Připravte si legendární retro pomazánku z dob socialismu. Je pikantní, lehce nakyslá, ale zároveň krémová a plná. Perfektně se hodí na veku, čerstvý chléb nebo jako dip k zelenině.
Kečup, hořčici, olej, cukr a ocet dáme do rendlíku a povaříme za stálého míchání asi jednu minutu. Směs necháme vychladnout, pak ji přidáme k mletému salámu s cibulí a okurkami a dobře promícháme.
3
Nakonec vmícháme majonézu, pomazánku podle potřeby dochutíme solí a pepřem a necháme ji nejméně hodinu odležet v lednici. Mažeme ji na chléb, veku nebo topinky a zdobíme kyselými okurkami nebo čerstvou zeleninou.
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ POMAZÁNKY SLONÍ ŽRÁDLO:
• Pomazánka je vodnatá: Nejčastější příčinou je nedostatečné vymačkání nakládaných okurek. Obsahují hodně vody, která se po smíchání s majonézou a salámem uvolní. Proto okurky po nastrouhání vymačkejte v cedníku.
• Nevýrazná chuť: Chuť sloního žrádla stojí na správné rovnováze slané, sladké a pikantní chuti. Nezapomeňte na sůl a pepř, můžete přidat i trochu worcesteru a chilli. Po smíchání dejte pomazánce čas na odpočinek, aby se chutě rozležely, pak ji znovu ochutnejte a případně dochuťte.
• Příliš hrubá konzistence: Ideální je použít na salám mlýnek na maso. Pokud máte jen mixér, mixujte v krátkých intervalech, abyste měli kontrolu nad hrubostí. Pokud to přeženete a máte ze salámu kaši, už to nezachráníte.
5
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK:
• Chuť pomazánky stojí na salámu, proto použijte opravdu kvalitní a vyhněte se levným náhražkám.
• Dejte pomazánce alespoň hodinu v lednici. Tím se chutě dokonale propojí a pomazánka bude mít daleko plnější a harmoničtější chuť.
• Pro pikantnost můžete použít nejen chilli, ale také mleté feferonky, Srirachu, nebo pro hlubší chuť špetku uzené papriky.
dělaly jsme se spolubydlícími před 35 lety, vždy úspěch. Recepty jsme posílaly a předávaly a vždy spokojenost.Jsem ráda, že jsem po zadání názvu našla. Už si nepamatuji postup,ale suroviny ano. Těším se, že udělám dětem.
Karla
|8. 3. 2016 15:35
Začaly jsme se spolubydlícími na ubytovně - skoro před 35 lety, ujalo se to i mimo. Je fakt, že jsem nedělala přes 20 let, těším se, že potěším i děti a díky za recept. Tak nějak si suroviny pamatuji, jen ten postup bych asi improvizovala. Na topinky to bylo fakt úúžasné.
Je to výborné jídlo pro chudé dělala jsem to za totáče a moc nám to chutnalo . Dnes už se to prodraží a špekáčky ze kterých je to nejlepší jsou už dost drahé. Je to jedlé a moc dobré.
Je to velice rychlá a hlavně velice dobrá pomazánka a, hodí se ke každé příležitosti, pokud má někdo rád ostřejší, je možné přidat malý kousek chilli papričky.