Rajskou omáčku a tento recept jsem dělala prvně ( jsem začínající kuchařka) a povedla se, je výborná:-) móóc děkuji za recept :-)

  • Vlasta Novák | 10. 10. 2011 13:50

    Opraveno, díky

  • Ladia
    Ladia | 10. 10. 2011 13:47

    Zálivky a omáčky

  • Rybička v akváriu | 7. 5. 2011 07:22

    Ládínku, s tím perníkem naprosto souhlasím. U nás v Pardubicích by to ani jinak nešlo ;-) a vůbec nejlepší jsou rumové pardubické perníčky. Jinak základ omáčky u nás děláme "klasicky" - na tuku zpěníme cibuli, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku, do které přimícháme rajský protlak nebo čerstvá pokrájená rajčata, zalijeme vývarem a pečlivě rozšleháme. Když se to začne vařit přidáme koření: cca 2 plátky citronu, bobkový list, pepř, nové koření, tymián, skořici a právě ten strouhaný perník. Vaříme na mírném ohni cca 30 - 45 minut, občas promícháme. Takto provařenou omáčku dochutíme, octem, solí a cukrem a scedíme přes hustý cedník ( já se naučila dávat koření do "sítka" na čaj - takže jen vylovím ) a ponorným mixérem mixuji. Může se zjemnit smetanou, ale to jak kdo chce. :-)

  • Ládínek | 17. 12. 2010 15:21

    Omlouvám se, že Vám vstupuji do diskuse, ale jednak; s tou bešamelovou omáčkou bych byl opatrný, ta je základem světlých omáček, dále s levným kečupem je to sakra omyl, ale hlavně jeden dobrý tip, pokud Vám někde leží kousek perníku z jarní pouti, je to na zahuštění omáčky ideální, babička přidávala místo cukru malinko medu, ale to je už kulinářský detail. Shrnu-li to, zakládám na spěněnou cibulku protlak (dobře povařená rajčata) a koření. povařím,a podleji vývarem z předem pečeného masa (obsahuje mnoho chutí z masového vývaru), zahustím strouhaným perníkem a přidám citron a malinko medu (poměr přbližně lžička citronové šťávy ku lžičce medu). Ostatní je věc osobní chuti. Přeji dobrou chuť.

  • marie mateju | 25. 8. 2009 14:14

    já na této omáčce nevidím nic divnýho,dělávám ji podobně nejraději s plněnou paprikou. Klasiku kvásek nedávám-a nikdy jsem o tom ani neslyšela. A prominte,já bych ji asi ani nejedla,kvas patří do kysela a do chleba.

  • Ivana Samcová | 24. 8. 2009 20:18

    My ji děláme podobně, jen s menšími úpravami, protlak dáváme hned s kořením na zpěněnou cibulku a zalijeme vývarem. Po provaření přidáme mouku s mlékem a dále vaříme, nakonec přilijeme smetanu. Máme ji rádi sladkou a voňavou po skořici.

  • Zora Manasová | 24. 8. 2009 19:23

    Pani Loosová, nikto Vás ani nenúti, aby ste ju jedli. Ale ak už kritizujete, a najmä ak neoprávnene, tak si aspoň dajte tú prácu a napíšte to gramaticky správne a bez preklepov. Vyžaduje to určite menej námahy ako varenie.

  • Simča Sládková | 24. 8. 2009 19:14

    Jano, nebudu diskutovat, zda je tato omáčka k pozření a nebo ne (mně na ní nic tak děsného nepříjde i když já ji dělám jinak...), ale to, co jstenapsala vy - že do rajské patří cituji: ".... klasika s kváskem ...", to mi tedy vyrazilo dech. Vy doopravdy dáváte do rajské kvásek???? Jinak to, že se má dělat s láskou a dát jí čas - s tím souhlasím. A hlavně to mÝchání je důležité!!!!

  • jana loosová | 24. 8. 2009 17:58

    Nedá mi nezareagovat. Tuhle rajskou bych s prominutím nepozřela. Rajská chce čas a cit. Je to omáčka plná vůní a chutí. Někdo dává na základ kořenovou zeleninu, podle kuchařských norem tam má být, ale mě to s ní nechutná. Tak pouze rajský protlak a to hodně klasika 4 porce dávám 3 protlaky ale ty větší. Hodně cukru tak 5 lžic polévkovích a koření -bobkovej list kousek skořice celé,nové koření a pepř celý tak po 5 kuličkach. Poom musíte protlak dusit dokud nestmavne tak do tmavě červena až fialova ale nmusí se pomalu a pořád mýchat potom davám hovězí maso nechám po všech stranách zatahnout a poté zaleji vodou a zavřu do papiňáku. Po 30 minutách a déle podle velikosti masa vyndáme masíčko a dochucujeme pepřem cukrem solí citronovou šťávou a pokud máte domácí rybízovej džem tak pěkně nešetřit. Na konec zahustíme klasika s kváskem a po provaření přelejeme cedníkem a je hotovo

  • Anonym | 29. 11. 2007 18:04

    pujdu na to

  • Tereza Jarčušková | 14. 2. 2007 08:43

    Anonym, bešamel je základná biela omáčka v kuchyni, rovnako zápražka patrí k základom kuchyne, takže autor predpokladá, že to viete. Ak nie, nájdete to všade. Tuku a múky musíte mať toľko, aby ste dostali primerane hustú omáčku. Závisí to od množstva, ktoré chcete pripraviť.

  • Anonym | 13. 2. 2007 15:19

    Aproc tu nemate pomery?Kolik tuku, kolik mouky?

  • Milan Záruba | 9. 7. 2006 15:18

    Já to totiž nepřecedil. :)))))

  • Milan Záruba | 9. 7. 2006 15:17

    Jako spořivý student jsem místo rajčat a protlaku použil klasický levný kečup a bylo to taky moc fajn. :)Akorát to chce opatrně s tím kořením. Dával jsem "přiměřeně" a chvílema to trochu připomínalo svařák. :))Ale jinak je to opravdu dobré ozvláštnění klasické studentské kuchyně.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše Rajská a rajčatová
Ostatní Zálivky a omáčky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Cibule Citron Cukr Hřebíček Mouka Nové koření Pepř mletý Rajčata Rajský protlak Skořice Smetana Tuk
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Cuketový makovec

Cuketový makovec

Marináda na králíka nebo kuře

Marináda na králíka nebo kuře

Halušky podle Daniely

Halušky podle Daniely

Česnekovo-žampionové masíčko: minutka

Česnekovo-žampionové masíčko: minutka

Jablečný koláč (buchta)

Jablečný koláč (buchta)

Rybízový koláč podle paní Mixové

Rybízový koláč podle paní Mixové

Jahodový (ovocný) pohár

Jahodový (ovocný) pohár

Špenátové placičky se sýrem

Špenátové placičky se sýrem

Čočková polévka

Čočková polévka

Doporučujeme

20 minut
Křupavé hovězí nudličky s brokolicí

Křupavé hovězí nudličky s brokolicí

50 minut
Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

30 minut
Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem

Smažená rýže se zeleninou a krůtím…

40 minut
Hrnková dýňová roláda

Hrnková dýňová roláda

40 minut
Polévka z pečené mrkve a červené čočky

Polévka z pečené mrkve a červené čočky

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Poslední sledované recepty

247
Dýňová tortila
Dýňová tortila
208
Plněné papriky na cuketách (lilku) - pečené
Plněné papriky na…
158
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
120
Pavlova s amarreto krémem
Pavlova s amarreto krémem
78
Máslové řízky
Máslové řízky

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Rychlé večeře z pánve
Od pondělí do pátku: Rychlé večeře z pánve
Obědy do krabičky: Nejlepší recepty, se kterými ušetříte a hlavně si pochutnáte jako v restauraci
Obědy do krabičky: Nejlepší recepty, se kterými…
Dorty pro knihomoly jsou hit! Pokochejte se sladkým uměním, které potěší každého milovníka literatury
Dorty pro knihomoly jsou hit! Pokochejte se…
Retro kvíz: Jak dobře znáte české hity 70., 80. a 90. let, v nichž se zpívá o jídle nebo pití?
Retro kvíz: Jak dobře znáte české hity 70., 80. a…
Jak upéct muffiny, po kterých se hned zapráší? Sladké i slané varianty!
Jak upéct muffiny, po kterých se hned zapráší?…
AHA.cz Něrgešová přišla o velkou část mozku: Já mám strašnej strach

Něrgešová přišla o velkou část mozku: Já mám strašnej strach

Mimibazar Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Dáma.cz Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Blesk pro ženy Jaký účes byl trendy v roce, kdy jste se narodila? Zjistěte to!

Jaký účes byl trendy v roce, kdy jste se narodila? Zjistěte to!

Ženy.cz Proč říkáme „Jsem v pohodě”, když v nás zuří malá sopka?

Proč říkáme „Jsem v pohodě”, když v nás zuří malá sopka?

Blesk.cz Robbie Wiliams v Praze: Vyrazil dech Gondíkové i Absolonové

Robbie Wiliams v Praze: Vyrazil dech Gondíkové i Absolonové

SportRevue.cz FOTO: Paulina Gretzky a 25 dalších půvabných dcer bývalých slavných sportovců

FOTO: Paulina Gretzky a 25 dalších půvabných dcer bývalých slavných sportovců

Maminka.cz Máma, jejíž syn nedávno spáchal sebevraždu, vzkazuje: Nekřičte a netrestejte. Vyjadřujte dětem lásku, podporu, ale i obavy

Máma, jejíž syn nedávno spáchal sebevraždu, vzkazuje: Nekřičte a netrestejte. Vyjadřujte dětem lásku, podporu, ale i obavy

Blesk Horoskopy Psychologický test: Která z trojic netvoří rodinu? Odpověď odhalí vaši osobnost!

Psychologický test: Která z trojic netvoří rodinu? Odpověď odhalí vaši osobnost!

  • Recepty.cz
  • Rajská omáčka podle maminky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact