• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Poctivý boršč
Napište svůj komentář k receptu

Poctivý boršč

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
1.0
hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Poctivý boršč
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 500
      g hovězí maso (krk nebo libové na polévku) a 500 g vepřového masa (libová krkovička)
    • 2
      ks cibule
    • 4
      stroužek česnek (určitě nešetřit)
    • 1
      ks mrkev
    • 4
      ks brambory
    • máslo (polévková lžíce)
    • kysané zelí sklenka
    • červená řepa sklenka nakládaných
    • rajčata konzerva loupaných
    • 2
      ks bobkový list 1-2
    • rajský protlak malý
    • polévkové koření a sůl
    • 1
      lžička cukr
    • červená paprika (může být lehce ostrá)
    • pepř mletý (nešetřit)
    • petržel
    • kopr
    • ocet když někdo raději kyselejší

Postup přípravy receptu

1
V papiňáku si uděláme silný vývar z masa, nesolíme, nekořeníme. V hrnci rozpustíme máslo, přihodíme na proužky nakrájenou cibuli, na plátky pokrájený česnek a necháme lehce zesklovatět. Přihodíme nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory a pod pokličkou chvilku dusíme (můžeme podlít malinko vývarem) - po chvilce přihodíme kysané zelí, červenou řepu a bobkový list, promícháme podusíme pod pokličkou - následně přilijeme vývar z masa. Opět chvilku provaříme (veškeré provaření je na mírných teplotách, jen tak lehce chvilku probulat 5-8 min.!). Přidáme rajčata a rajčatový protlak, chvilenku provaříme a je tu finále. Přidáme pokrájené maso a dle vlastní chuti dochutíme - sůl, pepř, červená paprika, lžička cukru, špetka petržele, špetka kopru. Ještě chvilku provaříme, aby se chutě spojily a můžeme podávat.
2
Mít na paměti, že boršč je polévka vydatná, hustá a nejlépe chutná odleželá, takže ji dělám večer a nechám do druhého dne odležet v chladu.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Boršč III.

Boršč III.

Boršč s jehněčím masem

Boršč s jehněčím masem

Boršč

Boršč

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Anonym | 7. 12. 2007 13:30

    A co je podle vás tedy "zesklovatěť"? - přeci osmahnout! Jinak až teď jsem si všimla kysaného zelí - já dávám samozřejmě čerstvé.

  • Andrea J. | 7. 12. 2007 08:19

    pro Anonym .. v receptu také není nic o smažení pro Josef Březovský .. smetanu kysanou až nakonec do talíře :))

  • Andrea J. | 7. 12. 2007 08:18

    pro Anonym .. v receptu také není nic o smažení pro Josef Březovský .. smetanu kysanou až nakonec do talíře :))

  • Andrea J. | 7. 12. 2007 08:18

    pro Anonym .. v receptu také není nic o smažení pro Josef Březovský .. smetanu kysanou až nakonec do talíře :))

  • Anonym | 6. 12. 2007 22:53

    Dělám skoro stejně, jen nic nesmažím, ale vývar vařím s cibulí a česnekem, celerem a petrželí, ještě na konci přidám trošku pokrájeného moravského uzeného a čerstvou nebo sušenou nať. A nakládanou řepu doporučuji přidat taky až nakonec, jinak při delším vaření ztratí červenou barvu.

  • Josef Březovský | 6. 12. 2007 17:51

    Recept je zajimavý,hlavně kombinací hovězího avepřového masa.Vařím ho skoro podobně.Jen bezbrambor.Také se smetanou až na závěr,nebo dotalíře? Pokud z jednoho masa,volil bych raději jenhovězí.Prostě dobrý recept.Jinak ke komentářipaní Andrei J. - doba je taková jaká je a já takévyužiji kuřecí maso,kde se jen dá a chutná.

  • Soňa | 6. 12. 2007 11:56

    Mám speciální ruskou kuchařku, kde je několik druhů boršče. Právě u ukrajinského se uvádějí také brambory a pouze hovězí maso.

  • Marie Pospíšilová | 6. 12. 2007 06:54

    Boršč je jako guláš, existuje spousta receptů a každý má to svoje. Prý se do pravého boršče nedává kyselé zelí ale jen syrové... My dáváme maso hned, potom zeleninu a řepu až nakonec. Mimochodem zeleninu orestujeme zvlášť na tuku a teprve potom vložíme k masu :) Nakonec do toho ještě něco bílého, třeba trochu šlehačky, ale to až do talíře...

  • Di | 5. 12. 2007 21:35

    Ale boršč se nevaří jenom na Ukrajině. Každá ruská oblast má své specifické druhy boršče.

  • Jozef T. | 5. 12. 2007 16:39

    Ja som na Ukraine poznal borsc len z bravcového (veprové) a nikdy v nom neboli zemiaky (brambory).

  • Andrea J. | 5. 12. 2007 10:12

    lze samozřejmě přidat ještě jiný druh masa, třeba kuřecí

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Vaření Zdravý oběd Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Brambory Červená paprika Červená řepa Česnek Cibule Cukr Hovězí maso Kopr Kysané zelí Máslo Mrkev Ocet Pepř mletý Petržel Polévkové koření Rajčata Rajský protlak
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Avokádo zapečené se sýrem

Avokádo zapečené se sýrem

Bábovka s broskvemi

Bábovka s broskvemi

Jablečný víkendový koláč - vláčný

Jablečný víkendový koláč - vláčný

Česneková pomazánka z červené řepy

Česneková pomazánka z červené řepy

Kynutá skořicová bábovka

Kynutá skořicová bábovka

Hrnková buchta s ovocem

Hrnková buchta s ovocem

Kuřecí nudličky v tempuře

Kuřecí nudličky v tempuře

Mrkvovo-banánové smoothie

Mrkvovo-banánové smoothie

Marináda na kuřecí maso s citrusy

Marináda na kuřecí maso s citrusy

Doporučujeme

30 minut
Lečo s fazolemi a klobásou

Lečo s fazolemi a klobásou

35 minut
Meruňkovo-angreštová marmeláda

Meruňkovo-angreštová marmeláda

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

45 minut
Strouhaný koláč s tvarohem a borůvkami

Strouhaný koláč s tvarohem a borůvkami

60 minut
Znojemské okurky

Znojemské okurky

40 minut
Cuketové placky bez lepku

Cuketové placky bez lepku

15 minut
Chalupářské poháry

Chalupářské poháry

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

Poslední sledované recepty

47
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
41
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou
Grilovaná zelenina s…
33
Svíčková Stroganoff
Svíčková Stroganoff
30
Pečené vepřové ocásky (nejen) s bramborami
Pečené vepřové ocásky …
25
Dýňová tortila
Dýňová tortila

Zajímavé články

Ze zeměměřiče mistrem zmrzlinářem: Začínal mrkvovou, dnes prodává nejvíc pistáciové
Ze zeměměřiče mistrem zmrzlinářem: Začínal…
Superpotravina týdne: Meloun. 6 překvapivých pozitivních účinků plus recepty, které možná neznáte
Superpotravina týdne: Meloun. 6 překvapivých…
Od pondělí do pátku: 5 snadných večeří z cukety
Od pondělí do pátku: 5 snadných večeří z cukety
Letní pecky: Ať už z třešní, meruněk nebo melounu, pecky rozhodně nepatří do koše. Víme, co s nimi!
Letní pecky: Ať už z třešní, meruněk nebo melounu…
Neuvěřitelné tečkované dorty: Amatérská cukrářka si techniku zdobení vymyslela úplně sama!
Neuvěřitelné tečkované dorty: Amatérská cukrářka…
AHA.cz Žilková do toho praští? Svědectví z první ruky mluví za vše

Žilková do toho praští? Svědectví z první ruky mluví za vše

Mimibazar Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Dáma.cz Boubelky, za křivky se nestyďte: Tyto jednodílné plavky vám budou slušet!

Boubelky, za křivky se nestyďte: Tyto jednodílné plavky vám budou slušet!

Blesk pro ženy Kraťasy a široká stehna? Klidně, když víte, po jakých sáhnout!

Kraťasy a široká stehna? Klidně, když víte, po jakých sáhnout!

Ženy.cz Dokážete být na sebe hrdá? Naučte se ocenit sebe sama

Dokážete být na sebe hrdá? Naučte se ocenit sebe sama

Blesk.cz Detaily smrti hrdiny (†62) filmu Raději zešílet v divočině: Utopil se s batohem na zádech! Spletl si autobus?

Detaily smrti hrdiny (†62) filmu Raději zešílet v divočině: Utopil se s batohem na zádech! Spletl si autobus?

SportRevue.cz Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Maminka.cz Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Blesk Horoskopy Nejhorší tchyně podle zvěrokruhu: Na které si musíte dát obzvlášť pozor?

Nejhorší tchyně podle zvěrokruhu: Na které si musíte dát obzvlášť pozor?

  • Recepty.cz
  • Poctivý boršč
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact