• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
2.3
hodnotilo: 3
doba přípravy: 55 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 150
      g zelená čočka nebo hnědá
    • 300
      ml studená voda
    • 2
      lžíce olivový olej

Postup přípravy receptu

1
Přebranou čočku namočit, 27 hodin v létě, 32 hodin v zimě, před dušením ve větší sklenici (nabude na objemu asi 3x) do 300 ml vody. Pro klíčení čočky bude potřeba asi 2x tolik místa nad úrovní suché čočky. Po celou dobu intenzivního namáčení musí být čočka ponořená. Po 20 minutách slít nadbytečnou vodu, ponechat pouze na dně do výšky zrn čočky. Umístit na světlé místo do stínu, mimo přímé světlo.
2
První den nechat na světle 10-12 hodin (v létě kratší dobu, v zimě v teplé místnosti se světlem), včetně doby namočení. Druhý den také 10 - 12 hodin na světle mimo slunečního. Celková doba určuje délku klíčků čočky 3 - 5 mm. Kdo chce delší klíčky, může ponechat i déle.
3
Dolévat jen 2 lžíce vody, aby spodní vrstva nebyla trvale ponořená ve vodě. Uzavřít sklenici pevně víčkem, otočit sklenici skoro vodorovně - hlídat hladinu vody dole. Pomalým otáčením sklenice kolem podélné osy postupně navlhčit čočku. Dostatek vody je znát podle nalepené čočky na stěnách sklenice. Po navlhčení opět uvolnit víčko a ponechat na sklenici. Při viditelných klíčcích požadované délky slít zbytek vody, není potřeba, pokud bylo postupné navlhčování.
4
V hrnci se silným dnem nebo na teflonové pánvi (na smaltované pánvi se připaluje) rozehřát olej. Po nasypání čočky bez vody rozprostřít do rovné vrstvy. Přiklopit pokličkou. Zahřát na mírném ohni, je slyšitelné jako slabé zvuky syčení ode dna pánve. Prohazovat během ohřívání. Začátek dušení trvá 10 - 15 minut podle materiálu nádoby. Při slabě slyšitelném zvuku ponechat s pokličkou dusit 30-35 minut - po 6 - 8 minutách vyklepat vysráženou páru z pokličky (2 - 3x), jinak by byla čočka spíš vařená než dušená. Vrstvu čočky opatrně prohazovat ode dna z kraje ke středu, aby byly jednotlivé vrstvy promíchané, obalené olejem, a postupně blíže ke zdroji tepla.
5
Konečnou úpravu čočky lze poznat podle rozmazaných dušených zrn čočky na kuchyňské lžíci při prohazování vrstev, nebo první připálené čočky, podle materiálu nádoby. Kontrolně posoudit skusem. Při nedostatečné tepelné úpravě mírně divné pocity při zažití. Lze jíst teplé i studené (samovolně ohřáté na pokojovou teplotu).
6
Poznámka autora receptu Pro správně vyvážené poměry živin při trávení zajíst krajícem chleba nebo moučnou plackou. Čočka vyklíčí i po navlhčení jen ráno a večer. Namočení čočky závisí na dodavateli a sklizni, rozlišit měkkou nebo tvrdší po tepelné úpravě. Podle toho zvolit další dobu celého namočení čočky. Hlavní výhoda klíčení ve sklenici je snazší manipulace, snadné navlhčení, nehrozí nebezpečí zahnívání.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Pučálka s opečenou slaninou

Pučálka s opečenou slaninou

Ovesné placky prosté, základní recept

Ovesné placky prosté, základní recept

Fufu-ovesný valoun, základní recept

Fufu-ovesný valoun, základní recept

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Luštěniny Čočka
Restování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Olivový olej Studená voda Zelená čočka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Telecí perkelt

Telecí perkelt

Meruňkové knedlíky po lechtalsku

Meruňkové knedlíky po lechtalsku

Kastrůlkové ražniči

Kastrůlkové ražniči

Kuře po francouzsku

Kuře po francouzsku

Cuketa na orientální způsob

Cuketa na orientální způsob

Tymiánové kuře s rajčaty a smetanou

Tymiánové kuře s rajčaty a smetanou

Smetanové maso na paprice s bramborem - pečené

Smetanové maso na paprice s bramborem…

Nepečené BeBe řezy

Nepečené BeBe řezy

Pečené kuře s čočkou beluga

Pečené kuře s čočkou beluga

Doporučujeme

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

30 minut
Americké lívance

Americké lívance

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

45 minut
Čevabčiči

Čevabčiči

30 minut
Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní

Bramborový salát s čočkou a pečenou…

50 minut
Kulajda

Kulajda

55 minut
Jablečná buchta

Jablečná buchta

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

394
Cuketové hranolky
Cuketové hranolky
177
Bezmasá směs z portobella
Bezmasá směs z portobella
64
Žloutkové řezy jako vánek
Žloutkové řezy jako vánek
51
Červená řepa se zelím
Červená řepa se zelím
38
Cuketové placičky s žervé
Cuketové placičky s žervé

Zajímavé články

Tak trochu jiný chleba: Jak na indický naan, francouzský fougasse nebo italskou focacciu
Tak trochu jiný chleba: Jak na indický naan,…
Jak snadno usušit švestky v troubě? Trpělivost se vyplatí, odměnou vám bude opravdová lahůdka
Jak snadno usušit švestky v troubě? Trpělivost se…
Od pondělí do pátku: Rychlé a lehké večeře s vůní podzimu
Od pondělí do pátku: Rychlé a lehké večeře s vůní…
Školní svačiny podle Margit Slimákové: Tipy a rady, aby dětem chutnaly a neskončily v koši
Školní svačiny podle Margit Slimákové: Tipy a…
Dorty jako malované? Omyl! Tyto jsou opravdu malované a ještě si na nich pochutnáte!
Dorty jako malované? Omyl! Tyto jsou opravdu…
AHA.cz Tajemství vyzrazeno! Kubelková odhalila pravdu o Brzobohaté

Tajemství vyzrazeno! Kubelková odhalila pravdu o Brzobohaté

Mimibazar Silná imunita bez stresu: 5 ověřených tipů pro zdraví celé rodiny

Silná imunita bez stresu: 5 ověřených tipů pro zdraví celé rodiny

Dáma.cz Bylinky podle horoskopu: Které rostliny prospívají vašemu znamení?

Bylinky podle horoskopu: Které rostliny prospívají vašemu znamení?

Blesk pro ženy Robert Redford: V posteli byl nejlepší, ze všeho nejvíce miloval ale samotu!

Robert Redford: V posteli byl nejlepší, ze všeho nejvíce miloval ale samotu!

Ženy.cz Krize středního věku? Muži jsou borci a ženy trapné, ale proč?

Krize středního věku? Muži jsou borci a ženy trapné, ale proč?

Blesk.cz Smutek hvězd po smrti Redforda (†89):  Pocta legendě i zlomené srdce

Smutek hvězd po smrti Redforda (†89): Pocta legendě i zlomené srdce

SportRevue.cz FOTO: Pro šmíráky. 28 sexy (ex)sportovkyň, které můžete sledovat na Twitteru

FOTO: Pro šmíráky. 28 sexy (ex)sportovkyň, které můžete sledovat na Twitteru

Maminka.cz Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Blesk Horoskopy Co se děje po smrti? 7 věcí, které jste o reinkarnaci možná nevěděli

Co se děje po smrti? 7 věcí, které jste o reinkarnaci možná nevěděli

Další doporučené recepty:

Ptáčky z telecího s krupicovými noky
Ptáčky z telecího s krupicovými noky
Ptáčky ze sardelky
Ptáčky ze sardelky
Pučálka s opečenou slaninou
Pučálka s opečenou slaninou
Puding s chia semínky a pomerančem
Puding s chia semínky a pomerančem
Puding s ostružinami a piškoty
Puding s ostružinami a piškoty
Pudingové kostky jinak
Pudingové kostky jinak
  • Recepty.cz
  • Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact