• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Poctivý boršč
Napište svůj komentář k receptu

Poctivý boršč

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
1.0
hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Poctivý boršč
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 500
      g hovězí maso (krk nebo libové na polévku) a 500 g vepřového masa (libová krkovička)
    • 2
      ks cibule
    • 4
      stroužek česnek (určitě nešetřit)
    • 1
      ks mrkev
    • 4
      ks brambory
    • máslo (polévková lžíce)
    • kysané zelí sklenka
    • červená řepa sklenka nakládaných
    • rajčata konzerva loupaných
    • 2
      ks bobkový list 1-2
    • rajský protlak malý
    • polévkové koření a sůl
    • 1
      lžička cukr
    • červená paprika (může být lehce ostrá)
    • pepř mletý (nešetřit)
    • petržel
    • kopr
    • ocet když někdo raději kyselejší

Postup přípravy receptu

1
V papiňáku si uděláme silný vývar z masa, nesolíme, nekořeníme. V hrnci rozpustíme máslo, přihodíme na proužky nakrájenou cibuli, na plátky pokrájený česnek a necháme lehce zesklovatět. Přihodíme nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory a pod pokličkou chvilku dusíme (můžeme podlít malinko vývarem) - po chvilce přihodíme kysané zelí, červenou řepu a bobkový list, promícháme podusíme pod pokličkou - následně přilijeme vývar z masa. Opět chvilku provaříme (veškeré provaření je na mírných teplotách, jen tak lehce chvilku probulat 5-8 min.!). Přidáme rajčata a rajčatový protlak, chvilenku provaříme a je tu finále. Přidáme pokrájené maso a dle vlastní chuti dochutíme - sůl, pepř, červená paprika, lžička cukru, špetka petržele, špetka kopru. Ještě chvilku provaříme, aby se chutě spojily a můžeme podávat.
2
Mít na paměti, že boršč je polévka vydatná, hustá a nejlépe chutná odleželá, takže ji dělám večer a nechám do druhého dne odležet v chladu.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Boršč III.

Boršč III.

Boršč s jehněčím masem

Boršč s jehněčím masem

Boršč

Boršč

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Anonym | 7. 12. 2007 13:30

    A co je podle vás tedy "zesklovatěť"? - přeci osmahnout! Jinak až teď jsem si všimla kysaného zelí - já dávám samozřejmě čerstvé.

  • Andrea J. | 7. 12. 2007 08:19

    pro Anonym .. v receptu také není nic o smažení pro Josef Březovský .. smetanu kysanou až nakonec do talíře :))

  • Andrea J. | 7. 12. 2007 08:18

    pro Anonym .. v receptu také není nic o smažení pro Josef Březovský .. smetanu kysanou až nakonec do talíře :))

  • Andrea J. | 7. 12. 2007 08:18

    pro Anonym .. v receptu také není nic o smažení pro Josef Březovský .. smetanu kysanou až nakonec do talíře :))

  • Anonym | 6. 12. 2007 22:53

    Dělám skoro stejně, jen nic nesmažím, ale vývar vařím s cibulí a česnekem, celerem a petrželí, ještě na konci přidám trošku pokrájeného moravského uzeného a čerstvou nebo sušenou nať. A nakládanou řepu doporučuji přidat taky až nakonec, jinak při delším vaření ztratí červenou barvu.

  • Josef Březovský | 6. 12. 2007 17:51

    Recept je zajimavý,hlavně kombinací hovězího avepřového masa.Vařím ho skoro podobně.Jen bezbrambor.Také se smetanou až na závěr,nebo dotalíře? Pokud z jednoho masa,volil bych raději jenhovězí.Prostě dobrý recept.Jinak ke komentářipaní Andrei J. - doba je taková jaká je a já takévyužiji kuřecí maso,kde se jen dá a chutná.

  • Soňa | 6. 12. 2007 11:56

    Mám speciální ruskou kuchařku, kde je několik druhů boršče. Právě u ukrajinského se uvádějí také brambory a pouze hovězí maso.

  • Marie Pospíšilová | 6. 12. 2007 06:54

    Boršč je jako guláš, existuje spousta receptů a každý má to svoje. Prý se do pravého boršče nedává kyselé zelí ale jen syrové... My dáváme maso hned, potom zeleninu a řepu až nakonec. Mimochodem zeleninu orestujeme zvlášť na tuku a teprve potom vložíme k masu :) Nakonec do toho ještě něco bílého, třeba trochu šlehačky, ale to až do talíře...

  • Di | 5. 12. 2007 21:35

    Ale boršč se nevaří jenom na Ukrajině. Každá ruská oblast má své specifické druhy boršče.

  • Jozef T. | 5. 12. 2007 16:39

    Ja som na Ukraine poznal borsc len z bravcového (veprové) a nikdy v nom neboli zemiaky (brambory).

  • Andrea J. | 5. 12. 2007 10:12

    lze samozřejmě přidat ještě jiný druh masa, třeba kuřecí

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Vaření Zdravý oběd Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Brambory Červená paprika Červená řepa Česnek Cibule Cukr Hovězí maso Kopr Kysané zelí Máslo Mrkev Ocet Pepř mletý Petržel Polévkové koření Rajčata Rajský protlak
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zapékaná kapusta s rýží

Zapékaná kapusta s rýží

Srdíčka na smetaně

Srdíčka na smetaně

Kakaová buchta s polevou

Kakaová buchta s polevou

Cibulačka s celerem

Cibulačka s celerem

Batátové bramboráky

Batátové bramboráky

Těstovinový salát s rybou a zeleninou

Těstovinový salát s rybou a zeleninou

Pohanka (nejen) se slaninou

Pohanka (nejen) se slaninou

Italské uzly ala focaccia "fokáča"

Italské uzly ala focaccia "fokáča"

Kuře pečené s jemnou nádivkou

Kuře pečené s jemnou nádivkou

Doporučujeme

40 minut
Zelňačka s bramborovou kaší

Zelňačka s bramborovou kaší

180 minut
Vláčná máslová vánočka

Vláčná máslová vánočka

30 minut
Rumové kuličky nepečené a snadné

Rumové kuličky nepečené a snadné

40 minut
Malinová vosí hnízda

Malinová vosí hnízda

30 minut
Vídeňský bramborový salát

Vídeňský bramborový salát

40 minut
Nepečené lotus kuličky

Nepečené lotus kuličky

90 minut
Vánoční jihočeský kuba

Vánoční jihočeský kuba

40 minut
Rafaelo kuličky

Rafaelo kuličky

40 minut
Bramborový salát

Bramborový salát

Poslední sledované recepty

12
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
10
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí čína
10
Zelňačka z uzených žeber
Zelňačka z uzených žeber
10
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
9
Drobenkový kokosový koláč s tvarohem
Drobenkový kokosový…

Zajímavé články

Vánoce v barvách exotiky: Zapojte do příprav ovoce, které oživí klasiku
Vánoce v barvách exotiky: Zapojte do příprav…
Jak uplést vánočku? Není to nic těžkého. Naučte se to podle video návodu
Jak uplést vánočku? Není to nic těžkého. Naučte…
Dokonalá vánočka podle cukráře Josefa Maršálka: Recept a 8 rad, díky kterým se vám určitě povede
Dokonalá vánočka podle cukráře Josefa Maršálka:…
Rychlé nepečené cukroví na poslední chvíli: Udělejte sladký salámek, roládu nebo kuličky
Rychlé nepečené cukroví na poslední chvíli:…
Bramborový salát podle Pavla Berkyho: Rozbouchnuté brambory a domácí majonéza z něj dělají opravdový skvost
Bramborový salát podle Pavla Berkyho:…
AHA.cz Obří smutek u Arichtevy: Dvojitá ztráta bodá jako nůž!

Obří smutek u Arichtevy: Dvojitá ztráta bodá jako nůž!

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Blesk pro ženy Sylvie Grateau je skutečnou ikonou Emily in Paris: Inspiruje ženy 50+ i 60+! Čím okouzlila?

Sylvie Grateau je skutečnou ikonou Emily in Paris: Inspiruje ženy 50+ i 60+! Čím okouzlila?

Ženy.cz 3 osvědčené tipy, jak o Vánocích nepřibrat

3 osvědčené tipy, jak o Vánocích nepřibrat

Blesk.cz Žena, kterou zmlátila Sára Saudková: Zpověď o utajeném mileneckém vztahu!

Žena, kterou zmlátila Sára Saudková: Zpověď o utajeném mileneckém vztahu!

SportRevue.cz FOTO: Shakira a 32 dalších slavných sexy (ex)společnic známých sportovců

FOTO: Shakira a 32 dalších slavných sexy (ex)společnic známých sportovců

Maminka.cz Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Blesk Horoskopy Vánoční smůla podle znamení zvěrokruhu: Koho čeká pořádný chaos?

Vánoční smůla podle znamení zvěrokruhu: Koho čeká pořádný chaos?

  • Recepty.cz
  • Poctivý boršč
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact