• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Pravé ostravské zelí
Napište svůj komentář k receptu

Pravé ostravské zelí

autor: Lída Kanclířová
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 2
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pravé ostravské zelí
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • V létě
    • 1
      ks bílé zelí hlávka
    • 1
      ks cibule
    • 100
      g slanina
    • 1
      lžička sůl
    • 1
      lžička kmín
    • 1
      lžička hladká mouka
    • 1
      lžíce ocet
  • V zimě
    • 1
      sklenice kysané zelí
    • 100
      g slanina
    • 1
      lžička kmín
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      ks brambory syrové
    • 1
      lžíce hladká mouka

Postup přípravy receptu

1
Na Ostravě se vařilo zelí každou sobotu, protože prý " zeli, to chlopa rozveseli". Pravé ostravské zelí se vaří jinak v zimě a jinak v létě.V obou případech je důležitá kvalitní, voňavá, nejlépe domácí slanina, v nouzi může být i anglická. Uzená chuť a vůně je velmi důležitá. Podává se ale vždy zásadně s přírodním dušeným hovězím plátkem (paprika, pepř, cibule) a vařenými brambory.
2
V létě se nakrouhané hlávkové zelí nasype do vařící osolené vody s kmínem a vaří do poloměka. Mezitím se rozpustí slanina, na ni se přidá usekaná cibule a vše se osmaží. Poloměké zelí se slije, ale ne úplně, musí zůstat tak na prst na dně tekutina. Do toho se zamíchá slanina s cibulí a dusí se po pokličkou doměka. V hrnku se rozmíchají cca 2 lžíce hladké mouky s vodou a tím se dusící se zelí zalije. Nakonec se dosolí a přichutí octem (ne příliš).
3
V zimě se - zase nejlépe domácí - kysané zelí ochutná a je-li příliš kyselé, propláchne ("umyje") se vodou. Dá se vařit do vody s kmínem, až změkne. Pak se scedí. Mezitím se udělá tzv. "jiška". Do kastrolu dáme uškvařit slaninu, na ni cibuli, a když je cibule dozlatova, nasype se na ni mouka a udělá se jíška. Následuje zalití vodou ze zelí nebo z vařících se brambor a přidání na jemno rozstrouhaného bramboru. Tato jíška se pak vaří tak dlouho, až se začne přichytávat na dně. To je okamžik, kdy se nalije na uvařené, scezené zelí a zamíchá. Kastrol, kde je zbytek přichycené jíšky včetně cibule a brambor, se předá k vyškrábání nejváženějšímu členu rodiny, protože je to tradiční pochoutka a prokázání cti, asi jako v Mongolsku beraní oko.
4
Příprava tohoto zelí je sice značně barbarská (mytí, slévání atd.), ale důležité je, že nemá ani v létě, ani v zimě chutnat příliš kysele, spíš je slané, lehce dokysela. Nikdy se nepřislazuje! Je prostě jiné, než české nebo jihomoravské, ale v kombinaci s brambory a hovězím velmi chutné.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ostravské karbanátky se sýrem

Ostravské karbanátky se sýrem

"Pravé" Baileys

"Pravé" Baileys

Pravé špecle

Pravé špecle

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jana Fričová | 24. 7. 2010 14:49

    Já nikdy nemohla přijít na to, jak správně uvařit zelí. Díky Vám paní Ludmilo se mi to povedlo :-). Už ho jinak vařit nebudu. Díky za recept.

  • Eva Skálová | 13. 3. 2009 17:33

    Ve východních Čechách se takhle zelí nedělá, ale zkusila jsem to. Opečené špíčky po rozpuštění špeku jsem dala stranou a vmíchala až k hotovému. Jím k tomu ohřátou klobásu a chleba a je to fakt dobrá večeře. Takže dávám první jedničku.

  • Maruš | 7. 8. 2006 12:02

    Vždy jsem myslela,že jen šikovna robka chlopka rozveseli.Ale že by zelí?A ty čárky nepíšu schválně,bo každý ví,že ostravaci majum kratke zobaki.Moje maminka hl.zelí uvařila tak napůl,vodu z něj vylila.Udělala jíšku se špekem a cibulí,zalila čistou vodou,nechala provařit,pak přidala zelí,kmín,sůl,špetku pepře,ocet,jemně nastrouhaný brambor a dále ještě vařila.Jestli dávala cukr,to už nevím.Podávala ale s pečeným vepřovým masem,nejčastěji s bůčkemV zimě ke kysanému zelí bylo uzené maso.Každý rok jsme měli totiž pašíka jménem Filip,ale když jsem představila svého přítele,stejného příjmení,tak pašíka přejmenovali na Vaška.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny
Přílohy Zeleninové Oběd Večeře Dušení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé zelí Brambory Cibule Hladká mouka Kmín Kysané zelí Ocet Slanina Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Salát s kuřecími prsíčky a těstovinami

Salát s kuřecími prsíčky a těstovinami

Dobrý makovec

Dobrý makovec

Napoleon řezy II.

Napoleon řezy II.

Linecké banánky

Linecké banánky

Sýrové koláčky z listového těsta

Sýrové koláčky z listového těsta

Těstoviny s ricottou, parmezánem a piniovými oříšky

Těstoviny s ricottou, parmezánem a…

Jahodové řezy s bílou čokoládou

Jahodové řezy s bílou čokoládou

Frýdecká kotleta v alobalu

Frýdecká kotleta v alobalu

Pečené vepřové ocásky s kořenovou zeleninou

Pečené vepřové ocásky s kořenovou…

Doporučujeme

30 minut
Tortilla wrap s lilkem a halloumi

Tortilla wrap s lilkem a halloumi

300 minut
Švestková povidla

Švestková povidla

45 minut
Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

80 minut
Švestkový koláč s vanilkovým krémem

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

50 minut
Roláda s mletým masem a zeleninou

Roláda s mletým masem a zeleninou

30 minut
Cuketovomrkvové placky

Cuketovomrkvové placky

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

Poslední sledované recepty

48
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…
47
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami
Vepřové s mrkví, hráškem…
45
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…
42
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
39
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…

Zajímavé články

Domácí vepřová konzerva: Pochoutka k letní večeři nebo na cesty, kterou zvládnete připravit i v paneláku
Domácí vepřová konzerva: Pochoutka k letní večeři…
Sezóna rajčat je tady! S našimi 50 recepty si s úrodou hravě poradíte. A ještě si pochutnáte!
Sezóna rajčat je tady! S našimi 50 recepty si s…
Letní mlsání? Pojďte na to chytře
Letní mlsání? Pojďte na to chytře
Krémová cuketová polévka 5x jinak: Je pěkně hustá i bez jíšky a chutná i těm, kteří cuketu moc nemusí
Krémová cuketová polévka 5x jinak: Je pěkně hustá…
Guláš na 5 způsobů: Uvařte si chalupářskou klasiku v jednom „kotlíku“
Guláš na 5 způsobů: Uvařte si chalupářskou…
AHA.cz Laďka Něrgešová v paruce: Zdrcující verdikt lékařů

Laďka Něrgešová v paruce: Zdrcující verdikt lékařů

Mimibazar Vyzkoušeli jsme: Suchý olej Mixa proti celulitidě - přirozená cesta k hladší kůži bez jizev!

Vyzkoušeli jsme: Suchý olej Mixa proti celulitidě - přirozená cesta k hladší kůži bez jizev!

Dáma.cz Největší smolaři v lásce podle zvěrokruhu: Tato znamení nikdo nechce

Největší smolaři v lásce podle zvěrokruhu: Tato znamení nikdo nechce

Blesk pro ženy Ďábel nosí Pradu po 19 letech: Tyto fotky dokazují, že se hlavní rivalky téměř nezměnily!

Ďábel nosí Pradu po 19 letech: Tyto fotky dokazují, že se hlavní rivalky téměř nezměnily!

Ženy.cz Spolubydlení po třicítce? Něco, co miluju a nepotřebuju před nikým obhajovat

Spolubydlení po třicítce? Něco, co miluju a nepotřebuju před nikým obhajovat

Blesk.cz Pohřeb Ozzyho Osbournea (†76): Marilyn Manson a rocková smetánka!

Pohřeb Ozzyho Osbournea (†76): Marilyn Manson a rocková smetánka!

SportRevue.cz „Trochu“ to přehnali. Tito slavní sportovci si poskvrnili kariéru sexuálním skandálem

„Trochu“ to přehnali. Tito slavní sportovci si poskvrnili kariéru sexuálním skandálem

Maminka.cz Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Blesk Horoskopy 5 znamení, která vůbec nestárnou: Kdo zraje jako víno a těžko by mu někdo hádal jeho skutečný věk?

5 znamení, která vůbec nestárnou: Kdo zraje jako víno a těžko by mu někdo hádal jeho skutečný věk?

  • Recepty.cz
  • Pravé ostravské zelí
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact