• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Pražský koláč
Napište svůj komentář k receptu

Pražský koláč

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 31
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pražský koláč
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Těsto
    • 250
      g hladká mouka
    • 250
      g polohrubá mouka
    • 250
      g bílý jogurt
    • 3
      lžíce cukr krupice
    • 1
      ks vejce
    • 30
      g droždí
    • 150
      ml mléko
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      ks vejce na potření
  • Na žmolenku
    • 120
      g cukr krupice
    • 200
      g hrubá mouka
    • 120
      g máslo
    • 2
      lžíce skořicový cukr
  • Na krém
    • 200
      ml mléko
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 1
      lžíce škrobová moučka
    • 3
      lžíce moučkový cukr
    • 100
      g máslo studené
    • 500
      ml smetana ke šlehání

Postup přípravy receptu

1
Droždí rozdrobte do hrnku, přidejte mléko s trochou soli, v míse smíchejte mouku, cukr, bílý jogurt a vejce, vlijte vzešlé droždí a vařečkou zpracujte vláčné těsto, nechte v míse přikryté utěrkou asi 45 minut kynout na teplém místě.
2
Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C, z vykynutého těšta utvořte dva kulaté koláče, přeneste je na vymaštěný plech a nechte ještě asi 10 minut kynout.
3
Do misky vsypte hrubou mouku a cukr na žmolenku, přidejte máslo nakrájené na kousky a nejlépe pomocí prstů směs zpracujte na drobečky, povrch koláčů potřete rozšlehaným vejcem, posypte žmolenkou i skořicovým cukrem a pečte asi 20 minut do zlatova.
4
Mezitím vlijte do kastrolu mléko, 2 lžíce si nechte stranou, vsypte moučkový i vanilkový cukr a máslo nakrájené na kousky, za stálého míchání rozpusťte.
5
Ve 2 lžících mléka rozmíchejte škrob a vlijte ho k horkému mléku, stále míchejte a nechte jednou přejít varem, až krém zhoustne, kastrol sejměte z ohně a krém dejte vychladnout.
6
Smetanu ušlehejte tak, aby měla pevné špičky, a pak ji opatrně vetřete do krému.
7
Koláče nechte trochu vychladnout, pak je rozřízněte a naplňte krémem. Pokud se vám nechce připravovat krém, můžete si místo něho udělat třeba vanilkový pudink
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Pražský koláč s opilými hruškami

Pražský koláč s opilými hruškami

Pražský koláč s ovocem

Pražský koláč s ovocem

Shepherd's pie (ovčákův koláč)

Shepherd's pie (ovčákův koláč)

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Dr.Oetker | 18. 6. 2015 13:33

    Zdravím, protože vodní roztok chlorídu sodného je přirozene antiseptický a liknviduje mikroorganismy, proto není vhodné pridávat sůl, jelikož tím takový roztok připravýme a můžeme zahubit celou kolonii kvasinek v droždí. O:-)

  • Simča S.
    Simča S. | 19. 9. 2014 12:05

    Také mne to zaujalo, já bych do mléka na vzejití kvásku dala spíš 1 - 2 špetky cukru... Ale vím, že už jsem viděla pár receptů, kde bylo uvedeno přímo rozetřít droždí se solí, proto se ptám odborníků: "proč nemá droždí přijít do přímého kontaktu se solí?"

  • sisi | 3. 6. 2013 10:49

    hm, tvoj krémik sa mi hodne pozdáva, musím si ho uložiť

  • lada | 24. 3. 2013 14:24

    Ahojky, právě jsem to zkusila a souhlasím s Dobrou.Myslím si, že tam šlehačka nemá co dělat.Zkusím to příště jen cukr, vařený puding, tučný tvaroh a kapka rumu. Ve Světozoru je ten krém neskutečně lehký.

  • pekařka | 17. 3. 2013 21:45

    Drobná oprava k receptu - droždí nikdy nemá být v přímém kontaktu se solí (při kynutí). Osolte mouku, do které dáte vzešlý kvásek.

  • Dobra | 11. 11. 2012 20:19

    Koláč se nedá vůbec srovnat s tím který prodávají ve Světozoru, vsadím boty,že v krému je alespoň trochu tvarohu - tento krém je bez chuti a celý koláč tak ztrácí na kvalitě

  • Estee
    Estee | 7. 8. 2011 14:29

    je to dobré, ale já to měla málo sladké:-(...a nakynulo to do neskutečných rozměrů a to jsem měla 4 bochánky..příště přidám více cukru a bochánků udělam alespoň 12:-D

  • Zita Matejkova
    Zita Matejkova | 19. 11. 2010 11:47

    Tento koláč je výborný, ale těsto dělám ze 100 ml mléka a 200 ml zakysané smetany. Krém je vynikající z pudinku, tvarohu a šlehačky: uvařím pudink v 300ml mléka, vychladlý smíchám s tvarohem a ušlehanou šlehačkou se ztužovačem, cukr podle své chuti. Za 1

  • Naďa Málková | 4. 10. 2010 10:07

    výborný,akorát poměrně vysoký, když se z těsta udělají 2 bochánky, příště raději budu dělat 4. jinak náplň úplně super

  • ELA | 9. 6. 2006 13:02

    Beba, je to spíš taková "placka", upečená řekněme 4 cm vysoká - těsto se dobře propeče a zároveň je "všude blízko k náplní":))

  • beba | 9. 6. 2006 09:27

    Neviem si predstaviť, ako má ten koláč vyzerať. Mám ho vytvarovať ako bochník chleba alebo mazanec ?

  • Monika | 9. 6. 2006 06:26

    Dělala jsem ve variantě s majolkou. Těsto zadělala pekárna, bylo hrásně vláčné, vůbec se nelepilo (1 lžička sušeného droždí). Na krém stačilo 250 ml šlehačky. Bylo to moc dobré. Aby byl krém navinulý, vyzkouším příště ke šlehačce přidat kys. smetanu. Nápad Lenky V. taky vyzkouším, protože jsem určitě nedělala naposledy.

  • Anonym | 8. 6. 2006 18:00

    Majolka je mnohem tučnější,takže bílý jogurt to vždy jistí

  • VM | 28. 5. 2006 20:06

    Doporučuji namísto jogurtu 250g majolky.

  • Di | 22. 3. 2006 21:17

    Já se chystám péci tento koláč již dlouho, ale s tvarohovou náplní. Viz Nedělní koláč

  • Ivana K. | 22. 3. 2006 09:48

    Pekla jsem ho včera, těsto se také strašně lepilo. Musela jsem přidat asi 100g mouky, tak mě napadlo, jestli nemělo být jogurtu jen 150 g (prostě kelímek). Měla jsem s ním úspěch, těsto prý bylo k nerozeznání od kupovaného, krém mám prý ještě dovivinout. Zkusím příště obě zde obsažené rady, jednak krém s tvarohem a jednak 4 menší koláče. Jinak je výborný a doporučuji.

  • Marie Horáková | 15. 2. 2006 16:24

    Dnes jsem ho pekla. Těsto se mi dost lepilo, tak že jsem byla v jednu chvíli ve fázi a za stálého míchání..., vydržela jsem. Výsledek je výborný,náplň jsem udělal podle paní Lenky V. - nemá to chybu. Příště ale udělám 4 menší, líp se to bude jíst. Prosím, kdo už ho pekl, taky se Vám těsto tak lepilo ? Nevím, kde jsem udělala chybu.

  • Lenka V. | 10. 2. 2006 18:44

    Dělám ho také, jen si zjednodušuji náplň : 1 balíček vanilk. náplně do dortu "Dr Otker" vyšlehám, pak zašlehám 1 tvaroh a trochu cukru. Má mírně navinulou chuť a je to rychlé.

  • Pavlína Svitáková | 10. 2. 2006 12:20

    Co je zas tohle,já si fakticky přes neděli nesednu.Kdo to má stíhat zkoušet.Jak to tak vypadá ,tak za rok neuvařím jedno jidlo dvakrát!:-))Už je v oblíbených.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Koláče, buchty, bublaniny a crumbly Nejlepší dezerty
Moučníky Koláče Pečení Posvícení Návštěva Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílý jogurt Cukr krupice Droždí Hladká mouka Hrubá mouka Máslo Mléko Moučkový cukr Polohrubá mouka Skořicový cukr Škrobová moučka Smetana ke šlehání Sůl Vanilkový cukr Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Plněná krůtí pečeně

Plněná krůtí pečeně

Nejlepší makovec

Nejlepší makovec

Minipizzy

Minipizzy

Rychlá kávová zrna

Rychlá kávová zrna

Karamelové řezy s mandlemi

Karamelové řezy s mandlemi

Salát se švýcarským dresinkem

Salát se švýcarským dresinkem

Pohanka na sladko

Pohanka na sladko

Bramborové šišky se zelím a kuřetem - "Sedlácké kuře"

Bramborové šišky se zelím a kuřetem -…

Velikonoční muffiny

Velikonoční muffiny

Doporučujeme

45 minut
Cuketové placky

Cuketové placky

20 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

Domácí kečup

Domácí kečup

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

55 minut
Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky z bramborového…

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Poslední sledované recepty

84
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
42
Losos (nejen) v bylinkách
Losos (nejen) v bylinkách
42
Švestkový závin s mandlemi
Švestkový závin s…
28
Kynutý knedlík z mikrovlnky
Kynutý knedlík z…
27
Švestková povidla
Švestková povidla

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které připravíte do půl hodiny
Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které…
Co vařit dětem o prázdninách aneb 15 tipů na recepty pro zoufalé babičky
Co vařit dětem o prázdninách aneb 15 tipů na…
Kouzlo nostalgie: Americká cukrářka slaví úspěch se starou technikou zdobení dortů
Kouzlo nostalgie: Americká cukrářka slaví úspěch…
Nakládané okurky 3x jinak: Ochutnejte znojemské, sladkokyselé nebo s chilli papričkou
Nakládané okurky 3x jinak: Ochutnejte znojemské,…
Recepty ze švestek nasladko i naslano. Zkuste povidla bez míchání, koláč i marinádu
Recepty ze švestek nasladko i naslano. Zkuste…
AHA.cz Nečekaná pravda o Kodetovi (†67): Zákaz a zrada vlastní matky!

Nečekaná pravda o Kodetovi (†67): Zákaz a zrada vlastní matky!

Mimibazar Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Dáma.cz JARMILA (54): Syn nás připravil o střechu nad hlavou, manžel se zhroutil

JARMILA (54): Syn nás připravil o střechu nad hlavou, manžel se zhroutil

Blesk pro ženy Zvěřinec Světlany Nálepkové: Kočičí císařovna i pejsek od šansoniéra. Koně už přenechala dceři

Zvěřinec Světlany Nálepkové: Kočičí císařovna i pejsek od šansoniéra. Koně už přenechala dceři

Ženy.cz Přemotivovanci, běžte se bodnout! Kvůli vám se cítím neschopná

Přemotivovanci, běžte se bodnout! Kvůli vám se cítím neschopná

Blesk.cz Sexy chalupářka Vlaďka Erbová (44): Natřela to manželovi!

Sexy chalupářka Vlaďka Erbová (44): Natřela to manželovi!

SportRevue.cz Jedou z kopce. 9 slavných fotbalistů, jejichž kdysi zářivá kariéra padá strmě dolů

Jedou z kopce. 9 slavných fotbalistů, jejichž kdysi zářivá kariéra padá strmě dolů

Maminka.cz Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Blesk Horoskopy Velký horoskop lásky na srpen: Kdo prožije románek a koho čekají problémy ve vztahu?

Velký horoskop lásky na srpen: Kdo prožije románek a koho čekají problémy ve vztahu?

Další doporučené recepty:

Pražma na citronu a rajčatech
Pražma na citronu a rajčatech
Pražma na grilu se zeleninou
Pražma na grilu se zeleninou
Pražská polévka
Pražská polévka
Pražský koláč s opilými hruškami
Pražský koláč s opilými hruškami
Pražský koláč s ovocem
Pražský koláč s ovocem
Prdelačka z jelítka - jíšková
Prdelačka z jelítka - jíšková
  • Recepty.cz
  • Pražský koláč
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact