• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Přesňáky s mákem
Napište svůj komentář k receptu

Přesňáky s mákem

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.7
hodnotilo: 25
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Přesňáky s mákem
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Těsto
    • 750
      g brambory vařené ve slupce
    • 100
      g hrubá mouka
    • 100
      g krupice
    • 1
      ks vejce
    • 0,25
      lžička sůl
  • Na posypání
    • 100
      g mák mletý
    • 100
      g moučkový cukr
  • Na pomazání
    • sádlo rozpuštěné

Postup přípravy receptu

1
Brambory jemně nastrouháme a smícháme s moukou, krupicí, solí a vejcem. Těsto musí být poddajné aby se dobře válelo, ale nesmí se míchat dlouho, aby nezřídlo. Utvoříme bochánky, které tence vyválíme na velikost pánve a opékáme na sucho po obou stranách, až se začnou tvořit tmavší puchýře.
2
Každou placku potřeme sádlem, posypeme mákem a cukrem a zamotáme. Podáváme teplé například s bílou kávou.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Koláč s nemletým mákem, ovocem a drobenkou

Koláč s nemletým mákem, ovocem a…

Škubánky s mákem

Škubánky s mákem

Bramborové šišky / noky (nejen) s mákem

Bramborové šišky / noky (nejen) s…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Luba | 30. 1. 2016 10:21

    Též se s nimi občas vrátíme do hluboké minulosti. Je to prosté a dobré jídlo.

  • zuzana | 18. 2. 2014 08:18

    Tohle jídlo miluju a taky dělám.Jenom tam nedávám vajíčko a hrubou mouku,ale hladkou T650. ;-)

  • Zdeňka Raindlová | 4. 5. 2013 15:36

    Znám tento pokrm z dob svého dětství, ale pod jiným názvem - inu nepocházím z Moravy ;-). Sama jsem ho ale nikdy nedělala, teď se dívám na ingredience a říkám si - nechybí náhodou u všeho ještě jedna nula? Přece se to nedá vyrobit z 10 gramů mouky! ;-)

  • cenkak
    cenkak | 9. 4. 2013 09:45

    Vdolky v troubě 1kg hladké nebo polohrubé mouky 50-100g ruku - např. rama 60g cukr krupice 1 žloutek 40g droždí 1/2-1/3 mléka 1 lžička soli. Nejlépe do větší mísy dáme mouku, doprostřed uděláme důlek. Do důlku žloutek, cukr a droždí. Po okraji posypeme solí. Vlážné mléko částečně vlijeme a začneme propracovávat vařečkou. Množství mléka odhadujeme podle konzistence těsta. Těsto se nemá lepit na okraje mísy ani na vařečku, ale nesmí být tuhé. Na hodinu dáme těsto na teplé místo kynout. Po té děláme malé kuličky v dlani, které rozplácneme a položíme na vál, který je posypaný moukou. Vdolky na vále necháme cca 15-20 minut dokynout. Vkládáme na plech, kde je potřeme mlékem v kterém je cukr. Pečeme dozlatova.

  • Alena | 21. 3. 2013 20:18

    U nás doma se vždy dělaly z hladké mouky, potíraly sádlem a dávaly na sebe do hrnce, aby byly teplé a byly krásně měkké. Jedli jsme je i samotné k bramborové polévce. Nemáte recept na vdolky pečené nasucho v troubě?

  • Jarda | 21. 6. 2012 11:25

    Když jsem byl ještě malý kluk, tak je dělávala moje babička ve Staré Břeclavi. Byla to pochoutka, která se dělala často i u nás doma v Brně. Maminku jsme museli ale ukecávat, protže to byla práce, ale vždycky toho byla plná mísa a dojídaly se už studené. I tak byly senzační. Dnes jsem sám děda a už mnoho let daleko od Moravy, ale po letech jsem se rozhodl si je udělat podle receptu, který jsem si pamatoval. Pro jistotu jsem si to pouze připomenul výše uvedeným receptem, který je stejný. U nás ve Švýcarsku se dá koupit pouze hladká mouka a krupice, tak jsem byl zvědav, jestli to vůbec vyjde. Pekl jsem je na panvicích, potřel máslem, sádlo se tady na nic nepoužívá a posypal mákem, jako tenkrát doma. Na chvíli jsem je přikryl folií, aby změkly a nezklamal jsem se. Byly tak dobré, jako od babičky a bylo jich tolik, že jsem jich několik i rozdal sousedovi. Nikdy v životě něco takového nejedl.

  • Majka | 9. 5. 2012 10:45

    Je to delikatesa,jen ty brambory je lépe uvařit den předem.

  • Maruška | 28. 2. 2012 18:56

    taky děláme.. ale místo sádla je potíráme rozpuštěným máslem... a místo posypávání mákem si dám do hrnce umletý mák, zředíme troškou mléka, ocukrujeme, přidám trošku skořice pro vůni., mírně povaříme a ještě teplou směsí potíráme placičky a zamotáme... připíjíme vychlazené mléko. :-)

  • anina | 1. 2. 2012 16:27

    dělám taky, mazané povidlama a sypané mákem. Nejvíc šmakujou vnoučatům. :-)

  • Miroslava Severová | 14. 12. 2009 11:15

    Taky děláme, i když ted nějak dlouho ne. Já je mám ráda potřené povidlama a k tomu bílé kafe.

  • Ivana Samcová | 13. 12. 2009 18:11

    Tak tyto placky miluju jen tak nasucho. Jsou vynikající. Teta je dělává na tálech, my kamna nemáme, ale máme velkou "pizza pánev" (vypadá jako hodně přerostlá remoska) a mamka je dělává na ní, vůbec se nemastí, prostě jako na kamnech. Velká mňamka.

  • Pája S | 13. 12. 2009 16:09

    Bramborové placky s mákem.Teď už jen kamna na kterých se to peklo jedna báseň.Mňamka.:-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Sladká jídla Nejlepší dezerty Brambory
Pokrmy Moučníky Sladké Z brambor Oběd Večeře Pečení Vegetariáni Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Hrubá mouka Krupice Mák mletý Moučkový cukr Sádlo Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zbojnické kotlety

Zbojnické kotlety

Kuře v pivní omáčce

Kuře v pivní omáčce

Jidášky našich babiček

Jidášky našich babiček

Velikonoční mazanec bez vajec

Velikonoční mazanec bez vajec

Tvarohovo-višňový závin

Tvarohovo-višňový závin

Vídeňská cibulka

Vídeňská cibulka

Banánový dortík s kakaem

Banánový dortík s kakaem

Vláčné mrkvové taštičky

Vláčné mrkvové taštičky

Švestkové šátečky s povidly

Švestkové šátečky s povidly

Doporučujeme

25 minut
Houbová frittata s rajčaty

Houbová frittata s rajčaty

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

50 minut
Ostružinový koláč s broskvemi

Ostružinový koláč s broskvemi

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

20 minut
Tabouleh

Tabouleh

Zapečená plněná rajčata

Zapečená plněná rajčata

80 minut
Bublanina s ostružinami

Bublanina s ostružinami

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

10 minut
Šopský salát

Šopský salát

Poslední sledované recepty

61
Chřest ve slanině - smažený, pečený i na gril
Chřest ve slanině -…
48
Rýže s mletým hovězím z bambusového sítka
Rýže s mletým hovězím z…
46
(nejen) Vepřová játra na cibuli a slanině
(nejen) Vepřová játra na…
29
Kuřecí prsa na kari se smetanou
Kuřecí prsa na kari se…
29
Ostružinový koláč s broskvemi
Ostružinový koláč s…

Zajímavé články

Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný recept, který zvládnete i bez váhy a může být pokaždé jiný
Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný…
Recepty z hrušek nasladko i naslano, které vás ohromí
Recepty z hrušek nasladko i naslano, které vás…
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická bomba doslova nakopne imunitu
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická…
Jablečný koláč podle babičky Blaženky: 100 let starý recept je sázka na jistotu
Jablečný koláč podle babičky Blaženky: 100 let…
Kvíz: Kolik toho (ne)víte o rajčatech? Otestujte se!
Kvíz: Kolik toho (ne)víte o rajčatech? Otestujte…
AHA.cz Luďan z MOSTu! sundal teplákovku a... Z Hofmanna je drsňák

Luďan z MOSTu! sundal teplákovku a... Z Hofmanna je drsňák

Mimibazar Tip na stylové zakončení prázdnin: Den plný zážitků pro celou rodinu

Tip na stylové zakončení prázdnin: Den plný zážitků pro celou rodinu

Dáma.cz Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Blesk pro ženy Podzimní trendy podle stylistky: Které budou slušet všem ženám a co může přidávat kila?

Podzimní trendy podle stylistky: Které budou slušet všem ženám a co může přidávat kila?

Ženy.cz Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Blesk.cz Zdeněk Pohlreich otevřeně promluvil: Překvapivé následky rozvodu!

Zdeněk Pohlreich otevřeně promluvil: Překvapivé následky rozvodu!

SportRevue.cz 35 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

35 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

Maminka.cz Od kdy může mít dítě v autě jen podsedák? Nepospíchejte, tohle vás nejspíš překvapí

Od kdy může mít dítě v autě jen podsedák? Nepospíchejte, tohle vás nejspíš překvapí

Blesk Horoskopy Ideální zaměstnání podle zvěrokruhu: Štíři patří na patologii, Lvům vyhovuje svobodné povolání. A co vám?

Ideální zaměstnání podle zvěrokruhu: Štíři patří na patologii, Lvům vyhovuje svobodné povolání. A co vám?

Další doporučené recepty:

Přátelské kotletky
Přátelské kotletky
Překvapení v tortile
Překvapení v tortile
Přepuštěné máslo ghí
Přepuštěné máslo ghí
Přesnídávka s jablky a meruňkami
Přesnídávka s jablky a meruňkami
Přesnídávka s ovocem a cuketou
Přesnídávka s ovocem a cuketou
Přesnídávkový rajčatový salát
Přesnídávkový rajčatový salát
  • Recepty.cz
  • Přesňáky s mákem
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact