• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Prejt
Napište svůj komentář k receptu

Prejt

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
1.8
hodnotilo: 5
doba přípravy: 125 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Prejt
Prejt
Prejt
Prejt
Prejt
Prejt
Prejt
Prejt
6fotografií
Nahrát fotku
 

Tato dobrota nesměla chybět na žádné staročeské zabijačce. Prejt z vepřového masa, krve, žemle a voňavého koření je nejlepší s bramborami a kysaným zelím.

Suroviny

8 porce
    • 600
      g vepřová hlava
    • 250
      g vepřový bůček
    • 250
      g vepřové maso výřez
    • sůl
    • 750
      g žemle
    • 500
      ml vepřová krev
    • 3
      lžíce sádlo
    • 1
      ks cibule
    • 150
      ml vepřový vývar
    • 35
      g sůl
    • 0,50
      lžička majoránka
    • 0,50
      lžička pepř mletý
    • 0,50
      lžička nové koření mleté
    • 0,50
      lžička mletý kmín
    • vařené brambory k podávání
    • kysané zelí k podávání

Postup přípravy receptu

1
Opláchnutou a očištěnou vepřovou hlavu a bok uvařte v mírně osolené vodě doměkka, asi 1 hodinu. Po půl hodině dejte vařit výřez. Vařené maso nechte částečně vychladnout a pak hlavu a bůček vykostěte. Maso pokrájejte na malé kousky.

RADA: Recept, jak připravit skvělou domácí tlačenku!

2
Mezitím žemle nakrájejte na kostičky, přelijte krví a promíchejte. Krev nechte do žemlí dostatečně vsáknout a přidejte je k pokrájenému masu.
3
Nadrobno nasekejte a na 1 lžíci sádla osmažte cibuli. Přidejte ji ke směsi, přilejte vývar, osolte, okořeňte a dobře promíchejte.

RADA: VIDEO, jak správně krájet cibuli

4
Troubu předehřejte na 170 °C. Směs přendejte do sádlem vymaštěného pekáče a upečte, asi 30 minut. Podávejte s vařenými bramborami a kysaným zelím.
5
Tip: Vařené brambory a kysané zelí jsou nejlepší kamarádi prejtu. Nic lepšího zatím nikdo nevymyslel. Ale můžete to zkusit!
6
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

RADA: Chci si koupit aktuální číslo nebo předplatit časopis F.O.O.D.

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Zabijačkový guláš

Zabijačkový guláš

Kroupová jelita

Kroupová jelita

Domácí jitrnice

Domácí jitrnice

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Maso Vepřové FOOD
Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Kysané zelí Majoránka Mletý kmín Nové koření mleté Pepř mletý Sádlo Sůl Vařené brambory Vepřová hlava Vepřová krev Vepřové maso Vepřový bůček Vepřový vývar Žemle

Jak krájet cibuli

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Páteční lívanečky

Páteční lívanečky

Pavlišovský řízek

Pavlišovský řízek

Rychlý domácí celozrnný špaldový chléb

Rychlý domácí celozrnný špaldový chléb

Cizrna na rajčatech

Cizrna na rajčatech

Nízká čokoládová buchta

Nízká čokoládová buchta

Čokoládový dort V.

Čokoládový dort V.

Jednoduchá pomazánka s Romadurem

Jednoduchá pomazánka s Romadurem

Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)

Dušené kuře se zeleninou (tajine /…

Salát Caesar

Salát Caesar

Doporučujeme

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Jak krájet cibuli

Poslední sledované recepty

36
Domácí kečup
Domácí kečup
31
Nepečený ovocný dort
Nepečený ovocný dort
28
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí
Švestkový koláč s…
28
Originální řecké tzatziki
Originální řecké tzatziki
23
Švestková povidla bez míchání
Švestková povidla bez…

Zajímavé články

Dokonalé letní guacamole: Připravte si klasiku nebo variantu s pečenými rajčaty, mangem či slaninou
Dokonalé letní guacamole: Připravte si klasiku…
Salát, který miluje princezna Kate: Je ideální do horkých letních dní
Salát, který miluje princezna Kate: Je ideální do…
Pozor na jedovaté cukety! Podle čeho poznáte, že se jim máte vyhnout?
Pozor na jedovaté cukety! Podle čeho poznáte, že…
Grilovací sezóna zahájena: 6 nezbytných pomůcek pro každého gril mistra
Grilovací sezóna zahájena: 6 nezbytných pomůcek…
Co ještě udělat z cuket? Zkuste tyto univerzální cuketové palačinky!
Co ještě udělat z cuket? Zkuste tyto univerzální…
AHA.cz Ivana Gottová před komisí: Boj o manžela!

Ivana Gottová před komisí: Boj o manžela!

Mimibazar Román Návrat do zátoky: Ideální kniha pro letní dny. Prožijte příběh plný lásky a romantiky!

Román Návrat do zátoky: Ideální kniha pro letní dny. Prožijte příběh plný lásky a romantiky!

Dáma.cz Toto jsou nejhloupější znamení podle zvěrokruhu: Patříte mezi ně?

Toto jsou nejhloupější znamení podle zvěrokruhu: Patříte mezi ně?

Blesk pro ženy Denní horoskop na pátek 8. 8. 2025: Kdo si užije romantiku a kdo bude řešit důležitá rozhodnutí?

Denní horoskop na pátek 8. 8. 2025: Kdo si užije romantiku a kdo bude řešit důležitá rozhodnutí?

Ženy.cz Nejlepší galerie jsou zadarmo! 5 evropských měst, kde vám street art vyrazí dech

Nejlepší galerie jsou zadarmo! 5 evropských měst, kde vám street art vyrazí dech

Blesk.cz Nejen Ilona Csáková hlásí: Naše chlouby? Houby!

Nejen Ilona Csáková hlásí: Naše chlouby? Houby!

SportRevue.cz FOTO: Kateřina Elhotová a 30 dalších nejhezčích (ex)basketbalistek na světě

FOTO: Kateřina Elhotová a 30 dalších nejhezčích (ex)basketbalistek na světě

Maminka.cz Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: 'Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...'

Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: 'Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...'

Blesk Horoskopy Co nesnášejí jednotlivá znamení? Beranům vadí čekání, Blíženci nesnesou nudu a Štírům raději nikdy nelžete

Co nesnášejí jednotlivá znamení? Beranům vadí čekání, Blíženci nesnesou nudu a Štírům raději nikdy nelžete

Další doporučené recepty:

Prdelky
Prdelky
Preclíčky sypané mákem
Preclíčky sypané mákem
Preclíky
Preclíky
prejt
prejt
Prezidentské maso
Prezidentské maso
Prezidentské řízky na bramborách
Prezidentské řízky na bramborách
  • Recepty.cz
  • Prejt
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact