• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Pochoutka sultána Sulejmana
Napište svůj komentář k receptu

Pochoutka sultána Sulejmana

autor: airan
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pochoutka sultána Sulejmana
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1,20
      kg švestky
    • 3
      l voda
    • 2
      kg dýně nejlépe ta, co je vevnitř krásně oranžová
    • 200
      g vlašské ořechy půlky nebo čtvrtinky
    • 200
      g hydrantní vápno
  • Sirup
    • 3
      kg cukr
    • 1,50
      l voda
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • citronová šťáva

Postup přípravy receptu

1
Do vody rozmícháme vápno, ponoříme dýně nakrájené na kostky (ideální je 1,5 cm) a rozpůlené švestky. Ponecháme v roztoku 2 hodiny, občas zamícháme, aby se vápno neustálilo na dno. Pak pořádně omyjeme pod tekoucí vodou. Cukr a vodu na sirup zavaříme, přidáme dýně a švestky a za častého promíchávání vaříme zhruba 45 minut. Odstavíme, přidáme citronovou šťávu, ořechy a vanilku. Občas promícháme do vychladnuí.
2
Moc hezky voní, když přidáme pár omytých a osušených lístků voňavé pelargonie. Do sklenice naléváme úplně studené a zavíčkujeme. Recept pochází z Turecka. Podává se v miniaturních skleněných mističkách (jen kousek dýně, švestka, ořech). Chuť je naprosto úžasná, nepopsatelná. Vypraví se, že když sultán zatleskl jednou - měl se dostavit vezír (první ministr), když dvakrát - měl se dostavit vůdce harému, když třikrát - měli mu přinést misku jeho oblébené pochoutky.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dýňová pochoutka

Dýňová pochoutka

Pikantní fazolová pochoutka

Pikantní fazolová pochoutka

Mrkvová pochoutka

Mrkvová pochoutka

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Suffran | 20. 8. 2014 10:33

    Moc nechapu co s tím dále? To se zavařuje?

  • Airan Novakova | 25. 5. 2006 14:29

    Tekute sklo neee...je to uplne obycejne hašené vapno bez zadne primesy:-) Dyne a svestky se do toho nalozi aby se nerozvarovali - i po tech 45 min vareni pulka svestky je vcelku a kostka dyne taky. Sirup je husty skoro jako med. Stejnym spusobem se delaji i fiky (ty jsem tam nenapsala, protoze maji byt zelene a nejsou tady k dostani)

  • Marsí | 25. 5. 2006 10:04

    Babi kdysi nakládala vejce do "tekutého skla"...to je ono?....) jinak znám vápno akorát ze stavby...:o))

  • Pavlína Svitáková | 25. 5. 2006 09:51

    Velice zajímavý recept.p.Airan,proč se používá vápno?Do vápenné vody se dříve dávala vejce,kvůli uskladnění.Ale v tomto receptu mi použití vápna uniká.Kvůli změknutí dýně?Děkuji za odpověď.:-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Chuťovky Svačina Pozdní večeře Vaření Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová šťáva Cukr Dýně Hydrantní vápno Švestky Vanilkový cukr Vlašské ořechy Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Vepřové závitky na smetaně

Vepřové závitky na smetaně

Bramborové krokety III.

Bramborové krokety III.

Třešňový koláč II.

Třešňový koláč II.

Mňamka z listového těsta

Mňamka z listového těsta

Rychlá uzeninová polévka s rýží

Rychlá uzeninová polévka s rýží

Utajená česneková krkovička

Utajená česneková krkovička

Kokosová bábovka ze šlehačky

Kokosová bábovka ze šlehačky

Barevné hrnkové knedlíky

Barevné hrnkové knedlíky

Večeře z jednoho plechu

Večeře z jednoho plechu

Doporučujeme

30 minut
Mexický hrnec s rýží

Mexický hrnec s rýží

50 minut
Dršťková z bedel

Dršťková z bedel

45 minut
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami

Vepřové s mrkví, hráškem a…

55 minut
Jablka v těstíčku s vanilkovou omáčkou

Jablka v těstíčku s vanilkovou omáčkou

45 minut
Nakládané houbičky

Nakládané houbičky

30 minut
Mexická tortilla se zelným salátem

Mexická tortilla se zelným salátem

65 minut
Jablkový koláč s drobenkou

Jablkový koláč s drobenkou

45 minut
Bramboračka s bylinkovými noky

Bramboračka s bylinkovými noky

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

45
Chřestový salát s vejcem
Chřestový salát s vejcem
42
Černá čočka s mrkví
Černá čočka s mrkví
21
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
20
Kulaté kynuté knedlíky - příloha
Kulaté kynuté knedlíky -…
20
Maďarský guláš po našem
Maďarský guláš po našem

Zajímavé články

Znáte jablečné máslo? Zkuste další skvělý způsob, jak zužitkovat úrodu jablek
Znáte jablečné máslo? Zkuste další skvělý způsob,…
Jak správně usušit houby, aby nezplesnivěly
Jak správně usušit houby, aby nezplesnivěly
10 nápadů na večeři jako od babičky: Uvařte si rychle, levně a klidně i bez masa
10 nápadů na večeři jako od babičky: Uvařte si…
Polévky s houbami: Poctivé české recepty na kulajdu, falešnou dršťkovou i liškajdu
Polévky s houbami: Poctivé české recepty na…
Nejkrásnější podzimní svatební dorty: Nechte se inspirovat nejbarevnějším obdobím roku
Nejkrásnější podzimní svatební dorty: Nechte se…
AHA.cz Strašlivá nehoda u Jiřího Mádla: Zraněné plíce i zlomeniny!

Strašlivá nehoda u Jiřího Mádla: Zraněné plíce i zlomeniny!

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Blesk pro ženy Aňa Geislerová hvězdou pařížské přehlídky! Zazářila po boku Jane Fondy či Andie MacDowell

Aňa Geislerová hvězdou pařížské přehlídky! Zazářila po boku Jane Fondy či Andie MacDowell

Ženy.cz Podzimní dovolená na Tenerife: 5 zážitků, pro které se budete vracet

Podzimní dovolená na Tenerife: 5 zážitků, pro které se budete vracet

Blesk.cz Daniela Peštová (54): Hvězdou posmrtné přehlídky Armaniho (†91)!

Daniela Peštová (54): Hvězdou posmrtné přehlídky Armaniho (†91)!

SportRevue.cz 16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

Maminka.cz České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

Blesk Horoskopy Runový horoskop na říjen: Blížencům se bude pracovně dařit, Střelci a Štíři získají peníze navíc

Runový horoskop na říjen: Blížencům se bude pracovně dařit, Střelci a Štíři získají peníze navíc

  • Recepty.cz
  • Pochoutka sultána Sulejmana
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact