Pudinkové cukroví je v mnoha rodinách stálicí ve vánočním sladkém repertoáru. Jeho kouzlo spočívá v nahrazení části mouky pudinkovým práškem, který těstu dodá příjemnou vůni a hlavně dokonalou texturu, takže se cukroví doslova rozplývá na jazyku.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme moučkový cukr, pudinkový prášek a prášek do pečiva a promícháme. Pak přidáme máslo nakrájené na kostičky a vejce a rukama vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu odpočinout alespoň dvě hodiny, ideálně do druhého dne.
Pokud použijeme strojek, vyndáme vždy část těsta z lednice, protlačíme ho pomocí strojku a vytváříme různé tvary (proužky, esíčka, věnečky...). Případně můžeme těsto klasicky vyválet na lehce pomoučeném válu na plát a vykrojit z něj různé tvary. Kousky těsta rozložíme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme 10-12 minut, jen dokud cukroví nezačne lehce růžovět.
3
Upečené cukroví necháme vychladnout a pak kousky po dvou spojíme marmeládou, jedním koncem je namočíme do čokolády rozehřáté ve vodní lázni, položíme na mřížku nebo alobal a necháme ztuhnout.
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ ŠLEHAČKOVÉHO CUKROVÍ:
• Těsto se trhá a lepí: Těsto je nutné zpracovat rychle a krátce a všechny ingredience, zejména máslo a vejce, musí být studené, právě vytažené z lednice. I při tvarování cukroví je nutné postupovat rychle, proto si vždy oddělte jen menší část těsta, kterou rychle zpracujete. Pokud těsto zteplá, dejte ho na chvíli zpět do lednice.
• Slepené cukroví je rozmočené: Příčinou bývá použití moc řídké marmelády nebo slepení cukroví ve chvíli, kdy ještě není úplně vychladlé.
5
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK:
• Křehkost cukroví je přímo úměrná podílu škrobu. Některé recepty používají až 4 sáčky vanilkového pudinku (140 g) na 300 g mouky. Vyšší poměr škrobu k mouce zajistí extrémní křehkost.
• Pro dosažení ještě jemnější a bohatší textury lze nahradit část hladké mouky (až 50 g) jemně mletými mandlemi nebo lískovými oříšky.
• Místo celého vejce můžete do těsta přidat dva žloutky. Zvýší se tím podíl tuku a cukroví bude jemnější a křehčí.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
All
|16. 11. 2010 17:06
Vánoce se blíží,jdu do toho. :-|
Božena Nová
|16. 12. 2008 12:40
Opravdu perfektní. Právě jsem vyzkoušela. S těstem se dobře pracuje a drží tvar po upečení. Dávám za 1!
Anonym
|12. 12. 2007 12:32
Nejlepší ze všech !!Poslepované banánky srovnám na tác,u rozehřáté sáčkové polevy ustřihnu růžek, a tenkou linkou přejedu několikrát všechny banánky, vypadá to moc hezky, brzy to i zaschne. Taky jsem ráda, že u tohoto cukroví nezůstávají bílky :-)))) , autorce šlapu na paty, letos dělám z kila a půl, příští rok skóre určitě vyrovnám !!Díky za výborný recept.
Zdena z JM
|29. 12. 2006 10:30
Výborný recept.S těstem se krásně pracuje a v troubě si cukroví udrží tvar,ani trochu se nerozteče.Zařazuji do oblíbených a dávám 1.
borievka .
|18. 12. 2006 21:29
Z dávky som upiekla dva druhy pečiva.Vykrajované srdiečka som naplnila orechovým krémom.Z druhej polovice som na mlynčeku s násadou urobila obdlžníčky, naplnila ríbezľovým džemom a dopoly namočila do čokolády.S cestom sa vynikajúco pracovalo je chutné a voňavé,ja som ho ešte prilepšila 2 lyžicami rumu.
Anonym
|15. 12. 2006 07:22
Cukroví jsem upekla před 2 týdny a zpočátku se mi zdálo dost tuhé. Včera jsem ho zdobila a je nádherně rozleželé. Navíc těsto výborně drží tvar, dají se dělat velmi hezké tvary, které se pečením vůbec nerozjedou, jako některé jiné stříkané cukroví.
Anonym
|28. 11. 2006 07:44
Také nemám strojek a nechce se mi za něj utrácet. Nešlo by těsto místo strojkem vytlačovat "pistolí" s širší trubičkou? Samozřejmě by těsto muselo být změklé.
Ester S.
|14. 11. 2006 15:36
Cukroví je naozaj výborné, nakoniec som cesto tiež spracovala ručne, tak jak pani Eva O. píše "ušoulat rohlíčky" :) Fakt je to výborné, dávam si to ku kafíčku, myslím, že do Vianoc ani nevydrží :-))
Monika2
|28. 10. 2006 18:00
Toto cukroví jsem dělala porvé asi před 5 lety a stalo se tradicí. Já těsto vyválím a vykrajuji, hotové slepujeme marmeládou.
Jana Tomčíková
|28. 10. 2006 16:12
Sašo, dělám přes obyčejný mlýnek s nástavcem, na který se připevňují různě tvarované otvory, podle toho, jaký má mít cukroví tvar.Myslím, že by to mělo být k dostání v domácích potřebách.Stojí za to, si tohle koupit, protože pečení cukroví je pak opravdu rychlovka.
Saša
|28. 10. 2006 13:53
To je jaký strojek?Dekuji
Ester S.
|27. 10. 2006 10:02
Takze toto su vlastne nase oblubene "bananky", co si kupujeme v cukrarni. Dakujem, tiez mi to chybalo do zbierky, tiez to vyskusam.Som zvedava, kolko toho bude?!
Tereza Jarčušková
|26. 10. 2006 14:46
Majka, na Slovensku je to napr. Cera, Omega. Je to napísané na obale, že sa jedná o stopercentný tuk.
maja
|26. 10. 2006 12:51
prosím Vás, aký je to 100 % turk ?
Iveta Šulcová
|26. 10. 2006 12:36
všechno cukroví peču asi na 160°C,jen pár minutek,opravdu jen tak do růžova.Když se vyndavají z plechu,jsou jakoby měkké,ale jen co vychladnou,jsou výborné
Eva O.
|26. 10. 2006 12:15
Vloni jsem toto cukroví dělala poprvé - recept jsem našla v hrníčkové kuchařce - nevím jestli je stejný, ale něco podobného to bude, a dělala jsem z něho rohlíčky. Takže Sylvo, pokud nemáte strojek, zkuste "ušoulat" rohlíčky. Po upečení jsem je také slepovala marmeládou a máčela konce do čokolády. Moc dobré.
Syvla
|26. 10. 2006 09:08
Bohužel nemám strojek, nelze zpracovat jinak?
Květa
|26. 10. 2006 07:42
Jsou jako banánky z obchodu? Na kolik stupňů a jak dlouho mám péct. Díky
Lucie Harcová
|26. 10. 2006 06:52
Tak tenhle recept mi scházel do vánoční sbírky :-) Moje zlatíčka nejvíce upřednostňují cukroví lepené marmeládou, myslím, že tohle bude mít úspěch!Určitě upeču a dám vědět, jak se dílko zdařilo. Díky.
Dana
|26. 10. 2006 06:45
Jen se chci zeptat na chuť tohoto cukroví. Kdysi jsem dělala také něco ze "suchého pudinku" a jeho chuť mi ve výsledku vadila takovým "drhnutím" na jazyku. Ráda bych vyzkoušela, cukroví ze strojku se dělá báječně.
jana
|25. 10. 2006 20:23
Ja do tohoto těsta přidávám ještě jeden celý prášek do pečiva. Rodina to taky miluje, jen nenamáčím konce, yale dělám čokoládou cikcaky -vypadá to bezvadně a je rychlejší. A pro zasmání: jednou jsem si tohle těsto zadělala a pak se něco stalo a nemohla jsem péct, zkrátka bylo v lednici déle než měsíc a banánky byly eňo ňuno stejně.
helenus
|25. 10. 2006 11:37
u nás sa toto pečivo volá "mlynkové rožky" a je naším typickým vianočným pečivom. je z neho dosť kusov. dobré je nechať tyčinky odležať, aby nažili džemom a čokoládou. na plech odporúčam klásť tyčinky trochu od seba, lebo pri pečení zväčšia svoj objem.
Jaroslava Oumarová
|25. 10. 2006 10:30
A jéje, už nám začíná předvánoční šílenství?:-))) To já tedy ještě měsíc počkám...Ale tohle cukroví peču taky a je dobré, křehké:-)