• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Napište svůj komentář k receptu

Pusinkovo-ořechový dort se švestkami

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.0
hodnotilo: 8
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
6fotografií
Nahrát fotku
 

Ve Francii, odkud tenhle recept pochází, říkají dortu ze sněhových pusinek s ořechy dacquoise. Lehký ořechový korpus se skvěle doplňuje s vanilkovým krémem a křupavým hořkosladkým karamelem, rozvar ze švestek se postará o originální a ryze podzimní chuť.

Suroviny

12 porce
  • Korpusy
    • 6
      ks bílek 3 x 2 kusy
    • 240
      g cukr krupice 3 x 80 g
    • 30
      g kukuřičný škrob 3 x 10 g
    • 210
      g mleté vlašské ořechy 3 x 70 g
  • Karamelizované ořechy
    • 60
      g vlašské ořechy
    • 100
      g cukr krupice
    • 100
      ml voda
  • Krém
    • 400
      ml smetana ke šlehání
    • 1
      ks vanilkový lusk
    • 500
      g mascarpone
    • 100
      g moučkový cukr
  • Rozvar
    • 400
      g švestky
    • 1
      lžíce třtinový cukr
    • 100
      ml voda

Postup přípravy receptu

1
Dva bílky ušlehejte takřka dotuha, pak postupně přisypávejte adekvátní množství cukru a ušlehejte lesklý, pevný sníh. Nakonec přidejte škrob a už jen krátce prošlehejte. Do sněhové hmoty stěrkou vmíchejte mleté ořechy. Troubu rozehřejte na 160 °C. Na plech v rozích připevněte malým množstvím sněhové hmoty pečicí papír. Doprostřed podle talířku obkreslete kolečko o průměru 20 cm a do kruhu rovnoměrně rozetřete těsto. Plech dejte do trouby, teplotu ihned snižte na 140 °C a pečte hodinu. Stejným způsobem připravte další dva korpusy.

RADA: VIDEO, jak vyšlehat sníh bez bílků

2
Ořechy rozložte na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 6 minut. Pak je nechte na plechu vychladnout. Mezitím připravte karamel. V kastrůlku smíchejte cukr s vodou a za občasného míchání přiveďte k varu. Jakmile začne hnědnout, už cukrovou směs nemíchejte, ale silikonovým štětcem nebo mašlovačkou namočenou ve studené vodě potírejte vnitřní stěnu kastrůlku, díky tomu se v karamelu nebudou tvořit krystaly. Jakmile bude směs zlatohnědá a začne houstnout, odstavte kastrůlek z ohně, na chvilku ponořte jeho dno do studené vody a karamel přelijte přes ořechy. Nechte ho ztuhnout a nalámejte na střepy.
3
Připravte rozvar. Švestky vypeckujte, pár jich pokrájejte na poloviny či čtvrtiny, zbytek nadrobno. Hrst nadrobno pokrájených švestek dejte do kastrůlku, přidejte cukr a vodu. Přiveďte k varu a vařte, dokud se švestky zcela nerozpadnou. Rozmixujte ponorným mixérem a ještě chvíli vařte, aby se tekutina zredukovala a zhoustla na sirupovou konzistenci.
4
Pokračujte krémem. Smetanu ušlehejte dotuha. Vanilkový lusk podélně rozkrojte, vyškrábněte z něj semínka a vmíchejte je do mascarpone. Přidejte cukr, dobře ručně promíchejte a poté po částech vmíchejte šlehačku. Krém přendejte do cukrářského sáčku a uložte do lednice.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak připravit vanilkový extrakt

5
Sestavte dort. Na podnos dejte jeden korpus, na něj naneste třetinu krému a trochu nadrobno pokrájených švestek, pokračujte dalším korpusem, krémem a švestkami. Na poslední korpus naneste krém, ozdobte ho většími kusy švestek a karamelovými střepy s ořechy. Nakonec ho přelijte švestkovým rozvarem.
6
Tipy a triky: 1. Den předem upečte korpusy. Pečte je postupně, každý zvlášť. Na každý korpus si vždy připravte nové těsto. Pokud byste těsto nechali ležet, než se upeče první korpus, sněhová hmota spadne a zřídne. 2. Karamelizované ořechy přípravujte trpělivě a hlídejte moment, kdy začne karamel tuhnout: příliš řídký karamel neztuhne a nepůjde nalámat, příliš tuhý karamel zase nevyteče z hrnce. 3. Dort nesestavujte příliš dopředu, pusťte se do toho až pár hodin před servírováním, korpusy by jinak hodně zvlhly. Hotový dort by se měl konzumovat ještě týž den.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Pavlova se šlehačkou a jahodami

Pavlova se šlehačkou a jahodami

Pavlova s granátovým jablkem a sušenými malinami

Pavlova s granátovým jablkem a…

Pavlova s amarreto krémem

Pavlova s amarreto krémem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Dorty FOOD
Pečení Šlehání Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílek Cukr krupice Kukuřičný škrob Mascarpone Mleté vlašské ořechy Moučkový cukr Smetana ke šlehání Švestky Třtinový cukr Vanilkový lusk Vlašské ořechy Voda

Pavlova nadýchaná, jak baletní sukně

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Čokoládová pěna

Čokoládová pěna

Slavnostní bramborová kaše

Slavnostní bramborová kaše

Houbový kuba II.

Houbový kuba II.

Píchaná buchta

Píchaná buchta

Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.

Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.

Cuketové špekáčky

Cuketové špekáčky

Krowky

Krowky

Česneková pomazánka z červené řepy a nivy

Česneková pomazánka z červené řepy a…

Řízky z hlívy

Řízky z hlívy

Doporučujeme

50 minut
Francouzské brambory s pórkem

Francouzské brambory s pórkem

50 minut
Šakšuka v praprikách

Šakšuka v praprikách

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

30 minut
Ostružiny s mandlovou drobenkou

Ostružiny s mandlovou drobenkou

80 minut
Ratatouille

Ratatouille

80 minut
Cuketová bábovka

Cuketová bábovka

40 minut
Kuřecí prsa Caprese

Kuřecí prsa Caprese

40 minut
Krémová polévka s fazolkami a koprem

Krémová polévka s fazolkami a koprem

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Pavlova nadýchaná, jak baletní sukně

Poslední sledované recepty

542
Drobenkový kakaový koláč s tvarohem
Drobenkový kakaový koláč…
43
Tvarohové knedlíky s jakýmkoliv ovocem II.
Tvarohové knedlíky s…
25
Zapečené brambory s kuřecím masem
Zapečené brambory s…
25
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
23
Kuřecí prsa Caprese
Kuřecí prsa Caprese

Zajímavé články

Jak ještě zužitkovat rajčata? Vyrobte z nich místo kečupu výbornou omáčku nejen na těstoviny
Jak ještě zužitkovat rajčata? Vyrobte z nich…
Štrúdl je lahůdka! S receptem od Laďky Něrgešové ho zvládnete jedna báseň
Štrúdl je lahůdka! S receptem od Laďky Něrgešové…
Zažijte hvězdy F.O.O.D. pikniku
Zažijte hvězdy F.O.O.D. pikniku
Aronie je trpká, ale velmi zdravá: Tipy, jak ji využít v kuchyni, aby vám chutnala
Aronie je trpká, ale velmi zdravá: Tipy, jak ji…
Máte velkou úrodu rajčat? 3 recepty, jak je uchovat na zimu
Máte velkou úrodu rajčat? 3 recepty, jak je…
AHA.cz Kate vyděsila svým vzhledem: NEMOC SE VRÁTILA

Kate vyděsila svým vzhledem: NEMOC SE VRÁTILA

Mimibazar Královna pozdního léta: Vše, co jste nevěděli o švestkách

Královna pozdního léta: Vše, co jste nevěděli o švestkách

Dáma.cz Která znamení by spolu neměla chodit, a už vůbec ne žít? Těmto to nebude fungovat!

Která znamení by spolu neměla chodit, a už vůbec ne žít? Těmto to nebude fungovat!

Blesk pro ženy Trendy podzimní šaty podle stylistky: Které jsou kritické k postavě a co jí naopak lichotí?

Trendy podzimní šaty podle stylistky: Které jsou kritické k postavě a co jí naopak lichotí?

Ženy.cz 7 maličkostí, které mě zaručeně vytočí. Máte to stejně?

7 maličkostí, které mě zaručeně vytočí. Máte to stejně?

Blesk.cz Hvězdní šéfkuchaři »na nože«? Punčochář o Pohlreichovi: Za tohle mě asi zabije, ale…

Hvězdní šéfkuchaři »na nože«? Punčochář o Pohlreichovi: Za tohle mě asi zabije, ale…

SportRevue.cz Hašan a spol. Toto je 8 nejlepších brankářů v historii světového hokeje

Hašan a spol. Toto je 8 nejlepších brankářů v historii světového hokeje

Maminka.cz Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Blesk Horoskopy Zdravotní problémy podle horoskopu: Jaké bylinky se hodí pro jednotlivá znamení zvěrokruhu?

Zdravotní problémy podle horoskopu: Jaké bylinky se hodí pro jednotlivá znamení zvěrokruhu?

Další doporučené recepty:

Punčové řezy pí Marečkové
Punčové řezy pí Marečkové
Punčový řez
Punčový řez
Pupáky
Pupáky
Pusinkový pohár s ovocem
Pusinkový pohár s ovocem
Pusinky s kávovým krémem
Pusinky s kávovým krémem
Quesadilla s kuřecím masem a koriandrovou smetanou
Quesadilla s kuřecím masem a…
  • Recepty.cz
  • Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact