• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Polský velikonoční bílý boršč
Napište svůj komentář k receptu

Polský velikonoční bílý boršč

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 2
doba přípravy: 70 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Polský velikonoční bílý boršč
Polský velikonoční bílý boršč
Polský velikonoční bílý boršč
Polský velikonoční bílý boršč
Polský velikonoční bílý boršč
Polský velikonoční bílý boršč
4fotografie
Nahrát fotku
 

Polský bílý boršč se tradičně připravuje na Velikonoce. Nesmí v něm chybět brambory, klobáska, vejce, zakysaná smetana a samozřejmě kvásek připravený z ovesných vloček a chleba. Vydatná polévka lehce nakyslé chuti vás zahřeje nejen o svátcích jara.

Suroviny

4 porce
    • 200
      g klobása - uzená
    • 1
      l voda
    • 5
      ks brambory
    • 2
      lžíce máslo
    • 4
      stroužek česnek
    • 1
      ks cibule
    • 1
      ks bobkový list
    • 4
      ks nové koření
    • 5
      snítka majoránka
    • sůl
    • pepř mletý
    • 0,50
      lžíce drcený kmín
    • 200
      g zakysaná smetana
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 4
      ks vařená vejce
    • 1
      lžíce ovesné vločky
    • 120
      g hladká mouka
    • 1
      plátek chleba
    • 300
      ml vlažná voda

Postup přípravy receptu

1
Několik dnů předem připravte kvas. K vločkám a mouce rozdrobte chleba a směs zalijte vodou. Míchejte, dokud se dobře nespojí. Nechte 3 až 5 dnů fermentovat při pokojové teplotě. Pak kvas sceďte a uložte v dobře uzavíratelné sklenici v ledničce.

RADA: Jak na silný a čirý vývar?

2
Klobásu zalijte studeným vývarem, přiveďte k varu a vařte 25 minut. Vyjměte ji. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. V hrnci zahřejte 1 lžíci másla a lehce orestujte cibuli s nasekaným česnekem. Přilijte vývar a přidejte brambory. Osolte, opepřete, vložte bobkový list, nové koření a 4 snítky majoránky. Vařte, dokud brambory nezměknou, asi 15–20 minut. Polévku udržujte v mírném varu. Vyjměte bobkový list a nové koření. Odeberte 2 naběračky polévky.

RADA: Jak loupat česnek? Podívejte se na video!

3
V misce umíchejte kvásek s odloženou polévkou. Ihned vlijte do hrnce a za stálého míchání povařte do zhoustnutí, asi 5 minut. Podle chuti případně dosolte. Vmíchejte smetanu, nakrájenou klobásu a podávejte s rozkrojenými vejci a zbytkem majoránky.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Boršč

Boršč

Boršč bez masa

Boršč bez masa

Ukrajinský boršč

Ukrajinský boršč

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Jiné / speciální polévky Boršč FOOD Velikonoce
Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Brambory Česnek Chleba Cibule Drcený kmín Hladká mouka Klobása - uzená Majoránka Máslo Nové koření Ovesné vločky Pepř mletý Sůl Vařená vejce Vlažná voda Voda Zakysaná smetana

Velikonoční špenátová nádivka bez masa

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Babiččiny rarášky

Babiččiny rarášky

Pohanková pomazánka

Pohanková pomazánka

Švei-ču-žou

Švei-ču-žou

Karamelové řezy od Gizky

Karamelové řezy od Gizky

Cuketa na slanině s česnekem

Cuketa na slanině s česnekem

Chuťovky (jednohubky) z listového těsta

Chuťovky (jednohubky) z listového…

Mazanec s mandlemi

Mazanec s mandlemi

Chřestová polévka

Chřestová polévka

Dvouvrstvý koláč z jednoho těsta, co se rozdělí na dvě vrstvy sám

Dvouvrstvý koláč z jednoho těsta, co…

Doporučujeme

30 minut
Mexický hrnec s rýží

Mexický hrnec s rýží

55 minut
Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky z bramborového…

20 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

Domácí kečup

Domácí kečup

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Velikonoční špenátová nádivka bez masa

Poslední sledované recepty

80
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
77
Dýňová tortila
Dýňová tortila
73
Máslové řízky
Máslové řízky
41
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
31
Meruňkové knedlíky - kynuté
Meruňkové knedlíky -…

Zajímavé články

Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát, září jako duha a je doslova nabitý živinami
Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát,…
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři suroviny!
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři…
Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které připravíte do půl hodiny
Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které…
Co vařit dětem o prázdninách aneb 15 tipů na recepty pro zoufalé babičky
Co vařit dětem o prázdninách aneb 15 tipů na…
Kouzlo nostalgie: Americká cukrářka slaví úspěch se starou technikou zdobení dortů
Kouzlo nostalgie: Americká cukrářka slaví úspěch…
AHA.cz 5 let po smrti Hany Krampolové (†59): O její hrob se nikdo nestará

5 let po smrti Hany Krampolové (†59): O její hrob se nikdo nestará

Mimibazar Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Dáma.cz Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Blesk pro ženy Look Jany Plodkové do chladného léta: Omladí, zeštíhlí a sluší každé věkové kategorii

Look Jany Plodkové do chladného léta: Omladí, zeštíhlí a sluší každé věkové kategorii

Ženy.cz Sex po 40: Unavená, ztracená, nebo právě na startovní čáře?

Sex po 40: Unavená, ztracená, nebo právě na startovní čáře?

Blesk.cz Rozlícená Gregorová: Drsná slova na obranu syna! Kdyby byl gay, tak idiotsky by se neoženil!

Rozlícená Gregorová: Drsná slova na obranu syna! Kdyby byl gay, tak idiotsky by se neoženil!

SportRevue.cz FOTO, VIDEO: Paige Spiranac - nejrajcovnější golfistka světa žhaví Instagram

FOTO, VIDEO: Paige Spiranac - nejrajcovnější golfistka světa žhaví Instagram

Maminka.cz Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Blesk Horoskopy 5 nejvíce empatických znamení zvěrokruhu: Kdo nemyslí jen na sebe a umí se vcítit do druhých?

5 nejvíce empatických znamení zvěrokruhu: Kdo nemyslí jen na sebe a umí se vcítit do druhých?

Další doporučené recepty:

Polévkové drobení
Polévkové drobení
Polníčkový salát se zeleninou
Polníčkový salát se zeleninou
Polská polévka z červené řepy
Polská polévka z červené řepy
Polynéské filé
Polynéské filé
Pomalu pečený vepřový bůček v asijském stylu
Pomalu pečený vepřový bůček v asijském…
pomazánka - z krůtího masa
pomazánka - z krůtího masa
  • Recepty.cz
  • Polský velikonoční bílý boršč
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact