• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Přesňáky s mákem
Napište svůj komentář k receptu

Přesňáky s mákem

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.7
hodnotilo: 25
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Přesňáky s mákem
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Těsto
    • 750
      g brambory vařené ve slupce
    • 100
      g hrubá mouka
    • 100
      g krupice
    • 1
      ks vejce
    • 0,25
      lžička sůl
  • Na posypání
    • 100
      g mák mletý
    • 100
      g moučkový cukr
  • Na pomazání
    • sádlo rozpuštěné

Postup přípravy receptu

1
Brambory jemně nastrouháme a smícháme s moukou, krupicí, solí a vejcem. Těsto musí být poddajné aby se dobře válelo, ale nesmí se míchat dlouho, aby nezřídlo. Utvoříme bochánky, které tence vyválíme na velikost pánve a opékáme na sucho po obou stranách, až se začnou tvořit tmavší puchýře.
2
Každou placku potřeme sádlem, posypeme mákem a cukrem a zamotáme. Podáváme teplé například s bílou kávou.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Koláč s nemletým mákem, ovocem a drobenkou

Koláč s nemletým mákem, ovocem a…

Škubánky s mákem

Škubánky s mákem

Bramborové šišky / noky (nejen) s mákem

Bramborové šišky / noky (nejen) s…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Luba | 30. 1. 2016 10:21

    Též se s nimi občas vrátíme do hluboké minulosti. Je to prosté a dobré jídlo.

  • zuzana | 18. 2. 2014 08:18

    Tohle jídlo miluju a taky dělám.Jenom tam nedávám vajíčko a hrubou mouku,ale hladkou T650. ;-)

  • Zdeňka Raindlová | 4. 5. 2013 15:36

    Znám tento pokrm z dob svého dětství, ale pod jiným názvem - inu nepocházím z Moravy ;-). Sama jsem ho ale nikdy nedělala, teď se dívám na ingredience a říkám si - nechybí náhodou u všeho ještě jedna nula? Přece se to nedá vyrobit z 10 gramů mouky! ;-)

  • cenkak
    cenkak | 9. 4. 2013 09:45

    Vdolky v troubě 1kg hladké nebo polohrubé mouky 50-100g ruku - např. rama 60g cukr krupice 1 žloutek 40g droždí 1/2-1/3 mléka 1 lžička soli. Nejlépe do větší mísy dáme mouku, doprostřed uděláme důlek. Do důlku žloutek, cukr a droždí. Po okraji posypeme solí. Vlážné mléko částečně vlijeme a začneme propracovávat vařečkou. Množství mléka odhadujeme podle konzistence těsta. Těsto se nemá lepit na okraje mísy ani na vařečku, ale nesmí být tuhé. Na hodinu dáme těsto na teplé místo kynout. Po té děláme malé kuličky v dlani, které rozplácneme a položíme na vál, který je posypaný moukou. Vdolky na vále necháme cca 15-20 minut dokynout. Vkládáme na plech, kde je potřeme mlékem v kterém je cukr. Pečeme dozlatova.

  • Alena | 21. 3. 2013 20:18

    U nás doma se vždy dělaly z hladké mouky, potíraly sádlem a dávaly na sebe do hrnce, aby byly teplé a byly krásně měkké. Jedli jsme je i samotné k bramborové polévce. Nemáte recept na vdolky pečené nasucho v troubě?

  • Jarda | 21. 6. 2012 11:25

    Když jsem byl ještě malý kluk, tak je dělávala moje babička ve Staré Břeclavi. Byla to pochoutka, která se dělala často i u nás doma v Brně. Maminku jsme museli ale ukecávat, protže to byla práce, ale vždycky toho byla plná mísa a dojídaly se už studené. I tak byly senzační. Dnes jsem sám děda a už mnoho let daleko od Moravy, ale po letech jsem se rozhodl si je udělat podle receptu, který jsem si pamatoval. Pro jistotu jsem si to pouze připomenul výše uvedeným receptem, který je stejný. U nás ve Švýcarsku se dá koupit pouze hladká mouka a krupice, tak jsem byl zvědav, jestli to vůbec vyjde. Pekl jsem je na panvicích, potřel máslem, sádlo se tady na nic nepoužívá a posypal mákem, jako tenkrát doma. Na chvíli jsem je přikryl folií, aby změkly a nezklamal jsem se. Byly tak dobré, jako od babičky a bylo jich tolik, že jsem jich několik i rozdal sousedovi. Nikdy v životě něco takového nejedl.

  • Majka | 9. 5. 2012 10:45

    Je to delikatesa,jen ty brambory je lépe uvařit den předem.

  • Maruška | 28. 2. 2012 18:56

    taky děláme.. ale místo sádla je potíráme rozpuštěným máslem... a místo posypávání mákem si dám do hrnce umletý mák, zředíme troškou mléka, ocukrujeme, přidám trošku skořice pro vůni., mírně povaříme a ještě teplou směsí potíráme placičky a zamotáme... připíjíme vychlazené mléko. :-)

  • anina | 1. 2. 2012 16:27

    dělám taky, mazané povidlama a sypané mákem. Nejvíc šmakujou vnoučatům. :-)

  • Miroslava Severová | 14. 12. 2009 11:15

    Taky děláme, i když ted nějak dlouho ne. Já je mám ráda potřené povidlama a k tomu bílé kafe.

  • Ivana Samcová | 13. 12. 2009 18:11

    Tak tyto placky miluju jen tak nasucho. Jsou vynikající. Teta je dělává na tálech, my kamna nemáme, ale máme velkou "pizza pánev" (vypadá jako hodně přerostlá remoska) a mamka je dělává na ní, vůbec se nemastí, prostě jako na kamnech. Velká mňamka.

  • Pája S | 13. 12. 2009 16:09

    Bramborové placky s mákem.Teď už jen kamna na kterých se to peklo jedna báseň.Mňamka.:-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Sladká jídla Nejlepší dezerty Brambory
Pokrmy Moučníky Sladké Z brambor Oběd Večeře Pečení Vegetariáni Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Hrubá mouka Krupice Mák mletý Moučkový cukr Sádlo Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

Tvarohová štola s rozinkami

Tvarohová štola s rozinkami

Velikonoční perníčky - hned měkké

Velikonoční perníčky - hned měkké

Kakaová bábovka

Kakaová bábovka

Čínské rizoto

Čínské rizoto

Krevety s rýžovými nudlemi

Krevety s rýžovými nudlemi

Volarské tvarohové koláčky

Volarské tvarohové koláčky

Chřestová polévka

Chřestová polévka

Rybízový nepečený dort

Rybízový nepečený dort

Doporučujeme

15 minut
Řecký salát s cizrnou

Řecký salát s cizrnou

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

35 minut
Kapie plněné kuřecím masem

Kapie plněné kuřecím masem

30 minut
Ostružiny s mandlovou drobenkou

Ostružiny s mandlovou drobenkou

80 minut
Ratatouille

Ratatouille

40 minut
Krémová polévka s fazolkami a koprem

Krémová polévka s fazolkami a koprem

80 minut
Cuketová bábovka

Cuketová bábovka

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

139
Dortový korpus pro začátečníky
Dortový korpus pro…
42
Nové brambory s česnekovým máslem a sýrovým dipem
Nové brambory s…
41
Cuketo-kokosový zákusek
Cuketo-kokosový zákusek
40
Gnocchi s kuřecím masem a boloňskou omáčkou
Gnocchi s kuřecím masem…
27
TZATZIKI - originální řecký recept
TZATZIKI - originální…

Zajímavé články

Claudia Schiffer jedla v dětství stále dokola jedno jídlo. Do dietního jídelníčku byste ho asi nezařadili
Claudia Schiffer jedla v dětství stále dokola…
Večeře do půl hodiny na každý den v týdnu: A dokonce pro celou rodinu!
Večeře do půl hodiny na každý den v týdnu: A…
Nejlepší jídla na konec prázdnin: 10 receptů, které zvednou náladu smutným dětem a dodají energii unaveným rodičům
Nejlepší jídla na konec prázdnin: 10 receptů,…
Co to sakra je?! Talentovaný cukrář dělá dorty, které tak vůbec nevypadají
Co to sakra je?! Talentovaný cukrář dělá dorty,…
Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla, džem i čatní
Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla,…
AHA.cz Vondráčkovou poslali na DNA testy! Co se stalo?

Vondráčkovou poslali na DNA testy! Co se stalo?

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Blesk pro ženy Nečekané rozchody slavných: Nevěra, tchyně „na zabití“ i výkyvy nálad

Nečekané rozchody slavných: Nevěra, tchyně „na zabití“ i výkyvy nálad

Ženy.cz Empatie jako dar i prokletí. Když vám vnímavost ničí život

Empatie jako dar i prokletí. Když vám vnímavost ničí život

Blesk.cz Ex Stropnického Daniel Krejčík (31): Tajná svatba! Přiznal nové příjmení

Ex Stropnického Daniel Krejčík (31): Tajná svatba! Přiznal nové příjmení

SportRevue.cz FOTO: Nejzoufalejší sportovní disciplína? Basket ve spodním prádle

FOTO: Nejzoufalejší sportovní disciplína? Basket ve spodním prádle

Maminka.cz Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Blesk Horoskopy Zvěrokruh a karma: Která znamení si to obvykle nejvíce odskáčou?

Zvěrokruh a karma: Která znamení si to obvykle nejvíce odskáčou?

Další doporučené recepty:

Přátelské kotletky
Přátelské kotletky
Překvapení v tortile
Překvapení v tortile
Přepuštěné máslo ghí
Přepuštěné máslo ghí
Přesnídávka s jablky a meruňkami
Přesnídávka s jablky a meruňkami
Přesnídávka s ovocem a cuketou
Přesnídávka s ovocem a cuketou
Přesnídávkový rajčatový salát
Přesnídávkový rajčatový salát
  • Recepty.cz
  • Přesňáky s mákem
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact