• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Rajská omáčka podle maminky
Napište svůj komentář k receptu

Rajská omáčka podle maminky

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.2
hodnotilo: 12
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Rajská omáčka podle maminky
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 2
      lžíce tuk
    • 1
      ks cibule
    • 2
      lžíce mouka
    • 2
      ks bobkový list
    • 3
      ks nové koření kuličky
    • 1
      špetka pepř mletý
    • 2
      ks hřebíček
    • 1
      ks skořice celá
    • 1
      kelímek smetana i kysaná
    • 3
      ks rajčata
    • 1
      plechovka rajský protlak
    • 1
      lžíce cukr
    • 1
      ks citron

Postup přípravy receptu

1
Na tuku (sádle) zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, vložíme bobkový list, několik zrnek nového koření, pepře, hřebíčků, celou skořici, zalijeme vodou a tento bešamel necháme provařit. Pak přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, přidáme zátěrku (rozkvedlanou smetanu s hladkou moukou), rajčatový protlak a osolíme. Necháme povařit, přecedíme a přidáme cukr a citron dle chuti.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Rajská omáčka s masovými koulemi

Rajská omáčka s masovými koulemi

Rajská omáčka s vepřovými kuličkami

Rajská omáčka s vepřovými kuličkami

Rajská omáčka II.

Rajská omáčka II.

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • RK0065 | 13. 5. 2013 20:35

    Vyzkoušela jsem již několikrát a je opravdu výborná.

  • Nikča a Brikča | 15. 11. 2012 21:25

    Rajskou omáčku a tento recept jsem dělala prvně ( jsem začínající kuchařka) a povedla se, je výborná:-) móóc děkuji za recept :-)

  • Vlasta Novák | 10. 10. 2011 13:50

    Opraveno, díky

  • Ladia
    Ladia | 10. 10. 2011 13:47

    Zálivky a omáčky

  • Rybička v akváriu | 7. 5. 2011 07:22

    Ládínku, s tím perníkem naprosto souhlasím. U nás v Pardubicích by to ani jinak nešlo ;-) a vůbec nejlepší jsou rumové pardubické perníčky. Jinak základ omáčky u nás děláme "klasicky" - na tuku zpěníme cibuli, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku, do které přimícháme rajský protlak nebo čerstvá pokrájená rajčata, zalijeme vývarem a pečlivě rozšleháme. Když se to začne vařit přidáme koření: cca 2 plátky citronu, bobkový list, pepř, nové koření, tymián, skořici a právě ten strouhaný perník. Vaříme na mírném ohni cca 30 - 45 minut, občas promícháme. Takto provařenou omáčku dochutíme, octem, solí a cukrem a scedíme přes hustý cedník ( já se naučila dávat koření do "sítka" na čaj - takže jen vylovím ) a ponorným mixérem mixuji. Může se zjemnit smetanou, ale to jak kdo chce. :-)

  • Ládínek | 17. 12. 2010 15:21

    Omlouvám se, že Vám vstupuji do diskuse, ale jednak; s tou bešamelovou omáčkou bych byl opatrný, ta je základem světlých omáček, dále s levným kečupem je to sakra omyl, ale hlavně jeden dobrý tip, pokud Vám někde leží kousek perníku z jarní pouti, je to na zahuštění omáčky ideální, babička přidávala místo cukru malinko medu, ale to je už kulinářský detail. Shrnu-li to, zakládám na spěněnou cibulku protlak (dobře povařená rajčata) a koření. povařím,a podleji vývarem z předem pečeného masa (obsahuje mnoho chutí z masového vývaru), zahustím strouhaným perníkem a přidám citron a malinko medu (poměr přbližně lžička citronové šťávy ku lžičce medu). Ostatní je věc osobní chuti. Přeji dobrou chuť.

  • marie mateju | 25. 8. 2009 14:14

    já na této omáčce nevidím nic divnýho,dělávám ji podobně nejraději s plněnou paprikou. Klasiku kvásek nedávám-a nikdy jsem o tom ani neslyšela. A prominte,já bych ji asi ani nejedla,kvas patří do kysela a do chleba.

  • Ivana Samcová | 24. 8. 2009 20:18

    My ji děláme podobně, jen s menšími úpravami, protlak dáváme hned s kořením na zpěněnou cibulku a zalijeme vývarem. Po provaření přidáme mouku s mlékem a dále vaříme, nakonec přilijeme smetanu. Máme ji rádi sladkou a voňavou po skořici.

  • Zora Manasová | 24. 8. 2009 19:23

    Pani Loosová, nikto Vás ani nenúti, aby ste ju jedli. Ale ak už kritizujete, a najmä ak neoprávnene, tak si aspoň dajte tú prácu a napíšte to gramaticky správne a bez preklepov. Vyžaduje to určite menej námahy ako varenie.

  • Simča Sládková | 24. 8. 2009 19:14

    Jano, nebudu diskutovat, zda je tato omáčka k pozření a nebo ne (mně na ní nic tak děsného nepříjde i když já ji dělám jinak...), ale to, co jstenapsala vy - že do rajské patří cituji: ".... klasika s kváskem ...", to mi tedy vyrazilo dech. Vy doopravdy dáváte do rajské kvásek???? Jinak to, že se má dělat s láskou a dát jí čas - s tím souhlasím. A hlavně to mÝchání je důležité!!!!

  • jana loosová | 24. 8. 2009 17:58

    Nedá mi nezareagovat. Tuhle rajskou bych s prominutím nepozřela. Rajská chce čas a cit. Je to omáčka plná vůní a chutí. Někdo dává na základ kořenovou zeleninu, podle kuchařských norem tam má být, ale mě to s ní nechutná. Tak pouze rajský protlak a to hodně klasika 4 porce dávám 3 protlaky ale ty větší. Hodně cukru tak 5 lžic polévkovích a koření -bobkovej list kousek skořice celé,nové koření a pepř celý tak po 5 kuličkach. Poom musíte protlak dusit dokud nestmavne tak do tmavě červena až fialova ale nmusí se pomalu a pořád mýchat potom davám hovězí maso nechám po všech stranách zatahnout a poté zaleji vodou a zavřu do papiňáku. Po 30 minutách a déle podle velikosti masa vyndáme masíčko a dochucujeme pepřem cukrem solí citronovou šťávou a pokud máte domácí rybízovej džem tak pěkně nešetřit. Na konec zahustíme klasika s kváskem a po provaření přelejeme cedníkem a je hotovo

  • Anonym | 29. 11. 2007 18:04

    pujdu na to

  • Tereza Jarčušková | 14. 2. 2007 08:43

    Anonym, bešamel je základná biela omáčka v kuchyni, rovnako zápražka patrí k základom kuchyne, takže autor predpokladá, že to viete. Ak nie, nájdete to všade. Tuku a múky musíte mať toľko, aby ste dostali primerane hustú omáčku. Závisí to od množstva, ktoré chcete pripraviť.

  • Anonym | 13. 2. 2007 15:19

    Aproc tu nemate pomery?Kolik tuku, kolik mouky?

  • Milan Záruba | 9. 7. 2006 15:18

    Já to totiž nepřecedil. :)))))

  • Milan Záruba | 9. 7. 2006 15:17

    Jako spořivý student jsem místo rajčat a protlaku použil klasický levný kečup a bylo to taky moc fajn. :)Akorát to chce opatrně s tím kořením. Dával jsem "přiměřeně" a chvílema to trochu připomínalo svařák. :))Ale jinak je to opravdu dobré ozvláštnění klasické studentské kuchyně.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše Rajská a rajčatová
Ostatní Zálivky a omáčky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Cibule Citron Cukr Hřebíček Mouka Nové koření Pepř mletý Rajčata Rajský protlak Skořice Smetana Tuk
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Pikantní čalamáda

Pikantní čalamáda

Skořicové vafle

Skořicové vafle

Haštalský řízek

Haštalský řízek

Šlehačkový koláč s jablky

Šlehačkový koláč s jablky

Cibulová pizza z listového těsta

Cibulová pizza z listového těsta

Česneková plec

Česneková plec

Kuřecí směs v bramborové kaši

Kuřecí směs v bramborové kaši

Česneková hlíva s těstovinami

Česneková hlíva s těstovinami

Kokosové sušenky

Kokosové sušenky

Doporučujeme

30 minut
Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem

Smažená rýže se zeleninou a krůtím…

20 minut
Dýňová polévka s hruškami

Dýňová polévka s hruškami

40 minut
Houbová omáčka II.

Houbová omáčka II.

40 minut
Lamington

Lamington

30 minut
Topinky se smaženicí

Topinky se smaženicí

40 minut
Nepečený jablkový dort

Nepečený jablkový dort

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

40 minut
Houbový guláš

Houbový guláš

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

400
Chřest ve slanině - smažený, pečený i na gril
Chřest ve slanině -…
80
Zapečený losos s chřestem
Zapečený losos s chřestem
45
Mletá směs se zeleninou a čočkou
Mletá směs se zeleninou…
37
Horké zázvorové smoothie s mrkví
Horké zázvorové smoothie…
37
Houbové rizito (rýže) po našem
Houbové rizito (rýže) po…

Zajímavé články

Ideální moučník do deštivého počasí? Upečte si Dutch baby!
Ideální moučník do deštivého počasí? Upečte si…
Tortilla wrap hack: Naučte se populární trik, jak složit naplněnou tortillu
Tortilla wrap hack: Naučte se populární trik, jak…
Jablečný štrúdl 4x jinak: Výborný je z listového, taženého, pivního i mrkvového těsta
Jablečný štrúdl 4x jinak: Výborný je z listového,…
Brigitte Bardot: Slavná vegetariánka, která obzvlášť miluje jeden koláč
Brigitte Bardot: Slavná vegetariánka, která…
Cookies 4x jinak: Upečte si sladké domácí sušenky, které jsou perfektní k snídani i svačině
Cookies 4x jinak: Upečte si sladké domácí sušenky…
AHA.cz Bavič Petr Novotný: Nehezká slova na adresu odsouzeného syna

Bavič Petr Novotný: Nehezká slova na adresu odsouzeného syna

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Blesk pro ženy Móda z premiéry filmu Franz: Čaputová předvedla stylistické fígle! A kdo ještě zazářil?

Móda z premiéry filmu Franz: Čaputová předvedla stylistické fígle! A kdo ještě zazářil?

Ženy.cz Co si pustit, když venku prší? Podzimní filmy a seriály, které vás zahřejí víc než čaj

Co si pustit, když venku prší? Podzimní filmy a seriály, které vás zahřejí víc než čaj

Blesk.cz Kapela Lucie chystá narozeninové turné: Pro velký zájem přidává další termín

Kapela Lucie chystá narozeninové turné: Pro velký zájem přidává další termín

SportRevue.cz FOTO: Sexy tanečnice z palubovek. Krásky, které rozpalují diváky v NBA

FOTO: Sexy tanečnice z palubovek. Krásky, které rozpalují diváky v NBA

Maminka.cz Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Blesk Horoskopy Co slibují karty pro první podzimní týden? Blesk z čistého nebe pro jedno znamení! A kdo bude krotit vášně?

Co slibují karty pro první podzimní týden? Blesk z čistého nebe pro jedno znamení! A kdo bude krotit vášně?

  • Recepty.cz
  • Rajská omáčka podle maminky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact